20/6/18

Χαιρετισμός Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Ζέτας Αιμιλιανίδο

Χαιρετισμός Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Ζέτας Αιμιλιανίδου στην ετήσια γενική συνέλευση της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση να παραστώ και να χαιρετίσω την ετήσια γενική σας συνέλευση. Η Ομοσπονδία σας αποτελεί πολύτιμο συνεργάτη του κράτους, για την προώθηση των δικαιωμάτων των ασθενών και των ασθενών με αναπηρίες. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι εκτιμούμε και υποστηρίζουμε το έργο που επιτελεί η Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων (ΠΟΣΠΦ).
Η αναπηρία οποιασδήποτε μορφής αποτελεί για μας λόγο που καθιστά τον πολίτη υποκείμενο δικαιωμάτων υποστήριξής του σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής του. Η παρέμβαση του κράτους, εκεί όπου χρειάζεται, είτε για να προλάβει, είτε για να αντιμετωπίσει, είτε για να αντισταθμίσει την αναπηρία, εκφράζεται με πολλούς τρόπους μέσω πολλών Υπουργείων και σας διαβεβαιώνω ότι βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης.
Εργαζόμαστε για μεταρρύθμιση και περαιτέρω βελτίωση των υπηρεσιών και παροχών προς τα άτομα με αναπηρίες με άξονα μια νέα νομοθεσία που θα συγκεντρώνει και παρέχει ολοκληρωμένο πλαίσιο για τις υπηρεσίες υποστήριξης που θα είναι διαθέσιμες. Στόχος μας η ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσης, της συμμετοχής, της ενεργούς δραστηριότητας, της απασχόλησης, της κοινωνικής ενσωμάτωσης.
Η πάθηση, η ασθένεια, η ιατρική αιτία είναι για μας ένας μόνο από τους παράγοντες που οδηγούν στην αναπηρία. Γιατί η αναπηρία προκύπτει από την αλληλεπίδραση μεταξύ ατόμων με αναπηρίες και των εμποδίων συμπεριφοράς και των περιβαλλοντικών εμποδίων και έχουμε όλοι χρέος να εξαλείφουμε και καταπολεμούμε οποιαδήποτε εμπόδια παρεμποδίζουν την αποτελεσματική συμμετοχή των ατόμων με αναπηρίες στην κοινωνία σε ίση βάση με όλους.
Έχοντας πάντα ως γνώμονά μας τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες και των υποχρεώσεων που αυτή προβλέπει για τα κράτη, η Κύπρος συμβαδίζει με τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαθέτοντας Εθνική Στρατηγική για την Αναπηρία και Εθνικό Σχέδιο Δράσης. Τα δύο αυτά στρατηγικά έγγραφα εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2017, θέτοντας το όραμα και τις επιδιώξεις μας για την αναπηρία μακροπρόθεσμα για την επόμενη δεκαετία και καθορίζοντας στα επόμενα τρία χρόνια, ογδονταέξι δράσεις, συνεχιζόμενες και νέες, προς υλοποίηση από επτά Υπουργεία.
Γνωρίζουμε ότι πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα. Όχι μόνο από τις κρατικές υπηρεσίες, αλλά και από όλους τους φορείς της πολιτείας και από τον κάθε πολίτη. Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, την αξιοπρέπεια και την ατομική αυτονομία, η κατανόηση και η αποδοχή των ατομικών ιδιαιτεροτήτων, η ίση μεταχείριση και μη διάκριση, η ενσωμάτωση και ο μη αποκλεισμός οποιουδήποτε συνανθρώπου μας, αποτελούν αξίες τις οποίες όλοι μας πρέπει να αναγνωρίζουμε, να εκτιμούμε, να καλλιεργούμε, να αναπτύσσουμε.
Προς τον σκοπό αυτό προσβλέπουμε στη συνέχιση της συνεργασίας μας με την Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων και στην ενεργή συμμετοχή της και έκφραση εποικοδομητικών και πρακτικών εισηγήσεων, ώστε ο σχεδιασμός και η υλοποίηση πρόσθετων δράσεων να είναι αποτελεσματικός μέσα από πνεύμα θετικότητας, συναίνεσης, συνέργειας.
Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της συνέλευσής σας.