24/11/16

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη



Κάτω από τις συνθήκες που διαβιούμε δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την ενότητα, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ερωτηθείς για τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε ενωρίτερα σήμερα, είπε ότι «κάτω από τις συνθήκες που διαβιούμε δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την ενότητα –και δράσης και αντίδρασης».

Πρόσθεσε ότι «αναμένω τηλέφωνο από την Angela Merkel (Καγκελάριο της Γερμανίας», σημειώνοντας ότι ήδη επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με την Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου κα Teresa May.

Εξάλλου, στη συνέχεια, στο περιθώριο της μετάβασής του στην Ελληνική Πρεσβεία για να υπογράψει το βιβλίο συλλυπητηρίων για τον θάνατο του Κωστή Στεφανόπουλου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ερωτηθείς από δημοσιογράφους για τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, είπε ότι «ήταν μια εποικοδομητικότατη συνάντηση μέσα σε ένα κλίμα ευρύτερης συναίνεσης, διότι είναι κοινός προβληματισμός το αδιέξοδο.

Θα υπάρξει και νέα σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου για να δούμε τις παραπέρα κινήσεις στο μεσοδιάστημα. Βεβαίως, δεν παραμένουμε αδρανείς. Κινητοποιούμε και ενημερώνουμε τους πάντες για τα ακριβή γεγονότα που οδήγησαν στο αδιέξοδο.

Συνεπώς, αυτό που χρειάζεται είναι υπομονή, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Εμείς θέλουμε να κρατήσουμε τις πόρτες ανοικτές. Θεωρούμε ότι η εν εξελίξει διαδικασία θα μπορούσε –εφόσον τηρούνται τα συμφωνημένα- να αποδώσει τα προσδοκώμενα και για τις δύο κοινότητες».

Επίσης, μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει τα όσα ακούγονται για τη συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας, αλλά και για τον κ. Κοτζά, είπε ότι «θέλω να ξεκαθαρίσω μια για πάντα ότι όταν μιλώ αγαστή συνεργασία με την Κυβέρνηση της Ελλάδας, δεν είναι μόνο ο Πρωθυπουργός, είναι η Κυβέρνηση της Ελλάδας. Συνεπώς, να σταματήσουν κάποιοι να καλλιεργούν σε τέτοιες κρίσιμες ώρες ότι υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρχει κρίση μεταξύ των σχέσεων Κύπρου και Ελλάδας.

Είμαστε σε άριστη συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση, με τον Πρωθυπουργό, ο οποίος εκφράζει οπωσδήποτε τις πολιτικές που διαμορφώνονται μέσα από την κυβερνητική ομάδα και, ως εκ τούτου, θεωρώ αδικαιολόγητες, αυτή ιδιαίτερα την κρίσιμη ώρα, όλες αυτές τις εικασίες που εκφράζονται από τον οποιονδήποτε».

Σε ερώτηση για τα μηνύματα που λαμβάνει από τις επαφές που έχει και αν βρίσκουν κατανόηση οι θέσεις μας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε «βεβαιότατα, ναι. Γιατί είναι σαφώς δικαιολογημένες και συνεχώς ευρίσκομαι σε μια διαρκή επικοινωνία.

Σήμερα είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, τον κ. Lavrov, έχω μιλήσει με τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό, θα μιλήσω με την Καγκελάριο της Γερμανίας εντός ελαχίστου χρόνου, το απόγευμα με την Federica Mogherini, Ύπατη Εκπρόσωπο για Εξωτερικές Υποθέσεις της ΕΕ.

Γίνονται όλα εκείνα τα διαβήματα προκειμένου, όχι για να αποδοθεί η ευθύνη στον οποιονδήποτε, (αλλά για) να αποτυπωθούν τα πραγματικά γεγονότα και να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, προκειμένου να προχωρήσουμε μπροστά για μια δίκαιη, βιώσιμη, λειτουργική λύση του Κυπριακού.

Σε ερώτηση αν έχει διευθετηθεί συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο κ. Espen Barth Eide, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι «έχει διευθετηθεί για την Δευτέρα, στις 10 το πρωί».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου πως είναι σημαντικό ότι ξένοι παράγοντες θεωρούν πως για το ναυάγιο φταίει η Τουρκία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι σημαντικό ότι κατανοούν απόλυτα τις θέσεις μας και πόσο δικαιολογημένη είναι η απαίτηση των Ελληνοκυπρίων να αισθανθούν ένα αίσθημα δικαίωσης. Τα εδάφη που κατέχονται σήμερα δεν είναι παρά εδάφη, τα οποία ανήκουν στους Ελληνοκύπριους. Δεν παραγνωρίζουμε οπωσδήποτε το γεγονός ότι πέρασαν 42 χρόνια, αλλά αυτό δεν αλλοιώνει το δίκαιο.

Επομένως, αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε είναι μια λύση που να μην παραγνωρίζει προβλήματα που ενδεχόμενα να δημιουργηθούν, αλλά την ίδια ώρα και επιβεβλημένα δικαιώματα που πρέπει να αναγνωριστούν».