24/11/16

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου




Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος είπε ότι «κατά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου η οποία διεξήχθη σε κλίμα σύμπνοιας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σε μια ενδελεχή αλλά και πολύ λεπτομερή ενημέρωση των αρχηγών των κομμάτων για τα όσα συνέβησαν στο Mont Pélerin της Ελβετίας κατά τις συνομιλίες για το Εδαφικό.

Επίσης, ο Πρόεδρος ενημέρωσε τα μέλη του Σώματος για όλες τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει από την ώρα που επέστρεψε στην Κύπρο, ώστε να ξεπεραστεί η διακοπή στις συνομιλίες και να επαναρχίσουν το ταχύτερο δυνατόν από το σημείο όπου διακόπηκαν στην Ελβετία.

Τα κόμματα ανέπτυξαν τις δικές τους εκτιμήσεις για την παρούσα κατάσταση πραγμάτων, καθώς και εισηγήσεις για το πώς η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να κινηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Θέλω να τονίσω με έμφαση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε, και ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου, τη θέση που εξέφρασε και χθες βράδυ δημοσίως ότι, είναι έτοιμος να συνεχίσει τις συνομιλίες από εκεί από όπου διακόπηκαν στο Mont Pélerin. Επανέλαβε επίσης με έμφαση ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει να χαθεί η ελπίδα ενόσω αυτό εξαρτάται από τα δικά του χέρια.

Αποφασίστηκε να γίνει το συντομότερο δυνατόν μια νέα συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για να επανεξεταστεί η κατάσταση».

Ερωτηθείς αν υπάρχει θετική αντιμετώπιση από πλευράς των ξένων ηγετών σε σχέση με τα όσα τους αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι υπάρχει κατανόηση από πάρα πολλές πλευρές. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχίζει τις τηλεφωνικές επαφές, θα απευθυνθεί και γραπτώς όπου δει, αλλά και θα αναλύσει εκτενώς, όπως και ο ίδιος είπε, στο ερχόμενο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ το τι έχει γίνει.

Η πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας, η πρόθεση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η επανάληψη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν από εκεί όπου διεκόπησαν».

Ερωτηθείς αν το θέμα του κ. Κοτζιά έχει τεθεί ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα με τον κ. Κοτζιά. Έχει επαναληφθεί και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και χθες βράδυ ότι η σύμπνοια μεταξύ Αθηνών – Λευκωσίας ήταν τέτοια η οποία επέτρεψε μάλιστα να γίνουν κάποια βήματα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι σε συνεχή επαφή, με αγαστή και αδελφική συνεργασία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό».