20/5/16

Το δημοσίευμα της Μιλιέτ για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου


Το δημοσίευμα της Μιλιέτ για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το θέμα των εγγυήσεων δεν ευσταθεί είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης ξεκαθαρίζοντας ότι η θέση της πλευράς μας επί του ζητήματος που είναι σαφής και καλά γνωστή γίνεται απόλυτα κατανοητή από τους διεθνείς συνομιλητές μας.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Μιλιέτ για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και το θέμα των εγγυήσεων είναι αναληθές, προσθέτοντας ότι «αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το συγκεκριμένο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων δεν έχει ακόμα συζητηθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Το περιεχόμενο του δημοσιεύματος αναφέρω ότι δεν ευσταθεί σε καμιά απολύτως περίπτωση, ειδικότερα η αναφορά στον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
Η θέση μας για τις εγγυήσεις είναι γνωστή ότι, εν έτει 2016 δεν μπορούμε να μιλούμε για εγγυήσεις σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ. Και οφείλω να αναφέρω ότι από τις συζητήσεις που έχουμε με διεθνείς συνομιλητές μας, η θέση μας αυτή είναι απόλυτα κατανοητή».
Ερωτηθείς αν τέθηκε αυτό το θέμα από τον κ. Ακκιντζί , ο Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι δεν συζητήθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προσθέτοντας ότι «έχουν γίνει κάποιες δημόσιες δηλώσεις, αλλά όσον αφορά την ουσία του δημοσιεύματος, σε καμιά περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα σε σχέση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Η θέση μας είναι γνωστή, έχει εκφραστεί και δημόσια, και για μας είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι από τους διεθνείς συνομιλητές μας, όταν αναφερθούμε σε αυτή μας τη θέση, γίνεται απόλυτα κατανοητή».
Κληθείς να διευκρινίσει την αναφορά του περί δημόσιων δηλώσεων είπε ότι «έχουν γίνει δημόσιες δηλώσεις για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων ότι, για παράδειγμα, δεν πρέπει να προσφέρει ασφάλεια στην μια κοινότητα και να απειλεί την άλλη. Όσον αφορά την ουσία του θέματος όλοι γνωρίζουν ότι το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα συζητηθεί στο τέλος της διαδικασίας».
Σε ερώτηση αν το δημοσίευμα της Μιλιέτ είναι αποκύημα της φαντασίας της εφημερίδας, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «και χθες έχουν υπάρξει κάποια δημοσιεύματα ότι δήθεν η κα Νιούλαντ είχε ζητήσει από την Κυπριακή Δημοκρατία να μην προχωρήσει με τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς.
Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας προχωρούν κανονικότατα. Εντός καλοκαιριού θα υπάρξουν συγκεκριμένες εξελίξεις και εργαζόμαστε πολύ στενά και με τα γειτονικά κράτη, έτσι ώστε ο τομέας της Ενέργειας να αποτελέσει το υπόβαθρο για περαιτέρω συνεργασία».
Ερωτηθείς είπε ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι ελέχθη στη συνάντηση του κ. Ακκιντζί με την κα Νιούλαντ, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν συζητά το θέμα αυτό με τους διεθνείς συνομιλητές του και με όλα τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας η θέση του γίνεται κατανοητή.
«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Το 2016 ένα κράτος μέλος της ΕΕ, όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, που είναι και θα συνεχίσει και μετά τη λύση του Κυπριακού να είναι κράτος μέλος, δεν μπορεί να έχει εγγυήσεις από τρίτα κράτη», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση για το κόστος της λύσης, ο Εκπρόσωπος είπε ότι οι σχετικές μελέτες δεν έχουν ολοκληρωθεί, προσθέτοντας ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη η ετοιμασία των μελετών, η συλλογή δεδομένων, έτσι που να τεθούν ενώπιον των δύο ηγετών οι εκθέσεις και του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας», εκθέσεις, οι οποίες, όπως είπε, γίνονται με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Σε άλλη ερώτηση ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι με το χθεσινό, αλλά και το σημερινό δημοσίευμα, «δεν μπορώ να σκεφτώ τι επιδιώκεται να επιτευχθεί μέσα από τέτοια αναληθή δημοσιεύματα».
Ερωτηθείς αν εκτιμά πως τα δημοσιεύματα έχουν να κάνουν με τις βουλευτικές εκλογές, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν μπορώ να καταλήξω σε ένα τέτοιο συμπέρασμα, θέλω να έχω πραγματικά δεδομένα ενώπιον μου για να τοποθετηθώ, όμως, δεν μπορεί να είναι τυχαία δύο συνεχόμενα δημοσιεύματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».
Σε άλλη ερώτηση είπε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση στο τραπέζι των συνομιλιών, για τα κεφάλαια της ΕΕ, Οικονομίας, Διακυβέρνησης και Περιουσιακού.
«Για μας όλα τα κεφάλαια του Κυπριακού είναι πολύ σημαντικά. Ακούω (από κάποιους να λένε) ότι η διακυβέρνηση δεν ενδιαφέρει την ελληνοκυπριακή πλευρά. Αλλά την ίδια στιγμή όλοι λέμε και συμφωνούμε ότι η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσα από τη λύση του Κυπριακού, είναι πολύ σημαντική.
Η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετίζεται άμεσα με τη συζήτηση του κεφαλαίου της διακυβέρνησης», είπε ο Εκπρόσωπος, ενώ ερωτηθείς πότε θα συζητηθεί το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων εξήγησε πως «θα πρέπει να ολοκληρωθεί η συζήτηση επί όλων των πτυχών των τεσσάρων αυτών κεφαλαίων.
Ακολούθως να συζητηθεί το εδαφικό – που είναι σημαντικότατη πτυχή του Κυπριακού που συνδέεται άμεσα με το περιουσιακό και αναμένεται, αν όλα εξελιχτούν όπως πρέπει, να κλείσουν μαζί – και μετά να συζητήσουμε στην Κύπρο, μεταξύ μας, το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Τι καλύτερο από το να αποφασίσουμε εμείς σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα, αφού θα αφορά τον κυπριακό λαό και κανέναν άλλον».
Κληθείς να πει αν η Κυβέρνηση αποκλείει εγγυήσεις και από διεθνείς Οργανισμούς, ο Εκπρόσωπος απάντησε «φυσικά. Και ποιος διεθνής Οργανισμός μπορεί να εγγυηθεί; Είμαστε κράτος μέλος της ΕΕ, η ιδιότητα μας ως κράτος μέλος της ΕΕ από μόνη της είναι ισχυρή ασφαλιστική δικλείδα. Την ίδια στιγμή οι πρόνοιες και το περιεχόμενο της ίδιας της λύσης είναι η καλύτερη εγγύηση σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού. Δηλαδή να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα απόλυτα συμβατό με τις αρχές και αξίες της ΕΕ και αυτή θα είναι η καλύτερη ασφαλιστική δικλείδα».
Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συζητήσει το Κυπριακό κατά τις επαφές του στην Κωνσταντινούπολη την ερχόμενη βδομάδα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχουν ήδη προγραμματισμένες συναντήσεις του Προέδρου, σημειώνοντας τη συνάντηση που θα έχει με τον Πρωθυπουργό της Φινλανδίας κατά την οποία θα συζητήσουν το Κυπριακό, τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας και το θέμα της φιλελευθεροποίησης θεωρήσεων εισόδου σε Τούρκους υπηκόους. Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος θα έχει επίσης συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου την οποία θα απασχολήσουν οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και η επερχόμενη τριμερής συνάντηση σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών και ακολούθως αρχηγών κρατών.
Πρόσθεσε ότι «είναι θετικό ότι όλα τα γειτονικά κράτη έχουν την ίδια προσέγγιση ότι, μέσα από τέτοιες κοινές δράσεις μπορούν να βρεθούν και οι καλύτερες λύσεις, πάντα προς όφελος των λαών της περιοχής».
Επεσήμανε ακόμη ότι μέσω της διπλωματικής οδού βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με άλλα κράτη, για διευθέτηση συναντήσεων του Προέδρου με αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων στην Κωνσταντινούπολη.
Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στην Τουρκία σε σχέση με την ανάληψη της Πρωθυπουργίας της χώρας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά και καθημερινά τις εξελίξεις στην Τουρκία. Η Τουρκία είναι αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού. Άρα η όποια εξέλιξη στην Τουρκία μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις. Εμείς αναμένουμε να δούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πώς αυτές οι εξελίξεις επηρεάζουν θέσεις επί των θεμάτων που συζητούνται».
Σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει λάβει απαντητική επιστολή από τον Πρόεδρο της Κομισιόν για το θέμα της φιλελευθεροποίησης θεωρήσεων εισόδου σε Τούρκους υπηκόους, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απάντηση, σημειώνοντας ωστόσο ότι στις 28 Μαΐου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρίσκεται στο Λουξεμβούργο για να παραστεί στα 40χρονα του ΕΛΚ και όπου στο περιθώριο της Συνόδου θα έχει συναντήσεις με τους κ.κ. Γιούνκερ και Τουσκ, την κα Μέρκελ και άλλους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων. Πρόσθεσε ότι ανάμεσα στα θέματα συζήτησης θα είναι και το ζήτημα της φιλελευθεροποίησης θεωρήσεων εισόδου σε Τούρκους υπηκόους. Πρόσθεσε εξάλλου ότι είθισται στις επιστολές να υπάρχει και γραπτή απάντηση, η οποία και αναμένεται.