10/5/16

Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού για τους άνεργους

Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού
για τους άνεργους


Ένα πολύ αρνητικό στοιχείο στην Κύπρο, πέρα από το ύψος της ανεργίας, είναι η ύπαρξη πλέον ψηλής μακρόχρονης ανεργίας.
Το 2015 το ποσοστό των ατόμων που παραμένουν άνεργοι για πάνω από 6 μήνες ανήλθε στο 63,4% του συνολικού.  Περίπου 2 στους 3 ή συγκεκριμένα 40,412 άτομα. Παραμένουν στα ίδια ψηλά επίπεδα του 2014 όπου το ποσοστό ήταν 65,8% και σε αριθμούς 45,790. Στους νέους άνεργους, η ανεργία είναι στο 30,5% με τα στοιχεία να αφορούν το Δεκέμβριο του 2015. Αυτό το ποσοστό μας κατατάσσει στη 5η χειρότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι μακροχρόνια άνεργοι και οι νέοι άνεργοι χρειάζονται στήριξη, προστασία και κυρίως πολιτικές που θα συμβάλουν στο να βρουν ξανά ποιοτική και αξιοπρεπή δουλειά.

Για να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα, πρέπει πρώτα να αναγνωριστεί. Εδώ βρίσκεται το πρόβλημα με την Κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού. Αρνούνται να δουν ότι υπάρχει πρόβλημα με τους μακροχρόνια άνεργους. Επιμένουν να ζουν στο δικό τους κόσμο, με την αυταπάτη ότι οι μακροχρόνια άνεργοι είναι λίγοι ή είναι απολύτως ικανοποιημένοι με τα ψίχουλα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και αυτά βέβαια αν τα λαμβάνουν.

Ως ΑΚΕΛ εισηγούμαστε συγκεκριμένα μέτρα με στόχο να αντιμετωπιστούν σε κάποιο βαθμό οι μεγάλες δυσκολίες που έφεραν η ύφεση και οι πολιτικές λιτότητας στους μακροχρόνια άνεργους και στους νέους άνεργους. Εισηγούμαστε:

·         Αύξηση της περιόδου πληρωμής επιδόματος ανεργίας από τους 6 μήνες που είναι σήμερα στους 9 μήνες.

·         Τροποποίηση των προϋποθέσεων λήψης ανεργιακού επιδόματος. Στόχος η διευκόλυνση νέων ανθρώπων που εγγράφονται άνεργοι και οι οποίοι λόγω παρατεταμένης ανεργίας δεν μπόρεσαν να έχουν εισφορές στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων.

·         Μείωση της περιόδου εργασίας για απόκτηση δικαιώματος ανεργιακού επιδόματος από τις 26 εβδομάδες που είναι σήμερα.

·         Εκπόνηση ειδικού σχεδίου κοινωνικής στήριξης μακροχρόνια ανέργων και νέων ανέργων οι οποίοι δεν εμπίπτουν στα κριτήρια λήψης Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
Το σχέδιο να προβλέπει μεταξύ άλλων για μείωση ή και απαλλαγή τους από τέλη και φορολογίες (π.χ. τέλη στα κρατικά νοσηλευτήρια, δημοτικά τέλη, φορολογία ακίνητης περιουσίας, τέλη κυκλοφορίας κ.α.)   επιδότηση με βάση τα εισοδήματα της οικογένειας σ’ ότι αφορά τροφεία σε παιδοκομικούς – βρεφοκομικούς σταθμούς, κέντρα προστασίας και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, δίδακτρα στα κρατικά ινστιτούτα επιμόρφωσης, δημόσιες συγκοινωνίες όπως και στο κόστος παροχής βασικών αγαθών, ηλεκτρισμός, τηλεπικοινωνίες, ύδρευση.
Υπενθυμίζω επίσης τις τροπολογίες που καταθέσαμε στη Βουλή όταν συζητείτο η επιβολή ιατρικών τελών στα νοσηλευτήρια. Τότε ζητούσαμε εξαιρέσεις οι οποίες περιλάμβαναν και τους άνεργους. Τέλος ως ΑΚΕΛ υπογραμμίσαμε σε πολλές περιπτώσεις την ανάγκη ύπαρξης Εθνικής Στρατηγικής σχετικά με τη διαχείριση υδρογονανθράκων.
Υποδείξαμε την ανάγκη να αξιοποιηθεί εργατικό δυναμικό Κυπρίων το οποίο θα καταρτιστεί στο θέμα. Επίσης στις επενδύσεις στον τομέα του φυσικού αερίου να τεθεί ως προϋπόθεση ότι για την ανάληψη του όποιου έργου οι νέες θέσεις θα καλύπτονται από δυναμικό που είναι εγγεγραμμένο στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης.

Οι προτάσεις αυτές συνιστούν άμεσα μέτρα πολιτικής. Η ουσιαστική λύση του προβλήματος της μακροχρόνιας ανεργίας απαιτεί δραστήρια οικονομική πολιτική που θα αυξάνει τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, θα δημιουργεί μόνιμες, πλήρεις και ποιοτικές θέσεις εργασίας και θα ανακόψει την εισοδηματική ανισότητα που σήμερα βρίσκεται σε δραματική πορεία αύξησης.

10/05/2016