10/5/16

Χαιρετισμός του ΥπουργούΠαιδείας κ. Κ. Καδή στηντ ελετή βράβευσης μαθητών τουΛυκείου Κολοσσίου

Χαιρετισμός του ΥπουργούΠαιδείας κ. Κ. Καδή
στηντ ελετή βράβευσης μαθητών τουΛυκείου Κολοσσίου


Μειδιαίτερη χαρά ανταποκρίθηκα στην πρόσκλησή σας, να βρίσκομαι στην αποψινή τελετή βράβευσης των μαθητών και μαθητριών του Λυκείου Κολοσσίου, που με τη συμμετοχή και τις διακρίσεις τους ξεχώρισαν σε διάφορους τοπικούς και διεθνείς διαγωνισμούς.

ΗΣχολική Εφορεία και ο Σύνδεσμος Γονέων του Σχολείου επιβραβεύουν  τα παιδιά, που εργάστηκαν με πολύ κόπο και αφοσίωση στους τομείς των εικαστικών, του θεάτρου, της λογοτεχνίας, της βιολογίας, της έρευνας και της καινοτομίας, των ευρωπαϊκών θεμάτων και του αθλητισμού και σημείωσαν σημαντικές επιτυχίες, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Νιώθουμε ιδιαίτερα υπερήφανοι, διότι όλες αυτές οι διακρίσεις αποδεικνύουν το υψηλό επίπεδο του Δημόσιου Σχολείου, το οποίο προσφέρει στα παιδιά πολλαπλές ευκαιρίες, ώστε να αναδείξουν τις κλίσεις και τα ταλέντα τους. Είμαστε βέβαιοι ότι με τη συγκροτημένη προσπάθεια που αναπτύσσεται αυτήν την περίοδο για συνολική μεταρρύθμιση και αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος, οι διακρίσεις αυτές θα συνεχιστούν και θα αυξηθούν μέσα στα επόμενα χρόνια.

Οιμαθητές μας, με την κατάλληλη καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους, κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια και έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό, σε ατομικό και σε ομαδικό επίπεδο, αξιοποιώντας εποικοδομητικά κυρίως τον ελεύθερο τους χρόνο.

Σήμερα,δικαίως αισθάνονται ικανοποιημένοι, γιατί ο δρόμος προς την επιτυχία τους πρόσφερε μοναδικές και ανεπανάληπτες εμπειρίες. Παράλληλα, εκπροσώπησαν επάξια το σχολείο τους, αλλά και τον τόπο τους, στέλνοντας με τον δικό τους τρόπο τα μηνύματα, τις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύει το εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Χαρακτηριστικόπαράδειγμα αποτελεί η ομαδική δημιουργία του έργου «Μετανάστες», το οποίο δημιουργήθηκε με αφορμή τον 5ο Παγκύπριο Διαγωνισμό Εικαστικών Τεχνών Μέσης Εκπαίδευσης. Το έργο, που αποτυπώνει το δράμα της προσφυγικής κρίσης, εμπίπτει στον 2ο υπό έμφαση στόχο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά και αποδεικνύει ότι οι μαθητές μας δεν μένουν αμέτοχοι και αδιάφοροι μπροστά στα δεδομένα της σύγχρονης πραγματικότητας. Αντίθετα, εκφράζουν με τρόπο που συγκινεί και συγκλονίζει τις ευαισθησίες, τον προβληματισμό και τις ανησυχίες τους.

Μεπρωτοβουλία της υπεύθυνης καθηγήτριας τέχνης, Πόπης Νικολάου και με τη συνεργασία της Διεύθυνσης του Σχολείου και της Σχολικής Εφορείας, οι μαθητές συμμετείχαν στον διεθνή Διαγωνισμό, που οργάνωσε η γκαλερί Saatchi του Λονδίνου και το έργο τους κέρδισε την πρωτιά ανάμεσα σε χιλιάδες υποψήφια έργα. Τα παιδιά απέσπασαν συνολικά δυο βραβεία και σεβαστά χρηματικά έπαθλα. Συστάθηκε μάλιστα Επιτροπή Διαχείρισης της Βράβευσης και της Επιτυχίας των μαθητών, στην οποία συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, προκειμένου να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το αποτέλεσμα της αξιέπαινης αυτής προσπάθειας προς όφελος του σχολείου, των μαθητών, αλλά και της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το έργο "Μετανάστες", επάξια αναμένεται να αποτελέσει έκθεμα της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαίρω θερμά τον Σύνδεσμο Γονέων και τη Σχολική Εφορεία για τη συμβολή και τον υποστηρικτικό τους ρόλο στο έργο της σχολικής μονάδας. Θα ήταν παράλειψη να μη συγχαρώ τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς των μαθητών, γιατί αποδεδειγμένα διαπαιδαγωγούν τα παιδιά με την αξία της υπομονής, της επιμονής, της ανεκτικότητας και της συνεχούς προσπάθειας για αυτοβελτίωση και πρόοδο.

Τέλος, συγχαίρω τους πρωταγωνιστές της σημερινής εκδήλωσης, εσάς τα παιδιά, γιατί τα επιτεύγματά σας αποδεικνύουν τις δυνατότητες, το ήθος και τις αρετές σας για τα οποία αισθανόμαστε υπερήφανοι, αλλά και αισιόδοξοι. Σας εύχομαι από καρδίας κάθε καλό για τη συνεχεία.