4/3/16

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για τη μεταρρύθμιση
στην Τοπική Αυτοδιοίκηση


Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος, μιλώντας σήμερα στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, προέβη σε δηλώσεις αναφορικά με τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χάσικος, αναφορικά με τα Επαρχιακά Συμβούλια και τη σύνθεσή τους, δήλωσε τα εξής: «Θα λέγονται επαρχιακά συμπλέγματα. Υπάρχουν τα επαρχιακά, τα τοπικά και τα μεικτά. Αυτά θα   συγκεντρώσουν εξουσίες. Θα καταστούν ενιαίες αρχές αδειοδότησης. Λέμε, για παράδειγμα, το επαρχιακό σύμπλεγμα Λευκωσίας, όπου θα είναι όλοι οι Δήμοι μέσα, πιθανόν και κάποιες κοινότητες. Στα τοπικά συμπλέγματα θα είναι πολλές κοινότητες μαζί με έναν Δήμο ανάλογα με τη γεωγραφία και   με τον πληθυσμό. Ενδέχεται να δημιουργηθεί κάποιο που να είναι σε περιοχή   που δεν μπορεί να ενταχθεί ούτε στη Λευκωσία για παράδειγμα ούτε στη Λεμεσό, π.χ. το Τρόοδος. Μπορεί να αποφασιστεί ότι εκεί πρέπει να έχουμε ένα Επαρχιακό. Αυτά λοιπόν θα συγκεντρώσουν κάποιες εξουσίες. Η πλέον βασική, για εμένα, είναι ότι θα καταστούν αρχές αδειοδότησης, να μην τρέχει ο πολίτης από το ένα γραφείο στο άλλο, από πολεοδομία, στο κτηματολόγιο κ.ο.κ. Να είναι μια αρχή. Και είναι εδώ που είναι ένα θέμα με κάποιους εμπλεκόμενους. Πιστεύω ότι όλα αυτά θα ξεπεραστούν, γιατί υπάρχει η καλή θέληση. Αυτό, τουλάχιστον, διέγνωσα χθες στη Βουλή. Υπάρχει καλό κλίμα συναίνεσης και υπάρχει διάθεση να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, εξού και η τοποθέτηση της Επιτροπής ότι θα έχουν εντατικές συνεδρίες, δυο την εβδομάδα και ότι θα έχουμε κατάληξη πριν κλείσει η Βουλή. Αυτό νομίζω χαροποιεί και ενθαρρύνει όλες τις πλευρές, ότι πλέον θα προχωρήσουμε».   

Κληθείς να απαντήσει στις επικρίσεις εναντίον της Κυβέρνησης ότι δεν έφερε τα νομοσχέδια εγκαίρως για τη μεταρρύθμιση, ο κ. Χάσικος είπε: «Έχει πέρα των δυόμιση χρόνων και υπήρξε κατάληξη. Καταρχήν, το νομοσχέδιο είναι κατατεθειμένο από πέρσι τον Ιούλιο, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Ήταν και είναι σοβαρότατο νομοσχέδιο. Όταν λέμε μεταρρύθμιση σε ένα κράτος αντιλαμβάνεστε ότι δεν εννοούμε μόνο το κεντρικό κράτος.   Είναι και οι βραχίονες του κράτους, όπως είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, άρα έπρεπε να εξαντληθεί όλος ο χρόνος, μέσα από διαβούλευση, μέσα από συζήτηση, προ πάντων συναίνεση, και το καταφέραμε. Εγώ θέλω να ευχαριστήσω τα κόμματα, τους εκπροσώπους των κομμάτων, τους Δήμους,   τις Κοινότητες και τις συντεχνίες. Δεν ήταν εύκολη δουλειά να διαμορφωθεί αυτό το νομοσχέδιο. Τώρα μέσα από τη συζήτηση με υπομονή, αλλά με το ίδιο πνεύμα συναίνεσης, ευελπιστώ ότι θα έχουμε, πριν να κλείσει η Βουλή, μεταρρύθμιση και ότι θα έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο».

Ερωτηθείς αν με αυτά τα επαρχιακά συμπλέγματα, αντί να πάμε σε μείωση προσωπικού, που είναι το ζητούμενο, θα προσθέσουμε κι άλλο προσωπικό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ. Υπουργός εξήγησε: «Όχι. Αυτό που αναμένεται ότι θα γίνει είναι εξοικονόμηση προσωπικού. Μέσα από τη μελέτη τη δική μας φαίνεται ότι θα υπάρξει μια εξοικονόμηση της τάξεως του 20-25% σε ό,τι αφορά λειτουργικά έξοδα και προσωπικό της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά δεν θα απολυθεί κανένας και το είπα χθες στη Βουλή. Θα υπάρξει, μέσα στο πλαίσιο της νομοθεσίας για την κινητικότητα, η δυνατότητα όλο αυτό το προσωπικό να διοχετευτεί κάπου αλλού, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Και γι’ αυτό δεν θα απολυθεί κανένας. Αλλά όσον αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως κόστος προσωπικού, ναι θα γίνει μείωση».

 Στο θέμα αυτό επίσης πρόσθεσε: «Όσοι από αυτούς θέλουν να αποχωρήσουν, θα γίνουν σχέδια εθελούσιας αφυπηρέτησης έτσι ώστε να φύγουν με τη θέλησή τους».

Αναφορικά με το γεγονός ότι στο νομοσχέδιο δεν καθορίζεται ο τρόπος διορισμού στα Επαρχιακά Συμπλέγματα, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε: «Ο ένας τρόπος ήταν άμεσες εκλογές, δηλαδή να ψηφίζουν οι δημότες και να είχαμε μια εκλογή για Δημοτικά Συμβούλια κι άλλη εκλογή για τα Επαρχιακά Συμπλέγματα. Ένας άλλος τρόπος είναι κάποιοι να εκλέγονται και κάποιοι έμμεσα να διορίζονται από τα Δημοτικά Συμβούλια. Τέλος, ένας άλλος τρόπος είναι η έμμεση εκλογή που στηρίζεται πάνω στην αναλογική. Υπάρχει και η επιλογή του μεικτού συστήματος δηλαδή.

 Είναι ενώπιον της Βουλής όλα αυτά. Η Βουλή μπορεί να επιλέξει. Αυτό το αφήσαμε πάνω στη Βουλή επειδή υπήρξε μια διαφωνία.
Κατά τη δική μου άποψη, θα πρέπει να είναι έμμεση εκλογή, δηλαδή να εκλέγονται τα Δημοτικά Συμβούλια κι από αυτά αναλογικά να υπάρχει αντιπροσώπευση στα επαρχιακά συμπλέγματα. Αυτή είναι η άποψή μου, αλλά δεν σημαίνει ότι η Βουλή εν τη σοφία της   θα προτείνει ότι αυτό είναι και το σωστό. Να το συζητήσουν, είναι θέμα δικό τους και θα τους βοηθήσουμε να τους πούμε τα υπέρ και τα κατά και θα αποφασίσουν οι ίδιοι».

Σχετικά με την οικονομική πτυχή, ο κ. Χάσικος ερωτήθηκε αν τα χρέη θα τα αναλάβει το κράτος, καθώς και αν θα παραμείνει ο φόρος ακίνητης περιουσίας. Είπε χαρακτηριστικά: «Καταρχήν να πω ότι τα χρέη των Δήμων, όπως συνηθίσαμε να τα λέμε, είναι κάποια που έγιναν αποκλειστικά για εξυπηρέτηση της Τοπικής Αρχής και είναι κάποια άλλα που μπορεί να θεωρηθούν ως κυβερνητικά έργα, ανεξάρτητα αν έγιναν από τις Τοπικές Αρχές. Εδώ θα πρέπει να γίνει ένα «κοσκίνισμα» με το Υπουργείο Οικονομικών να τα ξεχωρίσουμε. Ήδη είμαστε δηλαδή σε θέση να ξέρουμε περίπου ποια μπορούν να θεωρηθούν κυβερνητικά, με τις κυβερνητικές τους εγγυήσεις και ποια είναι καθαρά έργα των Δήμων.

Είναι Δήμοι πολλοί που πληρώνουν τα χρέη τους. Ο Δήμος Λεμεσού, για παράδειγμα που μπορεί να έχει χρέη, είναι σε θέση   να τα αποπληρώνει. Είναι όμως άλλοι Δήμοι που έχουν πρόβλημα. Εκεί όπου υπάρχουν κυβερνητικές εγγυήσεις αναλαμβάνουμε, αλλά μέσα από τη μεταρρύθμιση οι Δήμοι θα είναι σε θέση να αποπληρώνουν και χρέη, γιατί από τη μια θα υπάρχει νοικοκύρεμα όσον αφορά τα οικονομικά τους, μείωση δηλαδή κόστους, λειτουργικών και άλλων εξόδων,   και από την άλλη θα έχουν αυξημένα εισοδήματα λόγω του ότι θα καταστούν αρχές αδειοδότησης στα συμπλέγματα. Άρα σημαίνει περισσότερα έσοδα. Θα τους αποδοθεί επίσης η είσπραξη του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας».

Ο κ. Υπουργός διερωτήθηκε στη συνέχεια αν υπάρχει κανένα κράτος που δεν πληρώνουν οι πολίτες φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας και πρόσθεσε: «Σημασία έχει αυτός ο φόρος να είναι σε πλαίσια λογικά και να μην είναι χαράτσι. Αυτό είναι το θέμα. Έχω την άποψη ότι η Βουλή θα κληθεί και πάλι να ξανασυζητήσει επί του θέματος γιατί δυστυχώς πρέπει να πούμε ότι ακόμα αυτός ο φόρος που συζητούμε πληρώνεται στη βάση των αξιών του 1980.

Από τη στιγμή που υπάρχει περιουσία πρέπει να φορολογηθεί. Ένα κράτος πρόνοιας θα πρέπει να παρέχει στον πολίτη υπηρεσίες, ασφάλεια, παιδεία, υγεία. Όλα αυτά για να τα κάνει το κράτος και να μπορεί να ανταποκριθεί   το 2016 πρέπει να έχει εισοδήματα, και δεν αναφέρομαι σε κρίση, αναφέρομαι σε ένα κράτος διαχρονικά.

Ο φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας   που εισπράττεται   σήμερα από το κεντρικό κράτος θα δοθεί στους Δήμους, αλλά την ίδια στιγμή θα τους αφαιρεθεί η χορηγία. Δεν είναι επιπρόσθετα χρήματα. Πρέπει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει μια σχετική αυτονομία, όχι για να φτιάχνει μέγαρα ή σπατάλες, αλλά για να κάνει έργα, για να προσφέρει υπηρεσίες στον πολίτη. Οι υπηρεσίες πρέπει να είναι άμεσες, αναβαθμισμένες ποιοτικά αλλά την ίδια στιγμή και φθηνότερες. Όλα αυτά για να τα κάνει πρέπει να τη βοηθήσουμε και την ίδια στιγμή να την ελέγξουμε, μέσα από διαφάνεια, μέσα από τρόπους ορθούς, ελεγκτικούς και άλλους, έτσι ώστε να μην υπάρχει διασπάθιση, προς όφελος του πολίτη πάντα».