3/12/15

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ
αναφορικά με τις επισκέψεις ξένων αξιωματούχων στην Κύπρο

 
Αναφορά στις επισκέψεις στην Κύπρο των Υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής έκανε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του στην εκπομπή ‘Πρωινό Δρομολόγιο’ του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε συγκεκριμένα πως από τη μια οι εξελίξεις στο Κυπριακό μέσα από την εντατική διαδικασία των συνομιλιών και από την άλλη ο σημαντικός ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει αυτή τη στιγμή η Κυπριακή Δημοκρατία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αποτελούν τις δύο κύριες πτυχές αυτών των επισκέψεων από ξένους αξιωματούχους στην Κύπρο.

Το πλήρες κείμενο των ερωταπαντήσεων ακολουθεί:

Ερώτηση: Να θεωρήσουμε ότι υπάρχει συντονισμένη προσπάθεια προς συγκεκριμένη κατεύθυνση όσον αφορά το Κυπριακό, γι’αυτό και όλος αυτός ο συνωστισμός Υπουργών Εξωτερικών ξένων χωρών; Δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο γεγονός.

Απάντηση: Από τη μια σίγουρα είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό όπως αυτές προδιαγράφονται. Βρισκόμαστε σε μια εντατική διαδικασία που πολύ σύντομα αναμένουμε να δούμε πώς θα προχωρήσει μετά και από τη συζήτηση όλων των πτυχών του Κυπριακού. Από την άλλη είναι και οι διμερείς μας σχέσεις με όλα αυτά τα κράτη. Βλέπετε τι γίνεται στην περιοχή μας αυτή τη στιγμή. Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος μέλος της ΕΕ, ως μια χώρα που γνωρίζει την περιοχή, μπορεί να διαδραματίσει ρόλο σε αυτή την ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Άρα είναι και οι δύο πτυχές μαζί, οι οποίες φέρνουν αυτές τις πολύ σημαντικές επισκέψεις στην Κύπρο.

Ερώτηση: Χθες ο κ. Lavrov θεωρείτε ότι ήταν απολύτως ξεκάθαρος στα μείζονα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων στις κατ’ ιδίαν διαβουλεύσεις;

Απάντηση: Ήταν μια πάρα πολύ ουσιαστική συνάντηση. Να ξεκινήσω λέγοντας πως μου προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον η πολύ καλή γνώση του κ. Lavrov πάνω στις πτυχές του Κυπριακού. Ενδεχομένως να προέρχεται και από τη θητεία του ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Είναι και Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας τα τελευταία 10-11 χρόνια. Η πολύ καλή γνώση του λοιπόν επηρεάζει και τις θέσεις που εκφράζει, ειδικότερα για τα θέματα εγγυήσεων. Ήταν ξεκάθαρος ο Ρώσος ΥΠΕΞ, ότι εν έτει 2015 δεν μπορούμε να μιλούμε για στρατιωτικές εγγυήσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι μια θέση την οποία χαιρετίζουμε και η οποία έρχεται να προστεθεί στις θέσεις άλλων σημαντικών δρώντων στο κυπριακό πρόβλημα, μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτό θα συζητηθεί και σήμερα με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ.

Ερώτηση: Από τις μέχρι στιγμής ενδείξεις αναμένετε   ξεκάθαρη αναφορά και από τον κ. Kerry;

Απάντηση: Εκείνο που μπορώ να αναφέρω για τον κ. Kerry είναι ότι κατά τη συνάντησή του στη Νέα Υόρκη με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ήταν ξεκάθαρη η θέση των ΗΠΑ ότι δεν μπορούν να υπάρχουν στρατιωτικές εγγυήσεις το 2015 σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη ότι το καθεστώς του 1960 όχι μόνο δεν λειτούργησε αλλά χρησιμοποιήθηκε για να φθάσουμε στη σημερινή κατάσταση πραγμάτων.

Ερώτηση: Τι άλλο αναμένετε σήμερα από τον κ. Kerry; Επισημαίνουμε πως θα είναι σύντομες οι συναντήσεις που θα έχει. Να θεωρήσουμε πως στο δείπνο θα συζητηθούν τα σημαντικά;

Απάντηση: Στο δείπνο θα συζητηθεί αποκλειστικά το Κυπριακό. Θα συζητηθεί η πορεία των συνομιλιών, και πιο συγκεκριμένα αναμένεται να συζητηθεί το πού βρίσκεται το κάθε κεφάλαιο, αναλόγως και των θεμάτων που θα επιθυμεί ο κ. Kerry να θέσει. Αλλά στις συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εξωτερικών σίγουρα θα συζητηθεί το Κυπριακό. Ο Πρόεδρος προτίθεται να θέσει πολύ συγκεκριμένα θέματα και πτυχές στον Αμερικανό ΥΠΕΞ. Ενώ στη συνάντηση με τον κ. Κασουλίδη υπάρχουν θέματα που αφορούν στις διμερείς μας σχέσεις, που σίγουρα θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης.

Ερώτηση: Είναι και τα θέματα των εγγυήσεων (η διεθνής πτυχή) που αναμένουμε όλοι πως θα τεθούν επί τάπητος. Αναμένουν και οι   πολίτες ένα ξεκαθάρισμα. Είναι ένα ζήτημα που θα συμβάλει και στο πώς θα δεχθεί μετά ο κόσμος μια συμφωνία, εάν αυτή προκύψει.   Γι’αυτό και είναι σημαντικός ο ρόλος όλων αυτών των μεγάλων δυνάμεων και μονίμων μελών του Σ.Α.

Απάντηση: Έχετε δίκαιο. Μιλούμε για την εξωτερική διάσταση της λύσης που αφορά στην πτυχή της ασφάλειας, των εγγυήσεων, και είναι σημαντικό να συζητηθούν με τα πέντε μόνιμα μέλη του Σ.Α. Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που το θέμα αυτό θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα σήμερα στις συναντήσεις με τον κ. Kerry.

Ερώτηση: Ο κ. Kerry φέρνει και κάτι άλλο; Γιατί γίνεται λόγος και για τα ζητήματα της οικονομικής πτυχής της λύσης.

Απάντηση: Όντως η αμερικανική πλευρά ενδιαφέρεται για την οικονομική πτυχή της λύσης. Και ο κ. Lavrov σημείωσε χθες το πόσο σημαντική είναι στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, αφού είναι κάτι που αφορά διάφορες πτυχές του Κυπριακού. Σήμερα θέλουμε να δούμε με τον κ. Kerry αν υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες απόψεις για το θέμα. Να αναμένουμε να ολοκληρωθούν σήμερα οι συναντήσεις και θα ενημερώσουμε.

Ερώτηση: Αναμενόταν πως με τον κ. Lavrov - είχαμε δει διάφορα δημοσιεύματα – θα υπογράφονταν κάποιες ακόμη συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών. Τι έγινε με αυτό το θέμα;

Απάντηση: Υπήρχαν πέντε συμφωνίες που ήμασταν πολύ κοντά να υπογράψουμε. Για τις τέσσερις από αυτές δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί ο τεχνικός έλεγχος από ρωσικής πλευράς. Για την πέμπτη που αφορά την αναγνώριση τίτλων σπουδών ζητήθηκαν κάποιες αλλαγές την τελευταία στιγμή που δεν ήταν δυνατόν να προωθηθούν, και έτσι συμφωνήθηκε όπως ο κ. Κασουλίδης μεταβεί πολύ σύντομα στη Μόσχα για να υπογράψουμε αυτές τις πέντε συμφωνίες.

Ερώτηση: Τουλάχιστον δύο κόμματα σας έχουν στείλει και επιστολές όπου επιμένουν στο να δοθούν στρατιωτικές διευκολύνσεις στη Ρωσία. Έχουμε την εντύπωση ότι ξεκαθαρίστηκε και από πλευράς Μόσχας ότι δεν έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο. Τα κόμματα όμως επιμένουν. Γνωρίζουν κάτι περισσότερο;
Απάντηση: Ο κ. Lavrov δεν έθεσε τέτοιο θέμα σε καμιά περίπτωση. Και είναι λογικό να μη θέσει. Η Ρωσία, για όσους δεν το γνωρίζουν, έχει πολύ σύγχρονες βάσεις – και αεροπορική και ναυτική - στη Συρία. Δεν χρειάζεται στην Κυπριακή Δημοκρατία βάσεις, και το είπε και ο ίδιος ο κ. Lavrov. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να συμβάλει αν της ζητηθεί, ειδικότερα σε θέματα ανθρωπιστικών κρίσεων, να αξιοποιηθεί ο ρόλος της στην περιοχή και να δώσει στη Ρωσία όλη τη βοήθεια που δίδει και σε άλλους σημαντικούς εταίρους μας, όπως για παράδειγμα η Γαλλία.

Ερώτηση: Ο κ. Lavrov σας είπε κάτι περισσότερο για το γεγονός ότι δεν μετέβη στα κατεχόμενα για συνάντηση με τον κ. Ακιντζί; Μια κίνηση που ικανοποίησε πολύ κόσμο.

Απάντηση: Όχι, το συγκεκριμένο θέμα δεν αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Γνωρίζουμε όλοι ότι η Μόσχα τηρεί διαχρονικά μια στάση αρχών στο Κυπριακό, την οποία εκτιμούμε ιδιαίτερα. Και η εκτίμηση αυτή δεν δίδεται μέσα από δηλώσεις αλλά μέσα από πολύ συγκεκριμένες ενέργειες. Να αναφέρω στο πλαίσιο αυτό ότι ο κ. Lavrov είπε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι, εκτιμούμε το γεγονός ότι ήσασταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέφθηκε τη Μόσχα και ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης που παρευρέθηκε στους εορτασμούς της 9 ης Μαΐου και εκτιμούμε τον ρόλο που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, ειδικότερα στο θέμα του Ουκρανικού. Άρα, μέσα από πολύ συγκεκριμένες πράξεις δείχνουμε την εκτίμησή μας προς τη Ρωσία.   Από εκεί και πέρα, όλοι γνωρίζουμε ότι ο κ. Lavrov είχε πρόθεση να συναντήσει τον κ. Ακιντζί. Δεν αρνήθηκε. Υπήρξε προσπάθεια. Ο κ. Ακιντζί έθεσε όρους οι οποίοι οδήγησαν στην ακύρωση. Μια εξέλιξη η οποία αφήνει το αρνητικό αποτέλεσμα στον κ. Ακιντζί, και βλέπετε και την κριτική που του ασκείται στην τουρκοκυπριακή κοινότητα για την εξέλιξη αυτή.

Ερώτηση: Από την άλλη ασκείται και σε εσάς κριτική από την αντιπολίτευση όσον αφορά στο γιατί δεν χαιρετίσατε αυτή την κίνηση του κ. Lavrov, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει και κίνητρο και άλλους να πράξουν κάτι ανάλογο;

Απάντηση: Μα αυτό έχω αναφέρει μόλις τώρα. Ότι το εκτιμούμε. Και επαναλαμβάνω, δεν περιορίζουμε αυτή την εκτίμηση μόνο σε δημόσιες τοποθετήσεις, αλλά τη δείχνουμε μέσα από πολύ συγκεκριμένες πράξεις οι οποίες τυγχάνουν αναγνώρισης από τη ρωσική πλευρά. Έτσι δείχνεις εκτίμηση σε μια τρίτη χώρα και όχι απλώς μέσα από δηλώσεις.

Ερώτηση: Έχουμε κάτι πιο συγκεκριμένο που προκύπτει από τις χθεσινές επαφές με τον κ. Lavrov για τα θέματα της οικονομίας;

Απάντηση: Εκείνο που μπορώ να σας αναφέρω για τα θέματα οικονομίας – γιατί συζητήθηκαν και ο Υπουργός Οικονομικών ήταν παρών στη συνάντηση – είναι το ενδιαφέρον που εκφράστηκε από ρωσικής πλευράς όσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις στην Κύπρο και για συμμετοχή ρωσικών εταιρειών στις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.