3/12/15

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας κατά την τέλεση των εγκαινίων
του έργου «Γραμμικό Πάρκο κατά μήκος της κοίτης
του πόταμου Γαρύλλη», χθες στη Λεμεσό


Η Κύπρος, παρά την περιορισμένη έκτασή της, έχει να προσφέρει μοναδικές στιγμές και εκπλήξεις στον επισκέπτη. Προικισμένη με όμορφα τοπία,   αναγνωρίζεται διεθνώς ως ένας ιδιαίτερος τουριστικός προορισμός.

Και είναι με ιδιαίτερη χαρά που διαπιστώνω ότι τα τελευταία χρόνια οι φυσικές ομορφιές και τοπία, τόσο των πόλεων όσο και της υπαίθρου μας, αναγνωρίζονται και αναδεικνύονται, μέσα από ορθό σχεδιασμό που έχει διττό στόχο: την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων του νησιού μας, αλλά και διεύρυνση των αναπτυξιακών μας προοπτικών μέσω της αναβάθμισης του προσφερόμενου προϊόντος μας.

Και αυτό ακριβώς επιτυγχάνεται με το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα.

Η διαμόρφωση του ποταμού Γαρύλλη σε γραμμικό πάρκο δημιούργησε ένα καινούργιο άξονα ενδιαφέροντος, ο οποίος διαπερνά την Λεμεσό, από τον νότο μέχρι τον βορρά, αναζωογονεί και θέτει στην υπηρεσία των δημοτών ένα πραγματικά μεγάλο κομμάτι της πόλης, όπως έγινε και με την ανάπλαση της Ακτής Ολυμπίων και της Προκυμαίας.

Στόχος του Έργου είναι η αναστροφή της υφιστάμενης κατάστασης και οι όχθες του ποταμού να μην λειτουργούν ως εστίες οχληρίας, αλλά ως εστίες ηρεμίας και ομορφιάς. Μέσα από σχεδιασμένες επεμβάσεις ανάπλασης, οργάνωσης και κυκλοφοριακής διαχείρισης, βλέπουμε σήμερα ένα πρωτότυπο γραμμικό πάρκο, που θα συνεισφέρει σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής όχι μόνο των κάτοικων της περιοχής, αλλά όλων των Λεμεσιανών.

Ο εξωραϊσμός της κοίτης καλύπτει μία απόσταση 5 ½ χιλιομέτρων, από το παλαιό λιμάνι μέχρι τα βόρεια όρια του δήμου Κάτω Πολεμιδιών και από το διχάλι νότια της Β’ Τεχνικής Σχολής μέχρι την οδό Αγίας Φυλάξεως, δυτικά του γηπέδου του Λανιτείου.

Φίλες και Φίλοι,

Ως Πολιτεία σχεδιάζουμε και εργαζόμαστε με στοχευμένες δράσεις, με βασική επιδίωξη την προφύλαξη και ανάδειξη περιοχών υψηλής περιβαλλοντικής αξίας.

Επιθυμία μας είναι όπως σταδιακά προχωρήσουμε στην περαιτέρω ανάπτυξή τους   μέσα από ένα μοντέλο «Πράσινης Ανάπτυξης και Περιβαλλοντικής Κουλτούρας», δηλαδή ένα μοντέλο το οποίο αντιμετωπίζει το περιβάλλον και την ποιότητά του ως πυλώνα οικονομικής δραστηριότητας και ανάπτυξης.   Προς αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε να εκμεταλλευθούμε, από τη μία, με σύνεση ιδίους πόρους, αλλά και με στόχευση και με προγραμματισμό να απορροφήσουμε όλα τα διαθέσιμα για εμάς κονδύλια από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Η Κυβέρνηση, τα αρμόδια Υπουργεία, οι τοπικές Αρχές και οι άλλοι εμπλεκόμενοι, εργάζονται πυρετωδώς για την προώθηση και υλοποίηση των προτάσεων έργων που αφορούν τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020. Προς αυτή την κατεύθυνση, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος θα παράσχει και πάλιν όλη την αναγκαία στήριξη για τη μέγιστη και αποτελεσματική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, με στόχο,

·        την υλοποίηση έργων πρόσθετης αξίας,
·        τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας,
·        και την ανάπτυξη του τόπου μας.

Το έργο αυτό που εγκαινιάζουμε σήμερα, συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα 2007-2013,

·        κάτω από τον Άξονα προτεραιότητας για την αναζωογόνηση αστικών περιοχών και περιοχών της υπαίθρου και
·        με ειδικό στόχο την αναζωογόνηση του αστικού περιβάλλοντος και την προώθηση της επιχειρηματικότητας.

Το ολικό κόστος του Έργου ανήλθε στα €14 εκατομμύρια ευρώ και αφορά εργασίες καθ’ όλο το μήκος του ποταμού.   Σε γενικές γραμμές το έργο περιλαμβάνει:

·        άρση παλαιότερων παρανόμων επεμβάσεων στην κοίτη και τις όχθες του ποταμού με την παράλληλη διατήρηση της μορφολογίας του φυσικού περιβάλλοντος,
·        κατασκευή ποδηλατοδρόμου και πεζόδρομου και γραμμικού πάρκου,
·        διαμόρφωση μικρών πλατειών και παιχνιδότοπων σε διάφορους χώρους,
·        εγκατάσταση αρδευτικού συστήματος, φωτισμού, τοπιοτέχνηση, φύτευση, ενίσχυση του πρασίνου και δημιουργία θεματικών περιοχών με παραδοσιακά φυτά,
·        κατασκευή τοίχων στα πρανή του ποταμού για προστασία των κατασκευών και της κοίτης του ποταμού,
·        αναβάθμιση των υφιστάμενων γεφυριών και κατασκευή νέων ξύλινων σε διάφορα σημεία του πάρκου,
·        ασφαλή διέλευση του κοινού στα διάφορα σημεία όπου το πάρκο διέρχεται από οδικές αρτηρίες, με την κατασκευή οργανωμένων διαβάσεων,
·        αναψυκτήριο και αμφιθέατρο για εκδηλώσεις, και
·        κατασκευή υπέργειας διάβασης και χώρων στάθμευσης .

Το έργο αυτό και αριθμός άλλων έργων που υλοποιούνται, σε όλες τις πόλεις,

·        έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην αναζωογόνηση των αστικών περιοχών,
·        έχουν συνεισφέρει στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης, και
·        έχουν προσδώσει μια νέα αξία στα κέντρα και στις παραλιακές περιοχές των πόλεων μας.

Φίλες και φίλοι,

Η φυσική ομορφιά του τόπου μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι μπορούμε να μεταμορφώσουμε την Κύπρο μας σε μέρος που θα συνδυάζει την οικονομική   και κοινωνική ανάπτυξη με έναν υγιή τρόπο ζωής, που θα αντιμετωπίζει επιτυχώς τις προκλήσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής. Να μην ξεχνούμε ότι οι έντονοι ρυθμοί της ζωής καθιστούν απαραίτητη την ενασχόληση με ποιοτικές δραστηριότητες που ηρεμούν σώμα και πνεύμα και προωθούν την επαφή με τη φύση.

Κλείνοντας, να συγχαρώ όσους εργάστηκαν για την υλοποίηση αυτού του έργου και να ευχηθώ όπως όλοι, κάτοικοι και επισκέπτες της Λεμεσού, εκμεταλλευθούν   των ωφελειών που το πάρκο αυτό   μπορεί να προσφέρει.