2/10/15

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας κ. Ν. Κουγιάλη στα εγκαίνια της Παγκύπριας Αγροτικής–Γεωργικής Έκθεσης και Έκθεσης Κήπου

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας κ. Ν. Κουγιάλη στα εγκαίνια
της Παγκύπριας Αγροτικής–Γεωργικής Έκθεσης και Έκθεσης Κήπου

Είναι με μεγάλη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να τελέσω τα εγκαίνια ενός πολύ σημαντικού θεσμού που αποσκοπεί στην:
• Ενημέρωση των αγροτών για την τεχνολογική αναβάθμιση / καινοτόμες δράσεις στον πρωτογενή τομέα παραγωγής
• Ενημέρωση των πολιτών / καταναλωτών για το υψηλό επίπεδο ασφάλειας αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των προϊόντων που καταναλώνουν
• Ανάδειξη του πολύπλευρου ρόλου της υπαίθρου, που επεκτείνεται πέρα από τη γεωργική παραγωγή και καλύπτει την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Εδώ να μου επιτρέψετε να συγχαρώ για την πρωτοβουλία τους διοργανωτές της έκθεσης Display Art και Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Επισημαίνω τη σημαντικότητα της συμμετοχής του Υπουργείου στην έκθεση με δικό του περίπτερο αφού ο κόσμος θα μπορεί να ενημερώνεται για όλα τα αναπτυξιακά προγράμματα χρηματοδότησης που αφορούν την αλιεία και τη γεωργία
Προτού αναφερθώ στα όσα έπονται θέλω να κάνω μια μικρή αναδρομή (ανασκόπηση) των προηγούμενων 30 μηνών της Υπουργίας μου. Γνωρίζετε όλοι πολύ καλά τις συνθήκες που επικρατούσαν όταν ανέλαβε η παρούσα Κυβέρνηση τη διακυβέρνηση του τόπου.
Η Απορρόφηση των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007 – 2013 το Μάρτιο του 2013 βρισκόταν στο 52% έχοντας απορροφήσει μόλις €160 εκατομμύρια από τα €300 και πλέον διαθέσιμα εκατομμύρια του ΠΑΑ.
Οι πληρωμές του Προγράμματος ήταν παγοποιημένες από τον Ιούνιο του 2012 με πολύ έντονο τον κίνδυνο για απώλεια ευρωπαϊκών πιστώσεων για την Κύπρο.
Μέσα από συντονισμένες προσπάθειες, αξιολογήσαμε τα δεδομένα της εποχής και προχωρήσαμε σε αλλαγή των ποσοστών συγχρηματοδότησης από 50 – 50 σε 85 για την ΕΕ και 15 για την Κύπρο και:
• Με σκληρή δουλειά και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, περιλαμβανόμενων και των ίδιων των γεωργών μας, καταφέραμε σήμερα και κάτω από δύσκολες οικονομικές συνθήκες, τρεις μήνες πριν την οριστική λήξη του να συζητάμε για πλήρη 100% απορρόφηση των πιστώσεων και πλήρη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων προς όφελος της αγροτικής μας οικονομίας.
Κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες πλήρης ήταν και η απορρόφηση του Προγράμματος για την ανάπτυξη της Αλιείας. Πετύχαμε όμως και:
• Αυξήσαμε κατά €5 εκατομμύρια ετησίως την απορρόφηση του φακέλου για τις Άμεσες Πληρωμές έχοντας έτσι τη δυνατότητα να δίνουμε στοχευμένη ενίσχυση σε ευπαθείς κλάδους της γεωργίας μας
• Με συντονισμένες ενέργειες καταφέραμε να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο στις εξαγωγές των εσπεριδοειδών μας στη Ρωσία εξασφαλίζοντας τη μεγίστη δυνατή αρωγή από την ΕΕ
• Δεν διστάσαμε να δώσουμε κρατικές ενισχύσεις όταν αυτό κατέστη απολύτως αναγκαίο
Φίλες και φίλοι,
Ο πρωτογενής τομέας παραγωγής και ο τομέας των γεωργικών τροφίμων θα πρέπει να είναι σύγχρονος, προσαρμοσμένος στις νέες απαιτήσεις ενός περιβάλλοντος που συνδυάζει τη γνώση, την εκπαίδευση και την κατάρτιση, την πρόσβαση στην πληροφορία αλλά και την πρόσβαση στην αγορά. Θέλουμε να δώσουμε νέα πνοή στον τομέα και για αυτό-προχωρούμε στη μεταρρύθμιση της αγροτικής μας οικονομίας.
• Η αγροτική μας πολική επανασχεδιάζεται στη βάση των πραγματικών αναγκών αλλά και των πραγματικών δικαιούχων, με βασικό κριτήριο την εγχώρια και διεθνή αγορά.
• Στόχος μας η αειφόρος αγροτική ανάπτυξη - Ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής μας το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020.
Στο σημείο αυτό να αναφέρω ότι μπορεί να είναι μειωμένος μεν ο προϋπολογισμός αλλά ήταν ήδη προαποφασισμένος όταν ανέλαβα και για αυτό καθίσταται:
• Υποχρεωτική η βέλτιστη στόχευση των ενισχύσεων
Σκοπός του ΠΑΑ η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας μέσα από μια γεωργία φιλική προς το περιβάλλον,
Να υπογραμμίσω ότι υπήρξε αύξηση του προγράμματος για την Αλιεία από τα €19 στα €40 εκατομμύρια, ενώ ήδη προκηρύχθηκαν τα μέτρα.
Παράλληλα προχωρούμε σε:
• Εξορθολογισμό της γεωργικής ασφάλισης
• Βελτίωση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας του Οργανισμού Πληρωμών σε συνεργασία με τη νέα ηγεσία του ΚΟΑΠ
• Στην κατάθεση νομοσχεδίου για την κατάρτιση του Μητρώου Αγροτών μέσα από το οποίο θα γίνει στόχευση για τα μέτρα αγροτικής πολιτικής περιλαμβανόμενης της παραχώρησης του αγροτικού πετρελαίου για σκοπούς κίνησης αλλά και των φορολογικών ελαφρύνσεων για επαγγελματίες παραγωγούς
Είναι από όλους παραδεκτό ότι η κυπριακή γεωργία δεν μπορεί να ανταγωνιστεί σε ποσότητες και τιμές το μαζικό μοντέλο παραγωγής άλλων χωρών. Οφείλουμε να στραφούμε προς την ποιότητα.
Οι ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές συνθήκες που επικρατούν στον τόπο μας καθιστούν τα κυπριακά γεωργικά προϊόντα μοναδικά ως προς τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά.
Με κεντρικό άξονα την ποιότητα σχεδιάζεται και η πολιτική μας για τα επόμενα χρόνια.
• Χαρακτηριστικό παράδειγμα στροφής στην ποιότητα αποτελεί η κυπριακή παραγωγή οίνου με την ποιοτική αναβάθμιση και την προστιθέμενη αξία που αυτή επιφέρει.
Με το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης - 50% των διαθέσιμων πιστώσεων, θα διατεθούν για την ενδυνάμωση αλλά και την προώθηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των κυπριακών γεωργικών προϊόντων.
Ενδεικτικά σημειώνω ότι δύο από τα κύρια εξαγώγιμα μας προϊόντα, οι πατάτες και τα εσπεριδοειδή συνεχίζουν να παράγονται κάτω από το Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παραγωγής με νέους αυστηρότερους όρους ασφάλειας για τον καταναλωτή.

Επιπλέον η ενδυνάμωση της βιολογικής παραγωγής βρίσκεται ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων μας με την παροχή κινήτρων για αύξηση της παραγωγής βιολογικών προϊόντων, ενώ για πρώτη φορά ενισχύεται η παραγωγή τοπικών παραδοσιακών προϊόντων.
Αναφορικά με το χαλούμι και την προδιαγραφόμενη κατοχύρωση του να πω ότι μετά από προσπάθειες δέκα και πλέον χρόνων, η κατοχύρωση του παραδοσιακού μας προϊόντος, του χαλουμιού, ως Προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, είναι πραγματικά προ των πυλών. Τον Ιούλιο του 2014, μετά από επίμονες αλλά και επίπονες προσπάθειες καταφέραμε, με σκληρή δουλειά και παρακάμπτοντας σκοπιμότητες και συμφέροντα, να υποβάλουμε επίσημα την αίτησή μας στις Βρυξέλλες για κατοχύρωση του χαλουμιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).
Φέτος, πριν από δυο μήνες περίπου η αίτησή μας δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για κατοχύρωση του χαλουμιού ως ΠΟΠ. Αυτό σημαίνει :
• Μεγάλη εμπορική αξία
• Διείσδυση στις διεθνείς αγορές
• Προστασία από μιμητισμό
• Προστασία των τυροκόμων μας από τον διεθνή αθέμιτο ανταγωνισμό
•Η κατοχύρωση ενισχύει την περιφερειακή ανάπτυξη με τη δημιουργία νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση νέων θέσεων εργασίας (π.χ. Δωδώνη).
Δεν είναι όμως μόνο το χαλούμι που διεκδικεί τη σφραγίδα ποιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υποβλήθηκαν αιτήσεις για:
Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ)
- κολοκάσι Σωτήρας
Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης ( ΠΓΕ)
- λούντζα, χοιρομέρι, λουκάνικο Πιτσιλιάς,
- παφίτικο λουκάνικο
- ποσυρτή
- γλυκό τριαντάφυλλο Αγρού
Η σήμανση των προϊόντων μας είτε ως ΠΟΠ είτε ως ΠΓΕ προσδίδει ταυτότητα στα προϊόντα:
• βελτιώνοντας την αναγνωρισιμότητα τους στις ξένες αγορές και
• αυξάνοντας την προστιθέμενη αξία τους προς όφελος του παραγωγού και της αγροτικής μας οικονομίας
• εμπλουτίζοντας το τουριστικό μας προϊόν και εντάσσοντας την Κύπρο στον γαστρονομικό χάρτη της Ευρώπης.
Αγαπητοί φίλοι και φίλες
Είναι με ιδιαίτερη χαρά που τελώ σήμερα τα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία έχει πολλά να προσφέρει σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, στην αγροτική ανάπτυξη και στην ανάπτυξη της υπαίθρου μας και κλείνοντας θα ήθελα πραγματικά να συγχαρώ, για ακόμη μια φορά, τους διοργανωτές της έκθεσης αλλά και να ευχηθώ καλή επιτυχία στους συμμετέχοντες.
Σας ευχαριστώ πολύ.