21/10/15

Δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ

Δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ


Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης προέβη σήμερα σε δηλώσεις στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ αναφορικά με την εγγραφή του «Παφίτικου Λουκάνικου» ως Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης.

Ο Υπουργός Γεωργίας στις δηλώσεις του, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι με αυτήν την κατοχύρωση ξεκινά να υλοποιείται η πολιτική της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Γεωργίας για στροφή προς την ποιότητα.

Πρόσθεσε ότι κάθε προϊόν που κατοχυρώνουμε αποκτά μια ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία και επισήμανε ότι: « E κείνο που θέλουμε να κάνουμε είναι να κατοχυρώσουμε μια σειρά από προϊόντα για να ενισχύσουμε και το τουριστικό μας προϊόν και να βάλουμε την Κύπρο στον χάρτη της γαστρονομίας».

Όσον αφορά στα προϊόντα, τα οποία σκοπεύει η Κυβέρνηση να κατοχυρώσει, πριν εκπνεύσει η θητεία της, είναι:  το Χαλούμι, το Κολοκάσι της Σωτήρας και το Γλυκό Τριαντάφυλλο Αγρού, ενώ θα προωθηθούν πολύ σύντομα οι φάκελοι για το Λουκάνικο Πιτσιλιάς, τη Λούντζα Πιτσιλιάς, την Ποσυρτή, το Χοιρομέρι και το Ροδόσταγμα του Αγρού,   ανέφερε ο κ. Κουγιάλης.

Με αυτές τις κατοχυρώσεις, επισήμανε ο κ. Υπουργός,  - εκτός του ότι ενισχύεται το τουριστικό μας προϊόν και μπαίνει η Κύπρος στον χάρτη της γαστρονομίας –τα προϊόντα αυτά αποκτούν ιδιαίτερη αναγνωρισιμότητα διότι θεωρούνται και ως ποιοτικά και ως τοπικά προϊόντα χαρακτηριστικά της γεωγραφικής περιοχής κατοχύρωσης.

Το δεύτερο και πιο σημαντικό σχετικά με τις κατοχυρώσεις προϊόντων, ανέφερε ο κ. Κουγιάλης, είναι ότι ενισχύουν και τη γεωργική παραγωγή και τους αγρότες μας.

Αναφερόμενος στο παράδειγμα του Παφίτικου Λουκάνικου, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι αν και το κρέας μπορεί να προέρχεται απ’ όλη την Κύπρο εντούτοις το κρασί για την παράγωγη του λουκάνικου πρέπει να προέρχεται από την Πάφο. Αυτό, εξήγησε, «θα δημιουργήσει αύξηση στη ζήτηση της παραγωγής κρασιού, με όλα τα συνεπακόλουθα, ενώ θα υποχρεωθούν κάποιοι να δημιουργήσουν αμπέλια να παράγουν αυτό το κρασί, ούτως ώστε να επαρκεί και για τη βιομηχανία της παραγωγής του λουκάνικου». Ο στόχος για την κατοχύρωση προϊόντων, πρόσθεσε ο κ. Υπουργός, είναι να προσφέρουν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη για τον τόπο. «Αυτός είναι και ο στόχος ο δικός μας, παράλληλα με τα οφέλη που θα έχει αυτό για την κυπριακή γαστρονομία, τον τουρισμό κτλ», ανέφερε.

Επισήμανε ότι: «Η πολιτική της Κυβέρνησης είναι στροφή προς την ποιότητα. Η Κύπρος μπορεί να παράγει ποιοτικά προϊόντα, τα οποία χαρακτηρίζουν την κουζίνα του τόπου μας και είμαι βέβαιος ότι στα επόμενα χρόνια θα φανεί και το όφελος από αυτές τις κατοχυρώσεις».

Όσον αφορά στο τι θα γίνει στη συνέχεια, ο κ. Υπουργός είπε ότι υπάρχουν πέντε προϊόντα από την περιοχή της Πιτσιλιάς, για τα οποία ευελπιστεί ότι θα ξεπεραστούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται σήμερα και θα προχωρήσουν. Ανέφερε ότι: «Η περίοδος που μπορούν να υποβληθούν ενστάσεις εκπνέει στις 28 Οκτωβρίου 2015. Ακόμα δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει, δεν έχει εκδηλωθεί οποιαδήποτε χώρα ή κάποιος ιδιώτης για το θέμα των ενστάσεων, αλλά ούτως ή άλλως είμαστε έτοιμοι να τις αντιμετωπίσουμε».

Τέλος, ο κ. Κουγιάλης ανέφερε: «Το χαλούμι είναι ο μεγάλος μας στόχος, το μεγάλο εξαγωγικό όπλο για την Κύπρο. Είμαι αισιόδοξος ότι, μέσα στο επόμενο διάστημα, θα καταφέρουμε να κατοχυρώσουμε και το χαλούμι και είμαι σίγουρος ότι αυτό το επόμενο διάστημα των 6-7 μηνών θα είναι ένα διάστημα κατοχύρωσης αγροδιατροφικών προϊόντων για την Κύπρο».

_____________