21/10/15

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΚΥΠΣΕΑ:




ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΚΥΠΣΕΑ:


ΥΠΑΜ: «Σε μια εποχή ασύμμετρων απειλών κάθε συντεταγμένο κράτος οφείλει να έχει σχεδιασμό εκτάκτου ανάγκης
Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Αμφιθέατρο της Cyta ενημερωτική σύσκεψη για τη διαδικασία Πολιτικής Επιστράτευσης που διοργάνωσε η Κεντρική Υπηρεσία Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτων Αναγκών (ΚΥΠΣΕΑ) του Υπουργείου Άμυνας.
Στη σύσκεψη παρευρέθηκε ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστοφορος Φωκαΐδης, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό. Ο Υπουργός συνεχάρη το προσωπικό από όλα τα αρμόδια υπουργεία και κρατικές υπηρεσίες και ιδιαίτερα το στελεχιακό προσωπικό της Εθνικής Φρουράς που είναι αποσπασμένο στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς και την ΚΥΠΣΕΑ που έχει την όλη εποπτεία του σχεδιασμού.
Ο κ. Φωκαΐδης σημείωσε ότι «πρόκειται για μια πολυεπίπεδη και πολυσύνθετη διαδικασία και γι’ αυτό αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσοι εργάστηκαν συστηματικά σε όλο το φάσμα της σχεδίασης, οργάνωσης, παρακολούθησης και προπαρασκευής της πολιτικής επιστράτευσης, που αποτελεί μια βασική συνιστώσα για την ασφάλεια κάθε σύγχρονου κράτους και αναπόσπαστο κομμάτι του αμυντικού σχεδιασμού μιας χώρας».
«Στόχος μας», όπως είπε ο Υπουργός Άμυνας, «είναι, αν χρειαστεί, να λειτουργήσουμε τα σχέδια έκτακτης ανάγκης και να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού και των κρίσιμων υπηρεσιών της Δημοκρατίας».
Στη συνέχεια ο κ. Φωκαΐδης σημείωσε ότι «οφείλουμε ως συντεταγμένη πολιτεία να σχεδιάσουμε και να οργανώσουμε την Πολιτική Επιστράτευση κατά τρόπο που να μας επιτρέπει, αν χρειαστεί, να αντιμετωπίσουμε με ταχύτητα και επάρκεια ανεπιθύμητες καταστάσεις. Κι αυτό», όπως είπε, «δε σχετίζεται κατ’ ανάγκη με στρατιωτική απειλή, αλλά μπορεί να είναι μια νέου τύπου απειλή που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του κράτους. Ζούμε», σημείωσε σε μια εποχή νέων ασύμμετρων απειλών, λίγα μόνο χιλιόμετρα από τη φλεγόμενη Μέση Ανατολή, που σπαράσσεται σήμερα από συγκρούσεις, σε μια περιοχή που αποτελεί πηγή έξαρσης της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού».
Υπογράμμισε επίσης ότι «προετοιμαζόμαστε όπως πρέπει να προετοιμάζεται κάθε υπεύθυνο και σοβαρό κράτος, όχι γιατί έχουμε ενδείξεις ότι θα βρεθούμε σε μια ανεπιθύμητη κατάσταση αλλά ακριβώς για να είμαστε σε θέση να αποτρέψουμε κάτι τέτοιο από του να συμβεί. Στόχος μας», κατέληξε ο Υπουργός Άμυνας, «είναι να διασφαλίσουμε την ετοιμότητά μας να διαχειριστούμε κρίσεις σε συνθήκες εκτάκτου ανάγκης, αλλά και συμβάλλουμε στην ενίσχυση του γενικότερου αισθήματος ασφάλειας των πολιτών».
Γραφείο Τύπου, 21η Οκτωβρίου 2015