15/9/15

Χαιρετισμός Υπουργού Εσωτερικών κ. Σ. Χάσικου στην τελετή βράβευσης των νικητών των δημοσιογραφικών διαγωνισμών του ΚΥΠΕ

Χαιρετισμός Υπουργού Εσωτερικών κ. Σ. Χάσικου στην τελετή βράβευσης
των νικητών των δημοσιογραφικών διαγωνισμών του ΚΥΠΕ


Είναι με μεγάλη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκλησή σας να απευθύνω χαιρετισμό και να θέσω υπό την αιγίδα μου αυτή την εκδήλωση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), που σκοπό έχει τη βράβευση δημοσιογραφικού κειμένου σε δύο ξεχωριστούς διαγωνισμούς: έναν εσωτερικό διαγωνισμό που απευθύνεται αποκλειστικά στους δημοσιογράφους του ΚΥΠΕ και, για πρώτη φορά, έναν εξωτερικό παγκύπριο διαγωνισμό που απευθύνεται σε όλους του δημοσιογράφους.

Τα ονόματα των προσωπικοτήτων που απαρτίζουν τις δύο Ανεξάρτητες Κριτικές Επιτροπές, οι οποίες αξιολογούν αφιλοκερδώς τα κείμενα και αποφασίζουν τις βραβεύσεις, αποτελούν εγγύηση της ποιότητας και της αντικειμενικότητας της δουλειάς που έχει γίνει.

Θεωρώ χρήσιμο να υπενθυμίσω ότι τ ο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ιδρύθηκε επίσημα στις 16 Φεβρουαρίου 1976, μετά από πρωτοβουλία του τότε Γενικού Διευθυντή του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ) Ανδρέα Χριστοφίδη, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη ύπαρξης εθνικού πρακτορείου ειδήσεων στην Κύπρο. Το 1976, ο Ανδρέας Χριστοφίδης ανέθεσε στον Ανδρέα Χατζήπαπα, δημοσιογράφο στο ΡΙΚ, να αποστέλλει καθημερινά ένα δελτίο ειδήσεων στα αγγλικά στο ειδησεογραφικό πρακτορείο REUTERS και στο Non-Aligned News Agencies Pool (NANAP). Το 1984, το ΚΥΠΕ επέκτεινε τις δραστηριότητές του, αποκτώντας δικά του γραφεία. Προσέλαβε μόνιμο δημοσιογράφο, συνεργάτες δημοσιογράφους και άλλο υποστηρικτικό προσωπικό και εξασφάλισε μετάφραση και διανομή των ειδήσεών του και σε άλλες γλώσσες, εκτός από τα αγγλικά.

Το 1989, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε τον Νόμο για τη λειτουργία του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων ως ημικρατικού οργανισμού, με πλήρη δημοσιογραφική ανεξαρτησία. Σύμφωνα με τον Νόμο, το ΚΥΠΕ διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, αποτελούμενο κυρίως από διακεκριμένους επαγγελματίες των ΜΜΕ. Το Συμβούλιο απαρτίζεται από εκπροσώπους του Υπουργού Εσωτερικών, της Ένωσης Συντακτών, του Συνδέσμου Εκδοτών Εφημερίδων και Περιοδικών, του ΡΙΚ και του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών.

Το ΚΥΠΕ εγκαθίδρυσε υπηρεσία ελληνικών ειδήσεων, για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των ΜΜΕ της Κύπρου, τα οποία πολλαπλασιάστηκαν, ειδικά στον ηλεκτρονικό τομέα. Επίσης, δημιούργησε τη δική του ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο. Ορόσημο στην ιστορία του ΚΥΠΕ αποτελεί η υπογραφή Συμφωνίας Συνεργασίας, το 1996, με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ), η οποία εξασφάλισε στο ΚΥΠΕ το πρώτο του ηλεκτρονικό σύστημα επεξεργασίας και μετάδοσης ειδήσεων.

Αποστολή του ΚΥΠΕ είναι η ενημέρωση της κοινής γνώμης, στην Κύπρο και στο εξωτερικό, για ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν στην Κύπρο. Στο πλαίσιο της αποστολής του, το Πρακτορείο μεταδίδει ειδήσεις και φωτογραφίες στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έναντι συνδρομής, σε τρεις γλώσσες: ελληνική, τουρκική, αγγλική. Διαθέτει Φωτογραφική Υπηρεσία (ημέρας και αρχείου), η οποία εμπλουτίζεται συνεχώς με φωτογραφίες της κυπριακής, ελλαδικής και διεθνούς επικαιρότητας. Προσφάτως ξεκίνησε τη δική του υπηρεσία βίντεο.

Το ΚΥΠΕ μεταδίδει καθημερινώς ειδήσεις στα ελληνικά, αγγλικά και τουρκικά στους συνδρομητές του στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Στους συνδρομητές περιλαμβάνονται οι καθημερινές και εβδομαδιαίες εφημερίδες, ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί, διεθνή και εθνικά πρακτορεία ειδήσεων, διεθνείς οργανισμοί, εγχώριοι δημόσιοι και ιδιωτικοί οργανισμοί, οι Πρεσβείες και τα Γραφεία Τύπου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ξένες πρεσβείες και διπλωματικές αποστολές στην Κύπρο, καθώς και οι κυπριακές και ελληνικές κοινότητες αποδήμων και τα ομογενειακά Μέσα Ενημέρωσης (εφημερίδες, ραδιόφωνο και τηλεόραση), κυρίως στη Βρετανία, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Πέρα από το δημοσιογραφικό και άλλο προσωπικό, στα κεντρικά γραφεία στη Λευκωσία, το ΚΥΠΕ έχει αναπτύξει ένα δίκτυο ανταποκριτών εντός και εκτός Κύπρου (Αθήνα, Βρυξέλλες, Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Κωνσταντινούπολη). Ανατίθενται επίσης σε δημοσιογράφους του ΚΥΠΕ ειδικές αποστολές στο εξωτερικό, για κάλυψη σημαντικών επισκέψεων του Προέδρου της Δημοκρατίας και αξιωματούχων του κράτους, καθώς και σημαντικών αποστολών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Να προσθέσω ότι το ΚΥΠΕ έχει εμπορικές συμφωνίες με όλα τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και έχει υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας, πάνω σε μη εμπορική βάση, με δεκάδες εθνικά πρακτορεία ειδήσεων.

Πέρα από το καθαρά δημοσιογραφικό έργο, το ΚΥΠΕ αναπτύσσει μεγάλη δραστηριότητα και συμμετέχει ενεργά σε συμβούλια και εκτελεστικές επιτροπές διεθνών και περιφερειακών συμμαχιών και ενώσεων πρακτορείων ειδήσεων, εκπροσωπώντας επάξια τη μικρή Κύπρο στο επίπεδο του εθνικού πρακτορείου ειδήσεων.    

Είναι ξεκάθαρο μέσα από αυτή τη σύντομη ιστορική ανασκόπηση ότι, από την ημέρα της ίδρυσής του μέχρι σήμερα, το ΚΥΠΕ έχει κάνει πολλά και σημαντικά βήματα στον τομέα τόσο της ενημέρωσης όσο και της συνεργασίας με ντόπια και διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα. Και τα έχει καταφέρει, αφού το ΚΥΠΕ αποτελεί, πλέον, αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, των επαγγελματιών των ΜΜΕ αλλά και των πολιτών.

Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του ΚΥΠΕ να διοργανώνει δημοσιογραφικούς διαγωνισμούς, προωθώντας με τον τρόπο αυτό την ευγενή άμιλλα ανάμεσα στους δημοσιογράφους. Οι διαγωνισμοί αυτοί είναι ένας τρόπος αναγνώρισης και επαίνου για τα καλύτερα δημοσιογραφικά κείμενα, επενεργώντας ως ένα καλό κίνητρο για περαιτέρω βελτίωση του δημοσιογραφικού έργου στην Κύπρο.

Την πρωτοβουλία του ΚΥΠΕ υποστηρίζουν χρηματικά ως χορηγοί η ALPHA BANK , για τον παγκύπριο διαγωνισμό, και η Ένωση Συντακτών Κύπρου, για τον εσωτερικό διαγωνισμό του ΚΥΠΕ. Τους συγχαίρω για τη συμβολή τους, που είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία των διαγωνισμών.

Εκφράζω τα συγχαρητήριά μου προς τα μέλη των δύο Ανεξάρτητων Κριτικών Επιτροπών, για την αφιλοκερδή συμμετοχή τους και την εργασία που επιτέλεσαν.

Τέλος, συγχαίρω τους νικητές των δύο διαγωνισμών για τη βράβευσή τους και το επίπεδο της δημοσιογραφικής τους εργασίας και τους εύχομαι και εις ανώτερα.  

---------------------