5/7/12

Ο Πρέσβης της Κύπρου στο Κάιρο παρουσίασε τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ 05/07/2012

Η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εργαστεί προς μια καλύτερη Ευρώπη, πιο αποτελεσματική και βιώσιμη, με πιο αποδοτική οικονομία που να βασίζεται στην ανάπτυξη. Μια Ευρώπη που να σημαίνει περισσότερα για τους πολίτες της, με αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή. Μια Ευρώπη στον κόσμο και πιο κοντά στους γείτονές της.

Τα πιο πάνω δήλωσε ο Πρέσβης της Κύπρου στο Κάιρο κ. Σώτος Λιασίδης κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε στις 2 Ιουλίου στο Κάιρο με τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Κάιρο Πρέσβη κ. James Moran, με την ευκαιρία της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο.
Η Κύπρος, πρόσθεσε ο κ. Πρέσβης, θα δώσει έμφαση στις διαπραγματεύσεις του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου για την περίοδο 2014-2020, στην ενεργειακή πολιτική, την αειφόρο ανάπτυξη, τη βιώσιμη διαχείριση των πόρων και την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική. Έμφαση θα δοθεί, επίσης, στη νεανική απασχόληση, την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό και την προστασία των προσωπικών δεδομένων, ενώ παράλληλα θα επιδιωχθεί η δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.
Είπε, επίσης, πως ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στη νότια διάσταση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτνίασης και αναφέρθηκε στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων της ΕΕ με τις γειτονικές αραβικές χώρες και ιδιαίτερα την Αίγυπτο, λόγω των καλών σχέσεων που διατηρεί με τις χώρες της περιοχής, και επισήμανε την ανάγκη για στήριξη από την ΕΕ της διαδικασίας εκδημοκρατισμού των χωρών της Νότιας Γειτονίας.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις σχέσεις της Τουρκίας με την Κύπρο και την ΕΕ το εξάμηνο που διανύουμε, ο κ. Λιασίδης απάντησε ότι η ενταξιακή διαδικασία για την Τουρκία συνεχίζει κανονικά και διευκρίνισε πως η Κύπρος στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, με την προϋπόθεση ότι θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ισχύουν για όλες τις υποψήφιες χώρες. Θα πρέπει ακόμη να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους γείτονες της, πρόσθεσε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση «για την άνοδο των Αδελφών Μουσουλμάνων στην εξουσία», ο κ. Πρέσβης δήλωσε ότι προσβλέπουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μας με την Αίγυπτο και σημείωσε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας επικοινώνησε από την πρώτη κιόλας μέρα και συνεχάρη τον νέο Πρόεδρο της Αιγύπτου, με τον οποίο συμφώνησαν να εργαστούν για την περαιτέρω ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων των δύο χωρών.
Κληθείς να σχολιάσει τις τριβές που προκαλεί το θέμα των ερευνών για φυσικό αέριο στην Μεσόγειο, υπό το φώς και της ανόδου των ισλαμιστών στην εξουσία στην Αίγυπτο, ο κ. Λιασίδης ανέφερε ότι το θέμα αυτό δεν επηρεάζει ποσώς τις σχέσεις Κύπρου-Αιγύπτου. Με την Αίγυπτο, συνέχισε, υπογράψαμε συμφωνία οριοθέτησης των ΑΟΖ από το 2003 και δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών στο θέμα αυτό. Ούτε με τον Λίβανο έχουμε πρόβλημα και το πρόβλημα είναι μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ. Το πρόβλημα είναι με την Τουρκία η οποία προβάλλει συνεχώς παράλογες αξιώσεις και αμφισβητεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατέληξε.