8/4/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού δρα Ανδρέα Δημητρίου σε καλλιτεχνική εκδήλωση για το πρόγραμμα ΞΕΝΙΟΣ, στην οδό Λήδρας
08/04/2011





Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχτηκα την πρόσκλησή σας να παρευρεθώ στη σημερινή καλλιτεχνική εκδήλωση, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την ευαρέσκεια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για την πρωτοβουλία που είχατε στο πλαίσιο του προγράμματος ΞΕΝΙΟΣ να οργανώσετε μια τόσο πρωτοποριακή και καινοτόμο καλλιτεχνική εκδήλωση, όχι μόνο στη Λευκωσία, αλλά σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου.

Η μαζικότητα της καλλιτεχνικής εκδήλωσης με τη συμμετοχή όλων των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, μεγάλου αριθμού εκπαιδευτικών και μαθητών, η θεματογραφία της που είναι ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό οποιουδήποτε ανθρώπου, απ’ όπου και αν προέρχεται, καθιστά την εκδήλωσή σας τόσο επίκαιρη και αναγκαία στις μέρες μας, ιδίως μετά την πρόσφατη έξαρση των επεισοδίων ρατσισμού, τόσο εντός όσο και εκτός σχολείων.

Η καλλιτεχνική σας εκδήλωση κινείται στο πλαίσιο των στόχων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού όπως τους έχουμε θέσει, για καλλιέργεια κουλτούρας ειρηνικής συμβίωσης με τους Τουρκοκύπριους και για ευθύνη, σεβασμό, αλληλεγγύη. Η εκδήλωση σας εντάσσεται και μέσα στους στόχους των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων, για την καλλιέργεια στάσεων και συμπεριφορών μέσα στη μαθητιώσα νεολαία, για τη δημιουργία ελεύθερα σκεπτόμενων και δημοκρατικών πολιτών. Ακόμη, με την εκδήλωσή σας επιτυγχάνετε έμπρακτα τη σύνδεση του σχολείου με την κοινωνία. Καταφέρατε να βγείτε από τους σχολικούς χώρους και να έρθετε εδώ, παρουσιάζοντας στους συμπολίτες μας την εξαιρετική και δημιουργική δουλειά που γίνεται στα σχολεία μας.

Οι Τέχνες, κυρίες και κύριοι, αγαπητοί εκπαιδευτικοί και μαθητές, είναι ο πιο σύντομος δρόμος επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. Οι άνθρωποι επικοινωνούν μέσα από τις Τέχνες εδώ και χιλιάδες χρόνια και το ίδιο κάνετε και εσείς σήμερα. Είμαι σίγουρος ότι η ωραία αυτή εκδήλωση θα στείλει τα μηνύματα της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης, του σεβασμού και της αγάπης προς όλους τους συνανθρώπους μας, μηνύματα που τόσο έχει ανάγκη σήμερα η πατρίδα μας.

Λέχθηκε ότι κάθε έργο τέχνης, είναι και ένα παράθυρο, μέσα από το οποίο μπορούμε να ταξιδεύσουμε στην απεραντοσύνη της τέχνης, για να χαρούμε την ομορφιά και τη δημιουργικότητα. Σήμερα εδώ, μας ξανοίγονται όχι ένα αλλά πολλά παράθυρα, μέσα από τα οποία μπορούμε να συνταξιδέψουμε στην απεραντοσύνη της φαντασίας, της πρωτοτυπίας και της δημιουργικότητας των μαθητών μας.

Θα ήθελα να συγχαρώ όλους, διοργανωτές και συντελεστές της ωραίας αυτής εκδήλωσης, υποσχόμενος ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό σας.