15/9/15

Διάταγμα του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού

Διάταγμα του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού
αναφορικά με τις κατηγορίες ευάλωτων καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας και τα μέτρα προστασίας των καταναλωτών αυτών

Με βάση τις πρόνοιες των Περί Ρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού Νόμων του 2003 μέχρι 2012, εκδόθηκε την 1/9/2015 σχετικό Διάταγμα του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, στο οποίο καθορίζονται η ενεργειακή φτώχεια, οι κατηγορίες ευάλωτων καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας και τα μέτρα προστασίας των καταναλωτών αυτών. Το Διάταγμα δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 4/9/2015 (Ε.Ε. Παρ. ΙΙΙ(Ι), Αρ. 4890, Κ.Δ.Π. 289/2015) και θα τεθεί σε ισχύ από 14/9/2015.

Κατηγορίες Ευάλωτων Καταναλωτών Ηλεκτρικής Ενέργειας
 
Ως ευάλωτοι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας καθορίζονται οι πιο κάτω οκτώ κατηγορίες νοουμένου ότι είναι Κύπριοι πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους ή κράτους του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου ή όσοι έχουν ίδια δικαιώματα με τους πιο πάνω, οι οποίοι διαμένουν νόμιμα στις περιοχές που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία.

1.      Οι δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που παρέχεται από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

2.      Οι λήπτες Δημοσίου Βοηθήματος από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

3.      Πολύτεκνη ή πενταμελής οικογένεια που παίρνει Επίδομα Τέκνου από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για 3 εξαρτώμενα παιδιά και πάνω και με ετήσιο μεικτό οικογενειακό εισόδημα μέχρι €51.258. Το εισοδηματικό κριτήριο των €51.258 για το ετήσιο μεικτό οικογενειακό εισόδημα αυξάνεται κλιμακωτά κατά €5.126 για κάθε πρόσθετο παιδί πέραν των τεσσάρων.

4.      Οι λήπτες Επιδόματος Βαριάς Κινητικής Αναπηρίας από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

5.      Οι λήπτες Επιδόματος Φροντίδας σε Παραπληγικά Άτομα από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

6.      Οι λήπτες Επιδόματος Φροντίδας σε Τετραπληγικά Άτομα από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

7.      Οι λήπτες Χορηγίας για Τυφλούς από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

8.      Οι λήπτες του Επιδόματος σε Συνταξιούχους με Χαμηλά Εισοδήματα που παρέχεται από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων , υπό την προϋπόθεση ότι έχουν συμπληρώσει το εβδομηκοστό (70 ο) έτος ηλικίας τους και δεν συνοικούν με άλλο πρόσωπο, το οποίο δεν έχει συμπληρώσει το εβδομηκοστό (70 ο) έτος ηλικίας του.
   
Μέτρα προστασίας των κατηγοριών ευάλωτων καταναλωτών

Ø   Ειδική Οικιακή Διατίμηση της ΑΗΚ με Κώδικα 08:

Κατηγορίες 1,2,3,4,5 και 6.

Οι δικαιούχοι που δεν είναι ήδη ενταγμένοι στην εν λόγω Διατίμηση έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης στην ΑΗΚ απευθυνόμενοι στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πελατών της ΑΗΚ. Το σχετικό έντυπο αίτησης είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της ΑΗΚ www .eac.com .cy .

Ø   Παροχή οικονομικών κινήτρων για εγκατάσταση οικιακού φωτοβολταϊκού συστήματος δυναμικότητας μέχρι 3 kW με τη μέθοδο συμψηφισμού μετρήσεων παραγόμενης και καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας (Σχέδιο “ net metering ”):  

Κατηγορίες 1,2,3,4,5,6,7 και 8.  

Οι δικαιούχοι έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης για ένταξη στο Σχέδιο αυτό. Δίδεται κρατική χορηγία ύψους €900 ευρώ για κάθε εγκατεστημένο kW με μέγιστο ποσό χορηγίας €2.700. Επιπρόσθετα των πιο πάνω οκτώ κατηγοριών, δικαίωμα υποβολής αίτησης για ένταξη στο εν λόγω Σχέδιο έχουν και οι λήπτες Επιδόματος Μονογονεϊκής Οικογένειας   που παρέχεται   από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για οικογένειες   με ετήσιο ακαθάριστο   οικογενειακό εισόδημα   μέχρι €39.000. Το εν λόγω Σχέδιο λειτουργεί κάθε έτος για συγκεκριμένο αριθμό δικαιούχων, ανάλογα με τον διαθέσιμο Προϋπολογισμό του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ. Οι δικαιούχοι μπορούν να απευθύνονται στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Υπηρεσία Ενέργειας, στο τηλέφωνο 22606060. Το σχετικό έντυπο αίτησης είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα www .cie.org .cy .

Ø   Παροχή οικονομικών κινήτρων για ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών ή για την εφαρμογή μεμονωμένων μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας σε αυτές (Σχέδιο «Εξοικονομώ-Αναβαθμίζω στις Κατοικίες»):

Κατηγορίες 1,2,3,4,5,6,7 και 8.

Οι δικαιούχοι έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης για ένταξη στο εν λόγω Σχέδιο, το οποίο προνοεί την παροχή αυξημένου ποσοστού χορηγίας (75% αντί 50% που ισχύει για τους υπόλοιπους καταναλωτές) για την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας τους. Επιπλέον, δίδεται χορηγία για την εφαρμογή μεμονωμένων μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας. Επιπρόσθετα των πιο πάνω οκτώ κατηγοριών, δικαίωμα υποβολής αίτησης για ένταξη στο εν λόγω Σχέδιο έχουν και οι λήπτες Επιδόματος Μονογονεϊκής Οικογένειας που παρέχεται από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για οικογένειες με ετήσιο ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα μέχρι €39.000. Οι δικαιούχοι μπορούν να απευθύνονται στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Υπηρεσία Ενέργειας, στο τηλέφωνο 22606060. Το σχετικό έντυπο αίτησης είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού στο σύνδεσμο:




Ø   Μέτρο μη-αποκοπής ή επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος σε κρίσιμες περιόδους σε όσους από τους Ευάλωτους Καταναλωτές του Διατάγματος αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας:

Δικαιούχοι είναι όσοι από τους ευάλωτους καταναλωτές εμπίπτουν στις κατηγορίες 1,2,3,4,5,6,7 και 8 και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας μετά από σχετική πιστοποίηση από τον θεράποντα ιατρό τους. Οι δικαιούχοι πρέπει να υποβάλουν αίτηση στο Υπουργείο ΕΕΒ& T και να προσκομίζουν, μεταξύ άλλων, συμπληρωμένο από τον θεράποντα ιατρό το Ιατρικό Πιστοποιητικό, στο οποίο θα αναφέρεται η ασθένεια του αιτητή και η κρίσιμη περίοδος, για την οποία συστήνεται να εφαρμοστεί το μέτρο της μη-αποκοπής σύνδεσης ή επανασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας. Το Ιατρικό Πιστοποιητικό θα αποστέλλεται από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού στο Υπουργείο Υγείας και θα τυγχάνει αξιολόγησης από Ιατροσυμβούλιο που αφορά τη συγκεκριμένη πάθηση και το οποίο θα συσταθεί ειδικά για το σκοπό αυτό. Παράλληλα, θα ενημερώνεται με ηλεκτρονικό αρχείο η ΑΗΚ για προσωρινή εφαρμογή του μέτρου. Όταν το Ιατροσυμβούλιο εξετάσει τη σχετική αίτηση του δικαιούχου, το Υπουργείο Υγείας θα ενημερώνει το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, το οποίο στη συνέχεια θα αποστέλλει στην ΑΗΚ αναθεωρημένο ηλεκτρονικό αρχείο με το τελικό πόρισμα του Ιατροσυμβουλίου. Οι δικαιούχοι μπορούν να απευθύνονται στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Υπηρεσία Ενέργειας, στο τηλέφωνο 22409437. Το σχετικό έντυπο αίτησης είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου ΕΕΒ& T στο σύνδεσμο: http :// www . mcit . gov . cy / mcit / mcit . nsf / All /985 E 0644 F 17 C 3 A 56 C 2257 EBD 00298 DD 2/$ file / Entyp    o _ Aithshs _ mi _ apokopis _ h _ epanasundesis . doc .

_______________