24/7/15

Κοινή συνάντηση των Επιτροπών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ

Κοινή συνάντηση των Επιτροπών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων
 και Άμυνας της Βουλής με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ

         
Ο Πρόεδρος, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και Μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος, κ. Νίκος Κατσουρίδης και Μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, είχαν σήμερα κοινή συνάντηση με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Federica Mogherini. Την κα Mogherini συνόδευαν, μεταξύ άλλων, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, κ. Γιώργος Μαρκοπουλιώτης και ο επικεφαλής του γραφείου της Υπάτης Εκπροσώπου, κ. Stefano Manservisi, ενώ παρών ήταν επίσης ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε., κ. Κορνήλιος Κορνηλίου.

Από πλευράς της Επιτροπής Εξωτερικών, στη συνάντηση συμμετείχαν οι βουλευτές κ.κ. Σωτήρης Σαμψών, Γιώργος Λουκαΐδης, Αδάμος Αδάμου, Μάριος Καρογιάν, κα Αθηνά Κυριακίδου και κ. Δημήτρης Συλλούρης. Εκ μέρους της Επιτροπής Άμυνας, παρόντες ήταν οι βουλευτές κ.κ. Αντρέας Μιχαηλίδης, Κώστας Κώστα, Χρίστος Μέσης και Νίκος Κουτσού. Παρέστησαν επίσης οι βουλευτές κ.κ. Σοφοκλής Φυττής και Γιώργος Περδίκης.

Καλωσορίζοντας την κα Mogherini , ο κ. Νεοφύτου σημείωσε ότι η επανενωμένη Κύπρος θα μπορούσε να αποτελέσει πυλώνα περιφερειακής σταθερότητας και να συμβάλει στην αξιοπιστία της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., καθώς και στην ενεργειακή της ασφάλεια. Ο κ. Κατσουρίδης σημείωσε στην εισαγωγή του, μεταξύ άλλων, ότι η Τουρκία επιθυμεί να διατηρήσει το καθεστώς εγγυήτριας δύναμης μετά τη λύση και διερωτήθηκε πώς ο Κυπριακός λαός θα μπορούσε να εμπιστευτεί τη γείτονα, μετά τα όσα διαδραματίστηκαν το 1974. Τόνισε παράλληλα ότι ένα κράτος μέλος της Ε.Ε. δεν πρέπει να χρειάζεται άλλη εγγύηση για την ασφάλειά του πέραν της ίδιας της Ένωσης.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος υπογράμμισε τη σημασία του ρόλου που οι κοινοβουλευτικές επιτροπές αρμόδιες για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας μπορούν να διαδραματίσουν στα πλαίσια της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), σημειώνοντας ότι επιθυμεί τον από κοινού καθορισμό του οράματος και των προτεραιοτήτων της Ε.Ε. στον τομέα αυτό, αφού οι παρούσες προκλήσεις επιβάλλουν τη συνεργασία και συνέργεια όλων. Τόνισε, εξάλλου, τη σημασία της επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, τόσο για τον Κυπριακό λαό όσο και για την ίδια την Ε.Ε., ενώ επανέλαβε τη δυνατότητα συμβολής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην επίλυση περιφερειακών προβλημάτων, ιδιαίτερα στα πλαίσια της ευρωπαϊκής προσπάθειας για δημιουργία νέων πλαισίων και συνθηκών συνεργασίας στη Μέση Ανατολή.

Στις τοποθετήσεις άλλων Μελών των Επιτροπών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Άμυνας, έμφαση δόθηκε σε επιμέρους πτυχές του κυπριακού προβλήματος και στην ανάγκη συμβολής της Ε.Ε., ώστε να εξευρεθεί μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση, ιδιαίτερα μέσω της άσκησης πίεσης στην Τουρκία για αλλαγή της στάσης της. Εξάλλου, αντηλλάγησαν απόψεις και για περιφερειακά θέματα, όπως η ανάγκη αντιμετώπισης της απειλής της τρομοκρατίας και του «Ισλαμικού Κράτους», οι σχέσεις Ε.Ε. – ΗΠΑ, όπως και οι σχέσεις με άλλους εταίρους, αλλά και το θέμα του ποιά Ευρώπη επιθυμούν οι συμμετέχοντες σ’ αυτήν.

Τέλος, τονίστηκε εκατέρωθεν επιθυμία και η χρησιμότητα επανάληψης και συνέχειας στη συνάντηση μεταξύ της Ύπατης Εκπροσώπου και των Επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων.