24/7/15

Απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών στο ΑΚΕΛ για το δημοτικό τέλος ακίνητης ιδιοκτησίας

Απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών στο ΑΚΕΛ για το δημοτικό τέλος ακίνητης ιδιοκτησίας


Αλλοπρόσαλλη, ανεύθυνη και αντιφατική είναι η στάση του ΑΚΕΛ

Σε σχέση με σημερινή ανακοίνωση του ΑΚΕΛ για το θέμα του δημοτικού τέλους ακίνητης ιδιοκτησίας, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος επιθυμεί να δηλώσει τα ακόλουθα:

«Αλλοπρόσαλλη, ανεύθυνη και αντιφατική είναι η στάση του ΑΚΕΛ, επί του προκειμένου, και όχι η απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσουν οι Δήμοι στην είσπραξη δημοτικού τέλους ακίνητης ιδιοκτησίας με βάση την εκτιμημένη αξία σε τιμές 1.1.1980.

Το Υπουργικό Συμβούλιο, στην ουσία, αναγκάστηκε να λάβει αυτήν την απόφαση ένεκα της στάσης της Βουλής και ιδιαίτερα του ΑΚΕΛ, αφού αρνήθηκαν να εξετάσουν και να περάσουν έγκαιρα από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο για την ενιαία φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας. Πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι, ότι η Βουλή παρέπεμψε αυτό το θέμα για συζήτηση μετά τις θερινές διακοπές, δηλαδή τον ερχόμενο Σεπτέμβριο – Οκτώβριο! Με αποτέλεσμα, να ελλοχεύει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν σοβαρές χρηματοδοτικές ανωμαλίες, τόσο για το κεντρικό Κράτος όσο και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ήταν, επίσης, ολοφάνερο, μέσα από τη συζήτηση που διεξήχθη στις σχετικές κοινοβουλευτικές επιτροπές, ότι το ΑΚΕΛ δεν επιθυμούσε να ισχύσει από φέτος η ενιαία φορολόγηση ακίνητης ιδιοκτησίας. Συνεπώς, ποιον μέμφονται τώρα και γιατί; Θεωρώ αυτή τη στάση του ΑΚΕΛ εξόχως υποκριτική.

Σε ό,τι αφορά δε τη δήθεν έγνοια του ΑΚΕΛ για αφαίρεση, τάχατες, ‘μιας ουσιαστικής αρμοδιότητας από τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αυτής του Δημοτικού Τέλους Ακίνητης Ιδιοκτησίας’ και της ‘υπόσκαψης’, όπως αναφέρει, ‘της οικονομικής αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης’, αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ακριβώς το αντίθετο. Με το προαναφερθέν νομοσχέδιο επιχειρείται, για πρώτη φορά, να καταστεί πραγματικότητα η οικονομική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η ενιαία φορολόγηση ακίνητης ιδιοκτησίας, που θα διευκόλυνε τα μέγιστα τον πολίτη, δεν αφορά μόνο το δημοτικό τέλος αλλά και την κρατική φορολογία επί της ακίνητης ιδιοκτησίας. Μιλούμε για ένα συνολικό ποσό της τάξης των 117 περίπου εκατομμυρίων ευρώ. Ποσό το οποίο από του χρόνου θα εισπράττει η Τοπική Αυτοδιοίκηση αντί κρατικής χορηγίας. Ταύτα, προς αποκατάσταση της αλήθειας».