27/7/15

Δηλώσειςτου Κυβερνητικού Εκπροσώπου στοΤρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ


Δηλώσειςτου Κυβερνητικού Εκπροσώπου
στοΤρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ


Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ.Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας σήμερα στη εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ, αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και στην επικείμενη επίσκεψη στην Κύπρο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού.

Το πλήρες κείμενο των ερωταπαντήσεων ακολουθεί:
Ερ: Κλείνειένας πρώτος γύρος, λόγω των διακοπών, στις συνομιλίες για το Κυπριακό και, όπως λένε οι πληροφορίες, σήμερα στην ημερήσια διάταξη είναι κυρίως το εδαφικό και το περιουσιακό.
Απ: Είναι η τέταρτη συνάντηση ανάμεσαστους δύο ηγέτες σε αυτήν την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων που γίνεται συζήτηση για τα θέματα της διακυβέρνησης, του περιουσιακού και του εδαφικού. Μια συζήτηση που θα συνεχιστεί και σήμερα, με τα θέματα που αφορούν στο περιουσιακό και το εδαφικό να είναι περισσότερα στην ημερήσια διάταξη. Θα ξεκινήσει η συνάντηση, και πάλι, με κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών και όταν αυτή ολοκληρωθεί, όταν οι δύο ηγέτες κρίνουν ότι ολοκλήρωσαν τη συζήτηση, τότε θα ενημερώσουν τους διαπραγματευτές, έτσι ώστε να επιχειρήσουν οι διαπραγματευτικές ομάδες αυτά που οι δύο ηγέτες συζητούν, εκεί όπου υπάρχει πολιτική αντίληψη, να δούμε πώς προχωρούμε.
Ερ: Τώραυπάρχει μια ασάφεια και μια σύγχυση που προκαλείται με τον δημόσιο διάλογο και τις αντιπαραθέσεις. Τι έχει γίνει, τι δεν έχει γίνει, πού έχει επιτευχθεί πρόοδος, εάν έχει επιτευχθεί, εάν έπρεπε να ανακοινωθεί η πρόοδος, τα κόμματα δεν έχουν ενημέρωση όπως λένε, ζητούν σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου κτλ.. Ποια είναι η εικόνα;
Απ: Υπάρχει κοινή πολιτική αντίληψη για αριθμό θεμάτων ανάμεσα στους δύο ηγέτες, αλλά είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για κατάληξη στο ένα ή στο άλλο θέμα. Είμαστε στην αρχή μιας διαδικασίας, υπάρχουν κάποια δεδομένα που μας επιτρέπουν να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Από εκεί και πέρα, είμαστε για σκληρή διαπραγμάτευση –αυτό κάνουμε- και όταν υπάρχει συγκεκριμένη πρόοδος επί των θεμάτων συζήτησης, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώνει τον κυπριακό λαό. Το μήνυμα της κυβέρνησης προς όλους, με αφορμή και τα όσα έχουν ακουστεί την τελευταία εβδομάδα, είναι να στηρίξουν όλοι την προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη και να ενισχύσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ερ: Μα πώς ναστηρίξουν την προσπάθεια; Δεν ξέρουν, λένε, τι συζητούν.
Απ: Ας μην λησμονούμε ότι ηδιαπραγμάτευση δεν γίνεται μεταξύ μας, αλλά με την τουρκική πλευρά. Γνωρίζουν πολύ καλά τι συζητείται. Όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι σε αυτήν την πρώτη φάση συζητούνται θέματα που αφορούν στη διακυβέρνηση, θέματα που αφορούν στο εδαφικό και θέματα που αφορούν στο περιουσιακό. Ποιος δεν το γνωρίζει αυτό;
Ερ: Ξέρει τοΕθνικό Συμβούλιο τις απόψεις που παρουσιάζει στις συνομιλίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Γιατί ακούσαμε να λέγεται ότι θέλουν να βοηθήσουν τον Πρόεδρο, αλλά δεν τους δίνει τη δυνατότητα, γιατί δεν συζητούν εκ των προτέρων τις θέσεις που παρουσιάζει στις συνομιλίες για να τον ενισχύσουν με ιδέες, απόψεις κτλ.
Γνωρίζουν τις σταθερές θέσεις αρχών, με τις οποίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε αυτά τα τρία πολύ σημαντικά θέματα. Από ‘κει και πέρα γίνεται συζήτηση. Υπάρχει πρόοδος σε σχέση με το πώς αντιλαμβάνονται οι δύο πλευρές την ανάγκη επίλυσης αυτών των θεμάτων. Δεν υπάρχει ούτε κατάληξη ούτε συμφωνία επί των συγκεκριμένων θεμάτων. Είναι αυτό που λέμε «κοινή πολιτική αντίληψη», αλλά δεν έχουμε καταλήξει σε οποιοδήποτε από τα θέματα που συζητούνται.
Θα ήθελα να διερωτηθούμε όλοι ποιους ήποιον ευνοεί αυτή η εικόνα διχόνοιας που προβλήθηκε, ιδιαίτερα την τελευταία εβδομάδα, για την ελληνοκυπριακή πλευρά. Αν είναι κάτι που ενισχύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ελληνοκυπριακή πλευρά ή όχι. Θα πρέπει να διερωτηθούμε ποιους και τι εξυπηρετεί αυτή η εικόνα, γιατί σίγουρα δεν εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της ελληνοκυπριακής πλευράς.
Ερ: Αυτή ηεικόνα που έδωσε με τις δηλώσεις του ο κ. Άιντα, με τη συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), και καλού κλίματος, αλλά και του μεγάλου δρόμου που έχουν να διανύσουν οι διαπραγματευτές, και συγκλίσεων, αλλά μεγάλης απόστασης σε άλλα. Είναι αντικειμενική;
Απ: Είναι αντικειμενική. Υπάρχει καλόκλίμα, υπάρχουν κάποια δεδομένα που μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε, υπάρχει μεγάλη απόσταση. Κάποιοι μπορεί να το πιστέψουν τώρα που το είπε ο κ. Άιντα. Και ο εκπρόσωπος του κ. Ακιντζί έκανε κάποια αναφορά μέσα στο ίδιο πλαίσιο. Ενδεχομένως τώρα που ακούστηκαν και από τρίτους, να γίνουν πιστευτά αυτά που εμείς εδώ και μια εβδομάδα λέμε. Ότι υπάρχει καλύτερο κλίμα, υπάρχει θέληση, υπάρχει πρόοδος στον τρόπο αντίληψης των δεδομένων, αλλά δεν υπάρχει συμφωνία επί θεμάτων.
Ερ: Άργησανλίγο αυτές οι διευκρινίσεις του εκπροσώπου του Τουρκοκύπριου ηγέτη, γιατί τις τελευταίες μέρες μίλησε αρκετά ο κ. Ακιντζί στους δημοσιογράφους στα κατεχόμενα και αναπαρήγαγαν αυτές τις δηλώσεις και δεν ξέρουμε και πόσο ακριβείς ήταν ή εάν είχαν και πληροφορίες και εκτιμήσεις τα δημοσιεύματα, προβάλλοντάς τα ως θέσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη. Εδώ λέει ότι ιδέες έχουν πέσει στο τραπέζι.
Απ: Ναι, αλλά εμείς κληθήκαμε ωςκυβέρνηση, την περασμένη βδομάδα, να απαντήσουμε σε ανακοινώσεις και δηλώσεις κομμάτων σχετικά με ονόματα που συμφωνήθηκαν. Αμέσως, όμως, μόλις έγινε μια δήλωση από την τουρκική πλευρά, υιοθετήθηκε από σημαντική μερίδα κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Είναι ορθή αυτή η τακτική; Ποιονεξυπηρετεί;
Ερ: Ίσως ναπρέπει να βρούμε έναν άλλο κώδικα. Να μην τα αφήνουν να αιωρούνται όταν δεν είναι ακριβείς οι δηλώσεις που μεταδίδονται και αποδίδονται στους ηγέτες. Έκανε και μια άλλη διευκρίνιση ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη σε ό,τι αφορά στο ευρωπαϊκό της λύσης, και είπε ότι αυτό που ισχύει για μας είναι η βάση που έχουμε συμφωνήσει και αν η διζωνικότητα, η δικοινοτικότητα και η πολιτική ισότητα, διασφαλίζονται μέσα από μια ευρωπαϊκή λύση και δεν θίγονται, τότε εμείς δεν έχουμε αντίρρηση, αλλά για να γίνει αυτό χρειάζονται παρεκκλίσεις, όπως έχουμε πει. Πώς τη σχολιάζεται αυτή τη δήλωση;
Απ: Είναι σημαντικό ότι γίνεται αποδεκτή η αρχή της ΕΕ, ειδικότερα όσον αφορά στα θέματα που άπτονται του κοινοτικού κεκτημένου και του σκληρού πυρήνα. Από ‘κει και πέρα, συζητούμε ακριβώς αυτή τη στιγμή –δεν υπάρχει κατάληξη- πώς μπορούν να συμφιλιωθούν οι αρχές της ΕΕ, το ευρωπαϊκό κεκτημένο με τη διζωνικότητα και την πολιτική ισότητα, κάτι το οποίο είναι εφικτό.
Σε σχέση με τις παρεκκλίσεις, να αναφέρω για να ξεκαθαρίζουμε και αυτό το θέμα, ότι ενδεχομένως, να υπάρξουν κάποιες μεταβατικές περιόδους για κάποιο διάστημα, έτσι ώστε να υπάρξει εναρμόνιση των κατεχόμενων περιοχών με το κοινοτικό κεκτημένο, στη βάση του πρωτοκόλλου 10/2004, βάσει του οποίου η εφαρμογή του κεκτημένου έχει ανασταλεί στις κατεχόμενες περιοχές και, αντιλαμβάνεστε, ότι θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να γίνει, δεν μπορεί να εφαρμοστεί τώρα με την παρούσα κατάσταση πραγμάτων. Δεν πρόκειται για μια Τρίτη χώρα που θα ξεκινήσει τώρα να εφαρμόζει το κεκτημένο. Θα εφαρμοστεί βάσει του συγκεκριμένου πρωτοκόλλου και θα χρειαστεί μια περίοδος μετά τη λύση του Κυπριακού, για να προχωρήσουμε σε αυτή τη διαδικασία.
Αυτό είναικάτι διαφορετικό, βεβαίως, όπως και οι προσωρινές παρεκκλίσεις, από εκείνο που υποστηρίζεται για ανάγκη να γίνει λύση με πρωτογενές δίκαιο και για μόνιμες παρεκκλίσεις. Δεν τίθεται θέμα για πρωτογενές δίκαιο και για μόνιμες παρεκκλίσεις. Θέλω να επαναλάβω κάτι. Ούτε η ίδια η ΕΕ δεν αποδέχεται κάτι τέτοιο.
Ερ: Για τηνεκδήλωση, αύριο, στον Πύργο του Οθέλλου. Υπάρχει κάποιο ζήτημα; Έχουν διευθετηθεί όλα; Θα είναι παρόντες οι δύο ηγέτες;
Απ: Θα είναι παρόντες οι δύο ηγέτες,στην εκδήλωση αυτή, που λαμβάνει χώρα στον Πύργο του Οθέλλου, που θέλω να σας αναφέρω ότι πολύ πρόσφατα έχει επιδιορθωθεί με λεφτά της ΕΕ, μέσα στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού κανονισμού που υιοθετήθηκε το 2006, με τη συγκατάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας και αφορά έργα στις κατεχόμενες περιοχές.
Ερ: Σχετικάμε τα ζητήματα συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα;
Απ: Θα πραγματοποιηθούν τηλεφωνήματααφορούν στον ρόλο που επιχειρεί να διαδραματίσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην Ανατολική Μεσόγειο ως το κράτος μέλος της ΕΕ που διατηρεί άριστες σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη.
Ερ: Θέλετε ναμας πείτε με ποιους θα επικοινωνήσει ο Πρόεδρος;
Απ: Θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, με τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης, ενώ θα υπάρξει και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον κ. Τουσκ, ο οποίος θα πρέπει να αναμένεται στην περιοχή μας στις αρχές Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε να προωθήσει την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ερ: Θακλείσει κάτι αύριο που θα είναι ο κ. Νετανιάχου, για τα επόμενα βήματα της πρωτοβουλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας; Για να πάνε οι δύο ηγέτες (πρωθυπουργός Ισραήλ και πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής) στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να παρουσιάσουν τις θέσεις τους για το Μεσανατολικό;
Απ: Έχει γίνει αποδεκτή η πρωτοβουλίατου Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτό θα πρέπει να αναμένεται να γίνει σε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Το πρώτο είναι τον Οκτώβριο. Θα δούμε πώς θα προχωρήσει. Για τον σκοπό αυτό, αναμένεται να επισκεφθεί την περιοχή και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Από εκεί και πέρα, πέρα από ταπεριφερειακά θέματα, υπάρχουν στην ημερήσια διάταξη αρκετά θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως θέματα ενέργειας, ασφάλειας, οικονομίας. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τον Υπουργό Ενέργειας και άλλους αξιωματούχους της χώρας και αναμένεται να γίνει μια πολιτική συζήτηση σε αυτά τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών.
Ερ: Αναμένονταικάποιες ανακοινώσεις/υπογραφές αύριο; Είναι ολιγόωρη επίσκεψη ή πολύωρη;
Απ: Είναι πολύωρη επίσκεψη, η άφιξη καιη αναχώρηση θα είναι την ίδια μέρα. Δεν αναμένεται να υπογραφούν αύριο σχετικές συμφωνίες, αλλά σίγουρα θα δοθεί πολιτική ώθηση σε αριθμό θεμάτων που η συζήτηση ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της παρουσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας στα Ιεροσόλυμα.