31/3/15

Διευκρίνιση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για το θεσμό του Συμβουλίου Αποφυλάκισης Κρατουμένων Επ’ Αδεία

Διευκρίνιση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για το θεσμό
του Συμβουλίου Αποφυλάκισης Κρατουμένων Επ’ Αδεία


Δύο χρόνια μετά την λειτουργία του Συμβουλίου Αποφυλάκισης Κρατουμένων Επ’ Αδεία χρειάζεται να γίνει μία πιο ενδελεχή μελέτη των ελλείψεων ή παραλείψεων στη λειτουργία του Συμβουλίου και στην αξιοποίηση της επ’ αδεία αποφυλάκισης των κρατουμένων. Ως συνέχεια της χθεσινής ανακοίνωσης, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως διαπιστώνει ότι η ορθή διαδικασία αξιολόγησης του θεσμού παραγνωρίζεται πλήρως από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων άνευ λόγου, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις στην κοινή γνώμη.
 
Τονίζεται ότι το Υπουργείο αξιολογεί παράλληλα με τα κενά που παρατηρούνται στη λειτουργία του Συμβουλίου Αποφυλάκισης, το οποίο λειτουργεί με μια νομοθεσία που παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις, αλλά και στον τρόπο αξιοποίησης της επ’ αδείας αποφυλάκισης των κρατουμένων ως μέσο επανένταξης στην κοινωνία. Γι’ αυτό το λόγο η αξιολόγηση της προετοιμασίας ενός κρατούμενου προτού αποφυλακιστεί, οι παράμετροι που καθορίζουν τη λήψη απόφασης του Συμβουλίου, όπως είναι η δυνατότητα να ακουστούν οι απόψεις του θύματος ή των συγγενών του πριν την αποφυλάκιση, και ο εκσυγχρονισμός του τρόπου επιτήρησης και παρέμβασης του Συμβουλίου μετά την αποφυλάκιση, είναι ζητήματα που χρειάζονται εμπειρογνωμοσύνη και μας απασχολούν στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας και δεν μπορεί να βασίζονται στις εντυπώσεις κάποιων συζητήσεων.

Δεδομένου ότι η σχετική μελέτη που ετοιμάζεται από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα παραδοθεί στον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως πριν το τέλος Απριλίου, οι όποιες προτροπές ή παρεμβάσεις προς το Συμβούλιο Αποφυλάκισης για να αναστείλει τις εργασίες του είναι άσκοπες και επιζήμιες, καθότι δεν εξυπηρετούν   την  επίσπευση των διαδικασιών αξιολόγησης των αιτήσεων που ακολουθούνται.
 
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως έχει αναθέσει την μελέτη του όλου ζητήματος στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που έχει καταρτιστεί με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την αναθεώρηση του σωφρονιστικού συστήματος στο τόπο μας, μελετά αρμοδίως το καθεστώς που ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είχε επαφές με ευρωπαίους εμπειρογνώμονες, με πιο πρόσφατες τη συνάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως τον περασμένο μήνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Νομικής Πολιτικής της Μεγάλης Βρετανίας, Λόρδο Edward Faulks, και με βρετανούς εμπειρογνώμονες της Βρετανικής Ακαδημίας οι οποίοι επισκέφτηκαν πρόσφατα τις Κεντρικές Φυλακές, κατά τις οποίες ενημερώθηκε για τον τρόπο λειτουργίας του αντίστοιχου θεσμού στην Μεγάλη Βρετανία.
 
Πρέπει να σημειωθεί, επίσης, ότι έχουν επιλυθεί πρακτικής φύσεως θέματα, όπως είναι ο χώρος διεξαγωγής των συνεδριάσεων του Συμβουλίου, δεδομένου ότι   έχει παραδοθεί η κυβερνητική κατοικία/το κτήριο (πρώην Καραϊσκάκειο Ιατρικό Κέντρο που γειτνιάζει των Κεντρικών Φυλακών) και βρίσκεται στο στάδιο της ανακαίνισης από το Τμήμα Δημοσίων Έργων.
 
Είναι με λύπη που διαπιστώνεται ότι κάποιοι παραγνωρίζουν την αναγκαιότητα για σωστή αξιολόγηση ενός θεσμού ο οποίος λειτούργησε τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς τα προηγούμενα τρία χρόνια δεν είχε καταστεί δυνατή η συγκρότησή του, ενώ είναι πλήρως ενήμεροι για τις ενέργειες που γίνονται. Ως Υπουργείο δεν εφησυχάζουμε και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για πλήρη εκσυγχρονισμό του θεσμού, έχοντας υπόψη ότι   η προώθηση ορισμένων τροποποιήσεων στη νομοθεσία θα συμβάλει μεν ουσιαστικά στον τρόπο λειτουργίας του Συμβουλίου Αποφυλάκισης, αλλά δεν θα τον εκσυγχρονίσει όπως απαιτείται το σύστημα αποφυλάκισης επ ´αδεία.
 
Το γεγονός ότι υποβλήθηκαν κάποιες διαπιστώσεις και εισηγήσεις για τροποποίηση του νόμου   από το Συμβούλιο Αποφυλάκισης δεν σημαίνει ότι δεν θα έπρεπε να γίνει μια πιο ενδελεχής αξιολόγηση του θεσμού της αποφυλάκισης επ’ αδεία από εμπειρογνώμονες, όπως είναι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που ανέλαβε τον εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού μας συστήματος και την ένταξη της λειτουργίας του Συμβουλίου Αποφυλάκισης στα πλαίσια της γενικότερης σωφρονιστικής πολιτικής και του απαιτούμενου εκσυγχρονισμού του.
 
Συνεπώς, οι όποιες βεβιασμένες αναφορές ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως δεν προωθεί τη θέσπιση κανονισμών ή την κάλυψη των κενών που υπάρχουν στη νομοθεσία είναι αδικαιολόγητες και πρόωρες και ουδόλως προσφέρουν στην διευκόλυνση του έργου του Συμβουλίου. Δεν εξυπηρετούν την σωστή αξιοποίηση της αποφυλάκισης επ’ αδεία ως μέσου επανένταξης των κρατουμένων στην κοινωνία και ούτε θα επιλύσουν τα προβλήματα από την αποφυλάκισή τους αφού δεν ασχολούνται με την προετοιμασία του κρατούμενου. Συνεπώς ήταν προτιμότερο να ακουστούν οι απόψεις των ειδικών.