10/9/14

Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου

Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την αξιοποίηση από την Κύπρο των πόρων του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Άπορους για το 2014-2020 με θέμα «Επισιτιστικής ή/και Βασικής Υλικής Συνδρομής», για παροχή σχολικού ρουχισμού και σχολικών τσαντών σε άπορους μαθητές.
Το ποσοστό χρηματοδότησης για το Ταμείο είναι 85% σε κοινοτική συμμετοχή και 15% σε εθνική συμμετοχή, ενώ στην περίπτωση των κρατών μελών με προσωρινές δημοσιονομικές δυσκολίες, όπως στην περίπτωση της Κύπρου, το ποσοστό κοινοτικής συμμετοχής ενδέχεται να αυξηθεί κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες.
Η Κύπρος θα λάβει κονδύλι 3.944.660 ευρώ από την ΕΕ για την περίοδο 2014-2020. Ο συνολικός προϋπολογισμός – κοινοτικοί συνδρομή και εθνικοί πόροι – ανέρχεται σε 4.640.776 ευρώ.
Στη σημερινή του συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο συζήτησε και ενέκρινε νομοσχέδιο που τιτλοφορείται «Ο περί Ίδρυσης και Λειτουργίας της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών Νόμος του 2014».
Το σχέδιο Νόμου που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή των Αντιπροσώπων προνοεί τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό της ΚΥΠ ώστε να είναι σε θέση να επιτελέσει με επάρκεια την εθνική της αποστολή.
Με τη νομοθεσία θα υπάρξει μετάβαση της ΚΥΠ σε μια νέα εποχή, στη δημιουργία μιας καθόλα ανεξάρτητης και επαγγελματικής Υπηρεσίας, στελεχωμένης με το κατάλληλο προσωπικό, ώστε η Υπηρεσία να διαδραματίσει το ρόλο που της αναλογεί στην αντιμετώπιση ενός νέου, πολύπλοκου και συνεχώς εξελισσόμενου διεθνούς και περιφερειακού περιβάλλοντος, το οποίο δημιουργεί νέες προκλήσεις και απειλές για την Κυπριακή Δημοκρατία.
Παράλληλα, η νομοθεσία θεσπίζει για πρώτη φορά διαδικασίες δημοκρατικού ελέγχου της ΚΥΠ και κατοχυρώνει την επίβλεψη των επιχειρησιακών της δραστηριοτήτων, ώστε να υπάρχει αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών των πολιτών, στη βάση και των σχετικών εξαγγελιών του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη δημιουργία μίας θέσης επιτόπιου προσωπικού έκτακτου προξενικού λειτουργού για την περίοδο τεσσάρων μηνών, από Σεπτέμβριο μέχρι Δεκέμβριο 2004 στην Πρεσβεία της Δημοκρατίας στο Πεκίνο.
Η πρόσληψη κρίνεται απαραίτητη λόγω της παρατηρούμενης σημαντικής αύξησης στον αριθμό των αιτήσεων για θεωρήσεις εισόδου.
Επίσης το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το διορισμό τριών Επίτιμων Προξένων της Δημοκρατίας στο Ιράκ.
Πρόκειται για τον κ. Γεώργιος Πάρπα στη Βαγδάτη, τον κ. Abbas Kasim Salman στη Βασόρα και τον δρ Ibrahim Al Sindi στην Ερμπίλ.
____________