10/9/14

Προετοιμασία νομοσχεδίου για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων

Προετοιμασία νομοσχεδίου
για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων


Οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας όπως αυτές καταγράφονται στο Μνημόνιο Συναντίληψης με την Τρόικα του Μαΐου 2014 (μέτρο 3.2.b) καθώς και στο πρόσφατα επικαιροποιημένο Μνημόνιο Συναντίληψης με την Τρόικα του Ιουλίου 2014 (μέτρο 3.2.a), περιλαμβάνουν την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο 2015. Σύμφωνα με τις πρόνοιες του μνημονίου, το νέο νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή των αντιπροσώπων μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2014.

Για να καταστεί εφικτός ο πιο πάνω στόχος και να επιτευχθεί ο εκσυγχρονισμός της διοίκησης και διαχείρισης των νοσοκομείων, καθώς και η αποκέντρωση και η εκχώρηση εξουσιών από το Υπουργείο Υγείας προς αυτά, απαιτείται να δοθεί στα δημόσια νοσηλευτήρια η απαιτούμενη αυτονομία, έτσι ώστε να αποδεσμευτούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, τον συγκεντρωτισμό, την αδυναμία να λάβουν κρίσιμες διαχειριστικές αποφάσεις και τη δυσπραγία στη χρήση μοντέρνων εργαλείων. Η ανάγκη αυτή καθίσταται περισσότερο επιτακτική ενόψει της επικείμενης εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ), στα πλαίσια του οποίου τα δημόσια νοσηλευτήρια θα κληθούν να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και να παραμείνουν βιώσιμα ως οικονομικές πλέον μονάδες παροχής υπηρεσιών φροντίδας υγείας με σύγχρονο μοντέλο διοίκησης και ορθολογισμό των δαπανών.

Βασικές αρχές για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων

  1. Το Υπουργείο Υγείας, μετά από μελέτη του θέματος και επίπονες διαβουλεύσεις, κρίνει ότι το εφικτό μοντέλο αυτονόμησης είναι αυτό που θα προβλέπει για την ίδρυση Οργανισμών Δημοσίου Δικαίου, τους οποίους θα αποτελούν τα ίδια τα Δημόσια Νοσηλευτήρια με τις ακόλουθες ονομασίες:
  • Γενικό Νοσοκομείο Επαρχίας Λευκωσίας
  • Γενικό Νοσοκομείο Επαρχίας Λεμεσού
  • Γενικό Νοσοκομείο Επαρχίας Λάρνακας
  • Γενικό Νοσοκομείο Επαρχίας Αμμοχώστου
  • Γενικό Νοσοκομείο Επαρχίας Πάφου
  • Νοσοκομείο Μητέρας και Παιδιού Αρχ. Μακάριος ΙΙΙ

Στα πιο πάνω Νοσοκομεία Επαρχιών θα υπάγονται τα αστικά και αγροτικά Υγειονομικά Κέντρα των αντίστοιχων επαρχιών.

Επιπλέον, στους Οργανισμούς του Γενικού Νοσοκομείου Επαρχίας Λεμεσού και Γενικού Νοσοκομείου Επαρχίας Πάφου θα υπάγονται τα Νοσοκομεία Κυπερούντας και Πόλεως Χρυσοχούς αντίστοιχα.

  1. Οι Οργανισμοί θα διοικούνται από Διοικητικά Συμβούλια με ισχυρή αντιπροσώπευση της Κυβέρνησης. Τα Συμβούλια θα διορίζονται εντός τριών μηνών από την έναρξη της νέας διακυβέρνησης από το Υπουργικό Συμβούλιο για πενταετή θητεία, η οποία θα λήγει μέχρι και τρεις μήνες με το πέρας της διακυβέρνησης με δυνατότητα επαναδιορισμού των μελών του μετά τη λήξη της θητείας τους για ακόμη μια θητεία. Οι σκοποί και οι αρμοδιότητές τους θα καθορίζονται από το νόμο.

  1. Του επιστημονικού έργου κάθε Οργανισμού θα επιλαμβάνεται Επιστημονικό Συμβούλιο του οποίου θα προεδρεύει ο εκάστοτε Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του κάθε νοσοκομείου και σε αυτό θα συμμετέχουν ως μέλη οι Διευθυντές των Τμημάτων/ Κλινικών.

  1. Διεθνής επιστημονική Επιτροπή θα υποστηρίζει συμβουλευτικά το Διοικητικό Συμβούλιο και το Επιστημονικό Συμβούλιο για θέματα επιστημονικής πολιτικής και επιστημονικά θέματα αντίστοιχα.

  1. Την ευθύνη της εφαρμογής των αποφάσεων των Διοικητικών Συμβουλίων θα έχουν οι Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής και Αναπληρωτής Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του κάθε Οργανισμού, οι οποίοι θα διορίζονται από το οικείο Διοικητικό Συμβούλιο μετά από διεθνή προκήρυξη της θέσης στη βάση συγκεκριμένου Σχεδίου Υπηρεσίας με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου πενταετούς διάρκειας.

  1. Όσον αφορά στο ήδη υπάρχον προσωπικό, πρόθεση του Υπουργείου Υγείας είναι όπως:
  • Οι ασκούντες καθήκοντα Διευθυντών των νοσηλευτηρίων κατά την εφαρμογή του νόμου Πρώτοι Ιατρικοί Λειτουργοί συνεχίσουν να κατέχουν τη θέση τους μέχρι και τα πρώτα δύο (2) χρόνια λειτουργίας των Οργανισμών.
  • Το υφιστάμενο προσωπικό που είναι δημόσιοι υπάλληλοι με την ίδρυση των Οργανισμών, αν το επιθυμεί, μπορεί να μεταφερθεί σε θέσεις (νέα σχέδια υπηρεσίας) που θα δημιουργηθούν για το σκοπό αυτό με σχετικούς Κανονισμούς που θα εκδώσει το Υπουργικό Συμβούλιο και θα εγκριθούν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
  • Το υφιστάμενο προσωπικό που εντάσσεται σε άλλες κατηγορίες προσωπικού με την ίδρυση των Οργανισμών, δύναται να μεταφερθεί σε θέσεις (νέα σχέδια υπηρεσίας) που θα δημιουργηθούν για το σκοπό αυτό με σχετικούς Κανονισμούς που θα εκδώσει το Υπουργικό Συμβούλιο και θα εγκριθούν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
  • Η μονιμότητα και η αντιμισθία των δημοσίων υπαλλήλων δεν θα μεταβληθούν δυσμενώς.
  • Η υπηρεσία των δημοσίων υπαλλήλων που θα μεταφερθούν στους Οργανισμούς αναγνωρίζεται και κατοχυρώνεται για όλους τους σκοπούς, περιλαμβανομένων και των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων.
  • Οι δημόσιοι υπάλληλοι υπόκεινται σε μετακίνηση/τοποθέτηση σε θέση που αποφασίζεται από τον οικείο Οργανισμό και υπάγονται στην εποπτεία του.

  1. Σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας των νοσοκομείων υπό καθεστώς αυτονόμησης:
  • Οι νέοι οργανισμοί θα αναδιοργανωθούν με νέα οργανογράμματα έτσι ώστε να αναβαθμισθούν και να αποκτήσουν δομές που απαιτούνται σε καθεστώς αυτονομίας.
  • Οι νέες θέσεις εργασίας θα πληρούνται με συμβόλαια, οι όροι των οποίων θα καθοριστούν με Κανονισμούς των Οργανισμών. Τις θέσεις αυτές θα μπορεί να διεκδικήσει και το υφιστάμενο προσωπικό.
  • Κάθε οργανική θέση που κατέχει δημόσιος υπάλληλος που υπηρετεί σε νοσοκομείο ή ιατρικό κέντρο και η οποία θα κενούται, θα αντικαθίσταται με ανάλογη θέση με νέο συμβόλαιο, υπό όρους και διαδικασίες που θα καθοριστούν με Κανονισμούς. Σε βάθος χρόνου οι οργανισμοί δεν θα έχουν θέσεις που πληρούνται από δημοσίους υπαλλήλους.
  • Οι Οργανισμοί θα έχουν την ευθύνη αυτόνομης εξασφάλισης και διαχείρισης των εσόδων και εξόδων τους και θα υποβάλλουν στο Υπουργικό Συμβούλιο ετήσιους προϋπολογισμούς προς έγκριση για το επόμενο έτος.
  • Κατά τα πρώτα τρία (3) έτη από την έναρξη της λειτουργίας των αυτόνομων Οργανισμών, τυχόν ελλείμματα στον προϋπολογισμό των Οργανισμών θα καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατά τον 3ο χρόνο τα οικονομικά των οργανισμών θα επαναξιολογηθούν.
  • Ο απολογισμός εσόδων και εξόδων των Οργανισμών ελέγχεται από τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας, ο οποίος υποβάλλει τους ελεγμένους λογαριασμούς μαζί με σχετική έκθεση στο Συμβούλιο κάθε Οργανισμού και στον Υπουργό Υγείας.
  • Την ευθύνη διενέργειας εσωτερικού ελέγχου σε κάθε Οργανισμό έχει αρμόδια επιτροπή σε συνεργασία με εξωτερικό ελεγκτικό οίκο, τις αρμοδιότητες της οποίας θα καθορίζει το οικείο Διοικητικό Συμβούλιο.

Τα πιο πάνω αποτελούν βασικές αρχές για να αρχίσει από σήμερα δημόσιος διάλογος με όλες τις αρμόδιες εμπλεκόμενες συνδικαλιστικές οργανώσεις και εμπλεκόμενους φορείς και εταίρους για οποιεσδήποτε ρυθμίσεις ενδέχεται να επηρεάζουν τα μέλη τους. Ακολούθως, το Υπουργείο Υγείας θα συντάξει σχετικό νομοσχέδιο σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, το οποίο θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο τον Οκτώβριο για έγκριση και ακολούθως στη Βουλή.
_____________