26/6/14

Καταδίκη του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας το 2013 για παραβάσεις της Νομοθεσίας για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία

Καταδίκη του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας το 2013
για παραβάσεις της Νομοθεσίας για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία


Μέσα στα πλαίσια της αρμοδιότητάς του, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προώθησε την ποινική δίωξη Εργοδότη που παρέβηκε τις διατάξεις της Νομοθεσίας η οποία αφορά θέματα Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία. Ως αποτέλεσμα της δίωξης αυτής το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας καταδίκασε το 2013 την πιο κάτω εταιρεία:

  1. «A. PANAYIDES CONTRACTING PUBLIC LTD» που δραστηριοποιείται στον τομέα των χωματουργικών και κατασκευαστικών εργασιών σε συνολικό πρόστιμο ύψους €2950, για τις πιο κάτω παραβάσεις των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Προστασία από τον Αμίαντο) Κανονισμών, που έθεσαν σε κίνδυνο, την υγεία εργοδοτουμένων, άλλων προσώπων στην εργασία καθώς και τρίτων προσώπων από την έκθεση σε αμίαντο:

(α) Παράλειψη αποστολής ή επίδοσης γραπτής ειδοποίησης στον Αρχιεπιθεωρητή, στην οποία να αναφέρονται τα στοιχεία του εργοδότη, σύντομη περιγραφή της μορφής του αμιάντου, της μέγιστης ποσότητας αυτού και των διεργασιών που θα διεξαχθούν, ο αριθμός των ενεχόμενων εργαζομένων και η ημερομηνία έναρξη των εργασιών, πριν την εκτέλεση εργασιών εκσκαφής δρόμου και αντικατάστασης αμιαντούχων αγωγών με πλαστικούς.
(β) Παράλειψη κατάρτισης και υποβολής στον Αρχιεπιθεωρητή για έγκριση Σχεδίου Εργασίας για την εκτέλεση εργασιών εκσκαφής δρόμου και αντικατάστασης αμιαντούχων αγωγών με πλαστικούς.
(γ) Παράλειψη εφαρμογής ασφαλούς μεθόδου εργασίας για την εκτέλεση εργασιών εκσκαφής δρόμου και αντικατάστασης αμιαντούχων αγωγών με πλαστικούς, ώστε να παρεμποδίζεται ή όπου δεν ήταν εφικτό να μειώνεται στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο η διασπορά του αμιάντου, με αποτέλεσμα πρόσωπα που διακινούνταν ή εργάζονταν στην περιοχή, χωρίς να εργοδοτούνται από την εταιρεία, όσο και παιδιά Γυμνασίου να εκτίθενται σε αμίαντο.

(δ) Παράλειψη λήψης κατάλληλων μέτρων για παρεμπόδιση ή όπου δεν ήταν εφικτό, για μείωση στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο, της διασποράς του αμιάντου από οποιονδήποτε χώρο όπου διεξάγονταν εργασίες στην οποία ο αμίαντος υφίστατο χρήση.
(ε) Παράλειψη παροχής οδηγιών, εκπαίδευσης και εποπτείας για τη διασφάλιση της προστασίας της υγείας και την παρεμπόδιση της έκθεσης των εργοδοτουμένων της εταιρείας σε αμίαντο.

________________

26 Ιουνίου 2014