26/6/14

Συνεδρίες Επιτροπών παρακολούθησης προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ

Συνεδρίες Επιτροπών παρακολούθησης προγραμμάτων
που συγχρηματοδοτούνται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ

Πραγματοποιήθηκε χθες στη Λεμεσό η ετήσια Συνεδρία της Επιτροπής Παρακολούθησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα» και «Απασχόληση, Ανθρώπινο Κεφάλαιο και Κοινωνική Συνοχή», της προγραμματικής περιόδου 2007 – 2013, καθώς και η 2η Συνεδρία της Συμβουλευτικής Επιτροπής Σχεδιασμού και Στρατηγικής Παρακολούθησης των προγραμματικών εγγράφων της περιόδου 2014-2020.

Στις επιτροπές, τις οποίες προέδρευσε η Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης (ΓΔ ΕΠΣΑ), συμμετείχαν εκπρόσωποι Υπουργείων, φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης, των οικονομικών και κοινωνικών εταίρων και μη κυβερνητικών οργανώσεων. Στην πρώτη πρωινή Συνεδρία της Επιτροπής Παρακολούθησης των προγραμμάτων της περιόδου 2007-2013 συμμετείχαν επίσης, με συμβουλευτικό χαρακτήρα, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Επιτροπή Παρακολούθησης Επιχειρησιακών Προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την προγραμματική περίοδο 2007 – 2013

Βασικός ρόλος της Επιτροπής είναι η παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης των προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από τα Ταμεία της ΕΕ. Πρωταρχικός στόχος της Συνεδρίας της εν λόγω Επιτροπής ήταν η αξιολόγηση της επιτευχθείσας προόδου στην υλοποίηση του κάθε προγράμματος και η έγκριση των Ετήσιων Εκθέσεων Εκτέλεσης για το έτος 2013.

Στη Συνεδρία της Επιτροπής απηύθυνε χαιρετισμό, o Γενικός Διευθυντής της ΓΔ ΕΠΣΑ κ. Γιώργος Γεωργίου, καθώς και οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Γεωργίου επισήμανε την ικανοποιητική πρόοδο στην υλοποίηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και την επίτευξη των στόχων απορρόφησης, παρά την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία όπου οι υψηλοί στόχοι των Προγραμμάτων για το 2013 συνέπεσαν με τη ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών.

Ο κ. Γεωργίου σημείωσε επίσης ότι για την επίτευξη των στόχων και του 2014 θα απαιτηθεί συνεχής και συντονισμένη προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αφού η επιβράδυνση που παρατηρήθηκε στην υλοποίηση των Προγραμμάτων επηρεάζει και τη δυνατότητα επίτευξης των στόχων για τα επόμενα έτη.

Στη συνέχεια τα μέλη της Επιτροπής ενέκριναν την ημερήσια διάταξη και τις αποφάσεις-συμπεράσματα της συνεδρίας της Επιτροπής που έγινε στις 21 Ιουνίου 2013. Ακολούθως αφού παρουσιάστηκε η πρόοδος υλοποίησης των Προγραμμάτων, τα μέλη της Επιτροπής ενέκριναν ομόφωνα τις Ετήσιες Εκθέσεις Εκτέλεσης για το έτος 2013.

Τέλος, παρουσιάστηκε η πρόοδος υλοποίησης του έργου που αφορά στην «Αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων των ΕΠ στην ισότητα των φύλων, στην ισότητα ευκαιριών πρόσβασης για όλους και στην ισότητα ευκαιριών πρόσβασης για άτομα με αναπηρίες».

Ολοκληρώνοντας τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής ευχαρίστησε τα μέλη της Επιτροπής για τη συμμετοχή τους και τη συνεισφορά τους στη συζήτηση, καθώς και τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και φορέων του δημόσιου τομέα που συμμετέχουν στη Διαχείριση των Ταμείων.


Συμβουλευτική Επιτροπή Σχεδιασμού και Στρατηγικής Παρακολούθησης για τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία 2014-2020

Σκοπός της δεύτερης συνεδρίας ήταν η ανταλλαγή απόψεων επί των προσχεδίων των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ή Προγραμμάτων, κατά περίπτωση, της προγραμματικής περιόδου 2014-2020, για την εφαρμογή της Πολιτικής Συνοχής, της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της ΕΕ στην Κύπρο.

Της Συμβουλευτικής Επιτροπής προήδρευσε και πάλι ο κ. Γεωργίου, Γενικός Διευθυντής της ΓΔ ΕΠΣΑ, ως Εθνική Αρχή Προγραμματισμού για τα αντίστοιχα Ταμεία.

Στην εισαγωγική του ομιλία, ο κ. Γεωργίου ενημέρωσε τα μέλη για την επίτευξη της έγκρισης της Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης της Κύπρου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 20 Ιουνίου 2014, μετά από σκληρή και επίμονη εργασία από τις αρμόδιες αρχές, συνεχή διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και εντατικές διαπραγματεύσεις, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο πλαίσιο αυτό, ευχαρίστησε τα μέλη για τη συνολική μέχρι σήμερα συνεισφορά τους στην όλη προγραμματική διαδικασία. Όπως επισήμανε, η Κύπρος είναι ανάμεσα στα οκτώ πρώτα κράτη μέλη για τα οποία εξασφαλίστηκε σχετική απόφαση έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε ό,τι αφορά τα Επιχειρησιακά Προγράμματα, η επίσημη υποβολή τους με βάση το χρονοδιάγραμμα που ορίζουν οι σχετικοί Κανονισμοί της ΕΕ προγραμματίζεται για τις 17 Ιουλίου 2014. Σε ό,τι αφορά την έγκριση τους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτή αναμένεται εντός του τελευταίου τριμήνου του 2014, ενώ η έναρξη εφαρμογής τους δύναται να προηγηθεί της εν λόγω έγκρισης αφού πρώτα εξασφαλιστεί η αντίστοιχη κατ’ αρχήν έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Στα πλαίσια της Επιτροπής τα μέλη είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν, μέσα από σχετικές παρουσιάσεις της ΓΔ ΕΠΣΑ και των αρμόδιων Τμημάτων του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, για την αρχιτεκτονική και τις βασικές πρόνοιες των ακόλουθων Προγραμμάτων:
    • Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη», με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταμείο Συνοχής,
    • Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Απασχόληση, Ανθρώπινοι Πόροι και Κοινωνική Συνοχή», με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και τους πρόσθετους πόρους που έχουν κατανεμηθεί για την Κύπρο στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Απασχόληση των Νέων,
    • «Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης», με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, και τέλος
    • «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θάλασσα», με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας.
Μετά την ανταλλαγή απόψεων επί των προσχέδιων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και ολοκληρώνοντας τη Συνεδρία, ο κ. Γεωργίου διαβεβαίωσε ότι κοινός στόχος όλων παραμένει η έγκαιρη, ουσιαστική και αποτελεσματική εφαρμογή των Προγραμμάτων και αξιοποίηση των διαθέσιμων κονδυλίων για την Κύπρο, μέσα από τη συνέχιση ενός γόνιμου διαλόγου και συντονισμού, σε όλα τα επίπεδα.

Η Συνεδρία Συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ταμείο Συνοχής.

______________