23/5/14

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης παραχώρησε Συνέντευξη Τύπου


Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Ιωάννης Κασουλίδης, παραχώρησε σήμερα συνέντευξη τύπου στο Υπουργείο Εξωτερικών, στην παρουσία του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, κατά την οποία προέβη σε ενημέρωση και απολογισμό της επίσκεψης του Αμερικανού Αντιπροέδρου, κ. Joe Biden στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση της Κυβέρνησης, η οποία κρίνει την επίσκεψη ως ιστορική και ιδιαίτερα θετική για την Κύπρο. Η αναγνώριση, όπως έχει εκφραστεί από επίσημα αμερικανικά χείλη, του αναβαθμισμένου ρόλου της Κύπρου ως στρατηγικού εταίρου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ως παίκτη-κλειδί στη Μέση Ανατολή, ανέφερε ο κ. Κασουλίδης, υποδηλοί την ιστορική σημασία της επίσκεψης.
Είναι σημαντικό, τόνισε ο κ. Κασουλίδης, η Κύπρος, ως το προκεχωρημένο φυλάκιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, να αναλάβει ρόλο στις προσπάθειες για την καταπολέμηση ασύμμετρων απειλών όπως ο εξτρεμισμός, η τρομοκρατία, η προσπάθεια διακίνησης υλικού για όπλα μαζικής καταστροφής, η εμπορία προσώπων και το οργανωμένο έγκλημα.
Αναφερόμενος στο θέμα των υδρογονανθράκων, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε πως αποτελεί εργαλείο εξωτερικής πολιτικής, όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο μπορεί η Κύπρος να εργαστεί, φέρνοντας κοντά όλα τα κράτη της περιοχής και συμβάλλοντας σαν χώρα ειρήνης και ασφάλειας, στην επίτευξη συνεργασίας μεταξύ των κρατών της περιοχής που έχουν διαφορές μεταξύ τους.
Επιλέγοντας, όπως είπε, να σχολιάσει τώρα, μετά το πέρας της επίσκεψης Biden, κάποιες επικρίσεις που ακούστηκαν και γράφτηκαν κατά τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Κασουλίδης απέρριψε ως παράλογους τους ισχυρισμούς πως η χρονική συγκυρία της επίσκεψης σχετίζεται με την προεκλογική περίοδο που διανύουμε.
Όσον αφορά δε στην επίσκεψη του Αμερικανού Αντιπροέδρου στα κατεχόμενα, ο κ. Υπουργός υπέδειξε πως η Κυβέρνηση επί του θέματος αυτού ενήργησε στη βάση συγκεκριμένης Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 9/5/2005, υπό την προεδρία του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου, η οποία περιγράφει την πρακτική που θα πρέπει να ακολουθείται σε περιπτώσεις συναντήσεων ξένων ηγετών με την τουρκοκυπριακή ηγεσία. «Εμείς ακολουθήσαμε επακριβώς αυτή την πρακτική, την οποία απαιτήσαμε να εφαρμοστεί και για την οποία διαπραγματευτήκαμε μέσω έντονων διαβουλεύσεων με τον Λευκό Οίκο», είπε ο κ. Κασουλίδης, τονίζοντας πως η Κυβέρνηση δεν επρόκειτο να επιτρέψει να επισκιαστεί η επίσκεψη από οποιαδήποτε γεγονότα.
Σχολιάζοντας τις επικρίσεις για δήθεν παραγνώριση του ρόλου της Ρωσίας, ο κ. Κασουλίδης τόνισε πως «τίποτα δεν έχει χαλάσει στις σχέσεις με τη Ρωσία, η οποία σέβεται το δικαίωμα μας να επιτελούμε εξωτερική πολιτική στον χώρο που ανήκουμε, δηλαδή στον χώρο της ΕΕ, να συμμετέχουμε στις αποφάσεις και να σεβόμαστε τις κοινές θέσεις της ΕΕ, να συμβάλλουμε στις αποφάσεις αυτές όχι ως αθόρυβος παρατηρητής αλλά ως ενεργός εταίρος στη λήψη των αποφάσεων».
Αναφερόμενος στο θέμα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και συγκεκριμένα στο θέμα των Βαρωσίων, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε πως πρόθεση του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ ήταν να προχωρήσει με τη διακηρυγμένη θέση της Αμερικανικής Κυβέρνησης για να ξεκινήσουν τα πρώτα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, «μεταξύ των οποίων το πρώτο βήμα είναι η είσοδος εμπειρογνωμόνων στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, για να μελετήσουν και να σχεδιάσουν το πώς θα μπορούσε να ξεκινήσει η υποδομή των απαραίτητων έργων κοινής ωφελείας». Αυτό δεν έγινε κατορθωτό, συνέχισε, εξαιτίας των απαιτήσεων της τουρκικής πλευράς, η οποία ζητούσε να συμπεριληφθεί ειδική αναφορά στο ότι οι εμπειρογνώμονες θα πρέπει να είναι από το εξωτερικό ή να είναι Τουρκοκύπριοι, με ρητή απάλειψη των Ελληνοκυπρίων. «Οι απαιτήσεις αυτές ήταν απαράδεκτες και κακής πίστεως και για αυτό το λόγο κακίζω και την προσέγγιση της Τουρκίας, η οποία ενέκρινε τη στάση αυτή», πρόσθεσε ο κ. Κασουλίδης.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με δηλώσεις του Αμερικανού Αντιπροέδρου ότι η Τουρκία έχει τη βούληση να προχωρήσει σε επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Κασουλίδης είπε πως έχει διαπιστώσει στη ρητορική της Άγκυρας αυτή τη θέση, αλλά μια τέτοια βούληση που εκφράζεται με λόγια χρειάζεται να αποδειχθεί και με έργα.
Σε άλλη ερώτηση για το πού εστιάζει την αισιοδοξία του ο κ. Biden όταν αναφέρεται σε επίλυση των εμποδίων για το Κυπριακό και τα ΜΟΕ, ο κ. Κασουλίδης είπε πως υπάρχουν σήμερα διαφορετικές συνθήκες όσον αφορά το πλαίσιο μέσα στο οποίο διεξάγονται οι συνομιλίες. «Έχουμε ξεκαθαρίσει τη βάση και τις αρχές, έχουμε συμφωνήσει πως θα μιλούμε απευθείας με την Τουρκία, κάτι που έχει τη σημασία του», είπε, και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπογραμμίσουμε τη σημασία που αποκτά η Κύπρος σαν παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή.
Κληθείς, τέλος, να υποδείξει πώς η Κύπρος μπορεί να καταστεί συνδετικός κρίκος στα θέματα ενέργειας, ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε πως η Κύπρος μπορεί να είναι χρήσιμη στη μεταφορά του φυσικού αερίου που δεν μπορεί να μεταφερθεί απευθείας από χώρες της περιοχής. Είπε επίσης πως η πολιτική της Κυπριακής Κυβέρνησης παραμένει ότι η κύρια μέθοδος εξαγωγής φυσικού αερίου είναι η δημιουργία τερματικού στο Βασιλικό, προσθέτοντας πως: «Εκείνο που πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή τη στιγμή είναι το γεγονός ότι γίνονται νέοι σχεδιασμοί στην ΕΕ, οι οποίοι λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου. Θεωρούμε ότι εμείς είμαστε σε καταλληλότερη θέση σαν μέλος της ΕΕ, σε μια συνεργασία με τα γειτονικά κράτη, να είμαστε η οδός έλευσης αυτών των κοιτασμάτων, που θα είναι πολλά, αν ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις προς την Ευρώπη. Είτε σαν αγορές, αν συμφέρουν επί μόνιμης βάσης, είτε στην περίπτωση έκτακτης ανάγκης».