18/10/13

Απαντήσεις του Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Φωτίου σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη συνέντευξη Τύπου



Ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου   έδωσε σήμερα συνέντευξη Τύπου για το έργο του Υπουργείου Άμυνας  κατά το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη. Μετά το πέρας της εισαγωγικής του ομιλίας απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.


Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι το Υπουργείο προβαίνει σε ενέργειες για την καταστροφή πεπαλαιωμένων πυρομαχικών αλλά όχι σε νέες αγορές, ο Υπουργός απάντησε:
«Ξέρετε πολύ καλά ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε εξέλιξη διαδικασίες για εξασφάλιση κάποιων εξοπλιστικών προγραμμάτων που αφορούν ιδιαίτερα όμως την ΑΟΖ μας. Αντιλαμβάνεστε ότι εκεί πλέον θα πρέπει να επικεντρωθούμε και να ενισχύουμε ακριβώς τις δυνάμεις μας ώστε να επιτηρούμε την ΑΟΖ μας σωστά, αλλά -και εάν χρειαστεί- να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Σε ερώτηση για το πότε οι κανονισμοί υπηρεσίας θα κατατεθούν για ψήφιση στη Βουλή, ο Υπουργός είπε: «Τους κανονισμούς τους θεωρώ πολύ σημαντικούς. Ασφαλώς και έχω αναφέρει ότι ήδη επεξεργαστήκαμε 30 τέτοιους κανονισμούς, μεταξύ αυτών και τους πλέον σημαντικούς που έχουν να κάνουν με τις προαγωγές, τις κρίσεις, τις αφυπηρετήσεις των στελεχών μας. Είναι δέσμευση- και το έχω πει και στη Βουλή -ότι πριν το τέλος του χρόνου αυτοί οι κανονισμοί θα κατατεθούν στη Βουλή. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η δική μας δουλειά και αυτή τη στιγμή βρίσκονται για νομοτεχνικό έλεγχο –επεξεργασία».
Κληθείς να σχολιάσει τη μείωση των προϋπολογισμών αλλά και κατά πόσο είναι δυνατό να συντηρούμε τα πυραυλικά συστήματα και ταυτόχρονα να προωθούμε και την αγορά εξοπλισμών, ο κ. Φωτίου απάντησε ότι η πατρίδα μας βρίσκεται σε μια πρωτόγνωρη οικονομική συγκυρία.  «Σίγουρα αυτή η κρίση έχει επηρεάσει και την ΕΦ.  Είναι γι αυτό το  λόγο που έχω πει ότι πλέον θα πρέπει, μέσα από την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό της ΕΦ, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας να μπορούν να είναι υποστηρίξιμες οικονομικά από το κράτος» ανέφερε ο κ. Υπουργός και σηεμίωσε ότι  το μέγεθος της Εθνικής Φρουράς είναι δυσανάλογο με αυτό που μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να στηρίξει οικονομικά.
Θα πρέπει, είπε, μέσα από τον εκσυγχρονισμό και την αναδιάρθρωση να επέλθουν και εξοικονομήσεις και πρόσθεσε ότι η προσπάθεια επικεντρώνεται στη συντήρηση των υφιστάμενων εξοπλιστικών προγραμμάτων, αλλά και στην αγορά των απαραίτητων.
Ερωτηθείς για τη μείωση της στρατιωτικής θητείας, και κατά πόσο αυτή θα υλοποιηθεί μέσα από την πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών, δεδομένου και της οικονομικής κρίσης, ο κ. Υπουργός τόνισε ότι η μείωση θα επέλθει -και είναι εφικτό να επέλθει- μέσα από την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό της ΕΦ.
«Δεν μπορεί να επιτευχθεί μείωση στη στρατιωτική θητεία χωρίς αυτόν τον εκσυγχρονισμό. Και όταν μιλούμε για οικονομικό κόστος θα πρέπει να μιλούμε και για οικονομικά οφέλη, γιατί είναι τεράστιες οι εξοικονομήσεις που θα έχουμε μέσα από τη μείωση στη θητεία» είπε. Διευκρίνισε ότι  από τη μελέτη που ήδη διεξάγεται φαίνονται ξεκάθαρα τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη. «Είναι  ξεκάθαρο ότι το κόστος που θα χρειαστεί για να επιτευχθεί η μείωση στη στρατιωτική θητεία είναι λιγότερο από τα οικονομικά οφέλη που θα έχουμε» τόνισε.
Δημοσιογράφος σχολίασε ότι  η ΕΦ δεν διαθέτει πλειάδα εναέριων και ναυτικών μέσων, οπότε το βάρος πέφτε στα χερσαία τμήματα. Επ’ αυτού ρώτησε, τον κ. Υπουργό, κατά πόσο τουλάχιστον υπάρχει κάποια μέριμνα από ιδιωτική εταιρεία για υποστήριξη και συντήρηση του υφιστάμενου εξοπλισμού. Ο κ. Φωτίου είπε:
 «Αυτή είναι και η προτεραιότητα μας: το να συντηρήσουμε σωστά τον υφιστάμενο εξοπλισμό μας. Και εδώ θα δώσουμε τεράστια σημασία και ήδη γίνονται τέτοιες ενέργειες». Ανέφερε επίσης ότι   υπάρχουν σημαντικά και καλά εξοπλιστικά προγράμματα στην ΕΦ.
Ερωτηθείς κατά πόσο έχει εγκαταληφθεί η προσπάθεια για την προμήθεια δυο πολεμικών σκαφών ο Υπουργός είπε τα δυο αυτά σκάφη ανοικτής θαλάσσης  έχουν σαν στόχο τη σωστή επιτήρηση της αποκλειστικής οικονομικής μας ζώνης και συμπλήρωσε ότι στόχος είναι μέχρι το τέλος του χρόνου θα καταλήξουν.
Δημοσιογράφος, αφού εξήρε τις προσπάθειες του Υπουργείου για στήριξη των κυπριακών   προϊόντων, αναφέρθηκε και σε παράπονα όσον αφορά την προμήθεια τροφίμων στην Εθνική Φρουρά. Ο Υπουργός Άμυνας, σε αυτό το σχόλιο απάντησε ότι η προώθηση των κυπριακών προϊόντων ήταν  προσωπικό του στοίχημα. «Γιατί εν μέσω αυτής της οικονομικής κρίσης πρέπει να στηρίξουμε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού μας όπως είναι οι κτηνοτρόφοι μας, όπως είναι οι αγρότες μας, όπως είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και θα δώσουμε μεγάλη, τεράστια μάχη, μαζί με τη Γενική Λογίστρια, μαζί με άλλα Υπουργεία, ώστε να μπορέσουμε να στηρίξουμε αυτές τις ομάδες» πρόσθεσε.
Αναφερθείς στις διαδικασίες που ακολουθούνται είπε ότι ήδη διεξάγεται μια έρευνα, μετά   από σχετική καταγγελία. Είπε ότι το πόρισμα αυτής της έρευνας δεν είναι ακόμη έτοιμο και ξεκαθάρισε ότι όπου υπάρχει περιθώριο,  θα βελτιωθούν οι διαδικασίες που ακολουθούνται σε σχέση με τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων για τη προμήθεια τροφίμων. «Θα απλοποιήσουμε τις διαδικασίες, αλλά επαναλαμβάνω, δεν θα ανεχθώ καμία μα καμία παρέκκλιση από τις διαδικασίες που ακολουθούνται ή από αυτές που θα βελτιωθούν και θα ακολουθηθούν. Αυτό είναι ξεκάθαρο» τόνισε.
Ερωτηθείς για την εφεδρεία, ο Υπουργός είπε ότι και αυτή βρίσκεται μέσα στους σχεδιασμούς. «Έχουμε μια αξιόλογη εφεδρεία, όμως σε μεγάλο μέγεθος. Αυτή τη στιγμή μιλούμε για περίπου 60.000 έφεδρους, άρα αντιλαμβάνεστε ότι επεξεργαζόμαστε και εδώ, ένα σχεδιασμό, για να είναι και πιο αποτελεσματική η παρουσία των εφέδρων μας αλλά και από την άλλη, μέσα από τον εκσυγχρονισμό και την αναδιάρθρωση, να μειώσουμε, ως εκεί που πρέπει, αυτή την εφεδρεία, για να είναι και πιο αποτελεσματική» είπε και σημείωσε ότι η εφεδρεία είναι ένα από τα πιο αξιόλογα κομμάτια της Εθνικής Φρουράς.
 Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το οικονομικό κόστος της καταστροφής των πυρομαχικών από ιδιωτικές εταιρίες, νοουμένου, όπως είπε, ότι υπάρχουν για τον σκοπό αυτό έμπειροι πυροτεχνουργοί στην ΕΦ, ο Υπουργός είπε ότι το κόστος δεν είναι μεγάλο και ότι για αυτό το θέμα θα δώσει σχετική πληροφόρηση σύντομα. Είναι σημαντικό, είπε,  ότι αυτή η διαδικασία  υλοποιείται καθότι εδώ τίθενται θέματα ασφάλειας. Αναφερόμενος στην κυπριακή εταιρεία που θα αγοράσει πεπαλαιωμένα πυρομαχικά μικρού διαμετρήματος ανέφερε: «Απλά να πω μόνο ότι από τη συγκεκριμένη εταιρεία, θα έχουμε έσοδα γύρω στις 180.000 ευρώ».
Σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου για τις μίζες που έχουν δοθεί στην Ελλάδα, κατά την αγορά των πυραυλικών συστημάτων TORN1, και κατά πόσο αυτές οι μίζες θα επιστραφούν στους φορολογούμενους πολίτες,  ο Υπουργός είπε: «Αν υπάρχει τρόπος ασφαλώς». Πρόσθεσε ότι δεν θα επιτραπεί η επανάληψη τέτοιων φαινομένων που έχουν γίνει στην Ελλάδα και πρόσθεσε:
«Ήταν προσωπική μου εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, και την έχει υιοθετήσει και εγκριθεί, ότι σε όλες τις συμβάσεις θα πρέπει να συμμετέχει η Γενική Λογίστρια, θα πρέπει να συμμετέχει παρατηρητής από τη Γενική Ελέγκτρια και θα πρέπει να συμμετέχει επίσης παρατηρητής από τη Γενική Εισαγγελία. Δεν θα ανεχθούμε φαινόμενα, τα οποία θα έχουν ως αποτέλεσμα να σπαταληθούν χρήματα, σε τέτοια οικονομική κρίση. Η κυπριακή κοινωνία πλέον δεν το δέχεται και δεν το θέλει. Παίρνουμε όλα τα μέτρα και θα τηρήσουμε αυστηρά όλες τις διαδικασίες, ιδιαίτερα όσον αφορά την αγορά εξοπλιστικών προγραμμάτων και είμαι ξεκάθαρος σε αυτό».