16/4/10

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου

16/04/2010
Στην τριήμερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου θα συζητηθεί εφ' όλης της ύλης το Κυπριακό και θα αξιολογηθεί η κατάσταση και οι συνθήκες έτσι όπως ενδεχομένως διαμορφωθούν με τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου της ΕΔΕΚ κ. Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος εξέφρασε απογοήτευση για τη στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, είπε: «Αυτά που έχει πει ο κ. Ομήρου τα έχει ξαναπεί πάρα πολλές φορές και έχουν απαντηθεί άλλες τόσες. Διερωτώμαι γιατί πρέπει καθημερινά να λέγονται τα ίδια για να απαντούμε τα ίδια και μετά να έρχονται κάποιοι και να λένε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αντιπαραθέσεις και πρέπει να υπάρχει ενότητα. Χρειάζεται να υπάρχει μια αμοιβαία προσπάθεια για να διατηρηθεί ένα κλίμα που θα μας επιτρέψει στην τριήμερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου να συζητήσουμε εφ' όλης της ύλης για το Κυπριακό, να αξιολογήσουμε και την κατάσταση και τις συνθήκες έτσι όπως ενδεχομένως αύριο διαμορφωθούν με τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα».

Κληθείς να σχολιάσει δημοσκοπήσεις που φέρουν τον κ. Ντερβίς Ερογλου να προηγείται στις «εκλογές», ο κ. Στεφάνου είπε ότι μετά την Κυριακή θα μπορούμε να πούμε περισσότερα και να κάνουμε τις αξιολογήσεις μας.

Ερωτηθείς για τη χθεσινή σύσκεψη της Ομάδας Κυπριακού υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Στεφάνου είπε ότι η Ομάδα συνέρχεται τακτικά και ότι είναι μια από τις ομάδες στις οποίες γίνεται η αξιολόγηση και η συζήτηση διαφόρων θεμάτων που αφορούν τόσο τη διαπραγμάτευση όσο και γενικότερα τα ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό.

Ερωτηθείς αν στη συνεδρία έχουν γίνει κάποιες ασκήσεις επί χάρτου εν όψει του «εκλογικού» αποτελέσματος την Κυριακή, ο κ. Στεφάνου είπε: «Το γεγονός ότι διάφορα πράγματα δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν σημαίνει ότι η Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος, δεν αξιολογούν, δεν συζητούν, δεν έχουν υπόψη τους διάφορα ζητήματα που αφορούν το ίδιο το Κυπριακό. Απλώς προτιμούμε αυτά να τα κάνουμε χωρίς πολλή δημοσιότητα διότι, πολλές φορές, η δημοσιότητα δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος σε ζητήματα που αφορούν την πολιτική και την τακτική. Αλλά να είστε σίγουροι ότι η Κυβέρνηση αξιολογεί πάρα πολλά πράγματα και δεδομένα και συνθήκες».

Κληθείς να αναφερθεί στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με μέλη της DEMYC, ο κ. Στεφάνου είπε ότι στη συνάντηση με τους Συνέδρους που συμμετέχουν στο Εκλογικό Συνέδριο της Κοινότητας Δημοκρατικής Νεολαίας της Ευρώπης (Democratic Youth Community of Europe-DEMYC), «στην οποία συμμετέχει και κατέχει καθοδηγητικό ρόλο η νεολαία του ΔΗΣΥ, είχα την ευκαιρία να αναφερθώ στις τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακού, αλλά και στην ίδια την ουσία του Κυπριακού, τον στόχο των προσπαθειών μας για επίλυση του Κυπριακού που θα οδηγήσει στον τερματισμό της κατοχής και στην επανένωση της Κύπρου και του λαού στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Η παρουσία ξένων αντιπροσώπων ασφαλώς είναι χρήσιμη στην Κύπρο γιατί έχουν μια βιωματική πρώτα απ' όλα επαφή με την Κύπρο και το ίδιο της το πρόβλημα, έτσι όπως εμφανίζεται με τη διαχωριστική γραμμή και όπως μπορείς βιωματικά να αντιληφθείς την κατοχή και την παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων».

Ερωτηθείς αν η Ομάδα Κυπριακού εξέτασε το σενάριο της επόμενης μέρας σε περίπτωση που ο κ. Ερογλου κερδίσει τις λεγόμενες εκλογές, ο κ. Στεφάνου είπε: «Δεν είναι αυτός ο σκοπός της ομάδας Κυπριακού, υπό την έννοια να δημοσιοποιεί το τι συζητά. Συζητά ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό και τις διαπραγματεύσεις».