31/3/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη στην εκδήλωση της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων με θέμα «Ο ρόλος της Κύπρου στην οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου», στη Λευκωσία
31/03/2011






Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζω τους ξένους πρέσβεις και εμπορικούς συμβούλους στη σημερινή εκδήλωση που διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων. Εύχομαι αυτή η εκδήλωση να είναι η αφετηρία για την καθιέρωση ενός θεσμού που θα παρέχει βήμα για συζήτηση επί διάφορων επίκαιρων οικονομικών και εμπορικών εξελίξεων που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο και τις διεθνείς οικονομίες.

Η ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, παρά τις όποιες προκλήσεις παρουσιάζονται από καιρού εις καιρόν, προσφέρει πάντοτε νέες προοπτικές και πιθανότητες για επενδύσεις και επιχειρηματικές συνεργασίες. Πεποίθηση δική μας είναι, λοιπόν, ότι ο ρόλος της Κύπρου στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής έχει κάθε δυνατότητα να είναι καταλυτικός.

Η Κύπρος, ως κράτος μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης και εκμεταλλευόμενη τη στρατηγική της θέση, λειτουργεί πλέον ως εφαλτήριο για ευρωπαϊκά προϊόντα, υπηρεσίες και επενδύσεις στις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Κεντρικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Μεσογείου, της Ασίας και της Αφρικής.

Παράλληλα, η χώρα μας διαθέτει μία πλειάδα συγκριτικών πλεονεκτημάτων. Μεταξύ άλλων, αυτά είναι: Το ανταγωνιστικό φορολογικό καθεστώς, ο εταιρικός φόρος που είναι μόλις 10% και ο χαμηλότερος στην ΕΕ, η πλήρως φιλελευθεροποιημένη πολιτική ξένων επενδύσεων, οι διμερείς συμφωνίες για επενδύσεις με πολλές χώρες, οι συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολόγησης με 40 χώρες, το σύγχρονο δίκτυο μεταφορών και τηλεπικοινωνιών, το υψηλό επίπεδο προσφερόμενων υπηρεσιών, το άρτια εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό, το υψηλό βιοτικό επίπεδο και η αξιοζήλευτη ποιότητα ζωής.

Τα πλεονεκτήματα αυτά αξιοποιούνται μάλιστα στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, αφού ένας μεγάλος αριθμός ευρωπαϊκών και διεθνών επιχειρηματικών οργανισμών χρησιμοποιούν την Κύπρο ως βάση για να επεκτείνουν τις εργασίες τους στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας στην περιοχή σαν γέφυρα συνεργασίας μεταξύ των κρατών της περιοχής και της ΕΕ, αλλά και μεταξύ των κρατών της ΕΕ με αυτές τις χώρες.

Παρόλο που η ΕΕ αποτελεί τον κύριο οικονομικό και εμπορικό εταίρο της Κύπρου, ταυτόχρονα αξιοποιούμε τις διαχρονικές σχέσεις μας με χώρες από τη Μέση Ανατολή, τον Αραβικό Κόλπο και γενικότερα τις χώρες της Μεσογείου. Αναπτύσσουμε ευρύτερα τις εμπορικές και οικονομικές μας σχέσεις που συμβάλλουν στην πρόσβαση σε νέες αγορές, στην αύξηση των εξαγωγών και στη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου, με μεγάλα οφέλη για την οικονομία του τόπου.

Η Κύπρος τα τελευταία 20 χρόνια έχει εξελιχθεί σε σύγχρονο χρηματοοικονομικό κέντρο διεθνούς εμβέλειας. Αυτό πιστεύω πως έχει επιτευχθεί αξιοποιώντας το ισχυρότερο πλεονέκτημα που έχει η χώρα μας, που είναι η σταθερή υποδομή της οικονομίας καθώς και η σιγουριά, η ασφάλεια και το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο που προσφέρει σε βάθος χρόνου στους επενδυτές. Η θέση αυτή κατακτήθηκε ύστερα από πολύχρονες προσπάθειες τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Προσφέρονται για επενδύσεις και συνεργασίες μεταξύ Κύπρου και των γειτονικών χωρών της Μεσογείου αρκετές άλλες προοπτικές σε διάφορους άλλους τομείς. Για παράδειγμα, η υπογραφή της συμφωνίας για οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου με την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ. Αυτές οι συμφωνίες αναβαθμίζουν τη δυνατότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρεί σε συνεργασίες για εκμετάλλευση του δικού της υποθαλάσσιου πλούτου, που φαίνεται να είναι υπαρκτός, αλλά και για ανάδειξη της χώρας μας σε διεθνές ενεργειακό κέντρο. Στον τομέα δε της ενέργειας, το νησί μας έχει σημαντικό οικονομικό ρόλο να διαδραματίσει με σχετικές επενδύσεις και συνεργασίες που αφορούν στην πράσινη ανάπτυξη και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Όσον αφορά στον τομέα του τουρισμού, προσφέρονται για επένδυση και συνεργασίες μια σειρά από μεγάλα έργα ανάπτυξης και υποδομών, όπως μαρίνες και γήπεδα γκολφ. Παράλληλα, υπάρχουν μεγάλες προοπτικές για διοργάνωση τουριστικών πακέτων από μακρινές χώρες, μέσω της προώθησης συνεργασιών με γειτονικά κράτη.
Σημειώνεται ότι οι γειτονικές μας χώρες μπορούν να προσελκύσουν με τη σειρά τους, για αναβάθμιση του δικού τους τουριστικού τους προϊόντος, επενδύσεις σε τουριστικές υποδομές από κυπριακές κατασκευαστικές εταιρείες οι οποίες διαπρέπουν και έχουν τις γνώσεις στον τομέα αυτό.

Πρόσθετα, η Κύπρος προσφέρει αρκετές άλλες προοπτικές για επενδύσεις, που περιλαμβάνουν συνεργασίες στην ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, των υπηρεσιών διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, της υγείας, της εκπαίδευσης και της τεχνολογίας των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής.

Ενδεικτικά να αναφέρω ότι ο τομέας των υπηρεσιών προσφέρει ένα ευρύ φάσμα νομικών, λογιστικών, τραπεζικών, χρηματοοικονομικών και άλλων εξειδικευμένων υπηρεσιών, οι οποίες παρέχονται από έμπειρους και άρτια καταρτισμένους επαγγελματίες. Παράλληλα, η Κύπρος προσφέρεται για συνεργασίες με τις γειτονικές χώρες ως ένα αξιόπιστο διεθνές κέντρο παροχής ναυτιλιακών υπηρεσιών.

Καταλήγοντας, θέλω να τονίσω ότι οι προοπτικές για εμβάθυνση και διεύρυνση των συνεργασιών με τις γειτονικές μας χώρες, παρά τις έντονες κοσμοϊστορικές εξελίξεις στην περιοχή μας, μπορούν να αναδείξουν νέες ευνοϊκές οικονομικές συνεργασίες και επενδύσεις μεταξύ των χωρών μας.

Ας μου επιτραπεί, τέλος, να συγχαρώ και πάλι τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τους και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στο αξιόλογο έργο που επιτελούν.