18/10/13

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την Οικονομική και Δημοσιονομική Διακυβέρνηση της ΕΕ


Ολοκληρώθηκαν χθες στο Βίλνιους, οι εργασίες της ιδρυτικής Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για θέματα Οικονομικής και Δημοσιονομικής Διακυβέρνησης της ΕΕ. Η Διάσκεψη διοργανώθηκε από την τρέχουσα Λιθουανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και συνιστά μέρος των συμπερασμάτων της Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της ΕΕ

, που φιλοξενήθηκε μεταξύ 21 και 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Στη Διάσκεψη συμμετείχε αντιπροσωπεία της Βουλής, αποτελούμενη από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού κ.κ. Σταύρο Ευαγόρου και Πρόδρομο Προδρόμου.

Τους συμμετέχοντες απασχόλησαν θέματα που άπτονται των σκοπών της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την Οικονομική και Δημοσιονομική Διακυβέρνηση της ΕΕ και που σχετίζονται με τον καθορισμό του κατάλληλου πλαισίου για την μετά την κρίση οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ, με την τραπεζική ένωση και την οικονομική ολοκλήρωση της ΕΕ, καθώς και με τη δημοσιονομική εξυγίανση και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη.

Σε παρέμβασή του, κατά τη συζήτηση του θέματος των προκλήσεων όσον αφορά στην αποκατάσταση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας στην ΕΕ, ο κ. Ευαγόρου επισήμανε τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην ΕΕ. Τόνισε, επίσης, ότι μέσα από τη λειτουργία των θεσμών της ΕΕ θα πρέπει να προνοείται ο σχεδιασμός και ο τρόπος υλοποίησης πολιτικών και στρατηγικών οι οποίες να ενθαρρύνουν και να διευκολύνουν, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας στην ΕΕ, βοηθώντας έτσι και τη γενικότερη ανάπτυξη της οικονομίας.

Περαιτέρω, ο κ. Ευαγόρου ανέφερε ότι η ΕΕ βιώνει τις συνέπειες μιας άνευ προηγουμένου κρίσης χρέους, παρατεταμένης ύφεσης και δραματικής αύξησης των ποσοστών ανεργίας, λόγω των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας, ιδιαίτερα σε ευρωπαϊκές χώρες του νότου, που οδηγούν σε οικονομικά αδιέξοδα, προκαλώντας αύξηση της φτώχειας και της κοινωνικής ανισότητας.

Στη συνέχεια, ο Κύπριος Βουλευτής αναφέρθηκε στην κυπριακή εμπειρία υλοποίησης των μέτρων λιτότητας, τονίζοντας ότι το ποσοστό ανεργίας στην Κύπρο έχει ξεπεράσει το 17%, καταγράφοντας την υψηλότερη αύξηση ποσοστού ανεργίας στην Ευρωζώνη. Οι κυπριακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνέχισε, βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας, αφού, όπως ανέφερε, βρίσκονται αντιμέτωπες με τα υψηλότερα επιχειρηματικά επιτόκια στην ευρωζώνη, ενώ η δυνατότητα απόκτησης κατοικίας είναι πλέον απομακρυσμένη, λόγω των ιδιαίτερα υψηλών στεγαστικών επιτοκίων. Καταλήγοντας, ο Κύπριος Βουλευτής κάλεσε την ΕΕ να εγκαταλείψει τη λογική της επιβολής αυστηρών μέτρων λιτότητας, διότι στερείται προοπτικών ανάπτυξης. Τόνισε δε την ανάγκη άμεσου καταρτισμού στρατηγικής ανάπτυξης από την ΕΕ, ιδιαίτερα, για στήριξη των χωρών που αντιμετωπίζουν δυσβάστακτες δημοσιονομικές δυσκολίες.

Σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του ιδίου θέματος, ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε στο πρόγραμμα διάσωσης της κυπριακής οικονομίας και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπου, όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, οι τράπεζες άντλησαν κεφάλαια από ανασφάλιστες καταθέσεις για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Στην πράξη όμως, συνέχισε, αυτή η μέθοδος διάσωσης του τραπεζικού τομέα, δεν περιορίστηκε μόνο στις τράπεζες, αλλά επηρέασε ένα μεγάλο μέρος του παραγωγικού ιστού όπως είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επιφέροντας τεράστιες, αρνητικές, οικονομικές συνέπειες.

Περαιτέρω, ο Κύπριος Βουλευτής τόνισε την ουσιαστική συμβολή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ανάπτυξη τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και στην περίπτωση της κυπριακής οικονομίας η οποία, όπως επισήμανε, στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό, σε αυτές. Τέλος, ο κ. Προδρόμου εισηγήθηκε τη διεξαγωγή έρευνας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις ευρύτερες εξωτραπεζικές επιπτώσεις της εφαρμογής της μεθόδου του «bail in» στην Κύπρο, με ιδιαίτερη έμφαση στις συνέπειες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.