11/6/13

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε τον Πρέσβη του Κουβέιτ

Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα τον Πρέσβη του Κουβέιτ στην Κύπρο κ. Ahmad Salem Al-Wehaib.


Καλωσορίζοντας τον κ. Πρέσβη, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και του Κουβέιτ.

Ο κ. Ομήρου προέβη στη συνέχεια σε ενημέρωση γύρω από τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία εδώ και σχεδόν 40 χρόνια για εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα. Ο Πρόεδρος της Βουλής στηλίτευσε τη μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία και την άρνηση της γείτονος χώρας να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, παρά τη σχετική της υποχρέωση στα πλαίσια της ευρωπαϊκής της πορείας. Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε επίσης στις απειλές της Τουρκίας κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου για έρευνα και εκμετάλλευση των ενεργειακών της πόρων, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ιδιαίτερα δε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Από πλευράς του, ο Πρέσβης του Κουβέιτ επανέλαβε τη συμπαράσταση της χώρας του προς την Κύπρο και τις θέσεις αρχών που η φίλη χώρα τηρεί έναντι του προβλήματος εισβολής και κατοχής που αντιμετωπίζει η Κύπρος, αφού, όπως υπενθύμισε, και το Κουβέιτ υπήρξε θύμα εισβολής και κατοχής. Ακολούθως, ο κ. Al-Wehaib προέβη σε ενημέρωση γύρω από τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα του.

Οι κ.κ. Ομήρου και Al-Wehaib αντάλλαξαν, εξάλλου, απόψεις γύρω από το πολιτικό σκηνικό στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Συζήτησαν, τέλος, τρόπους περαιτέρω εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων Κύπρου – Κουβέιτ, με έμφαση στο κοινοβουλευτικό επίπεδο.