24/9/15

Ο Επίτροπος Προεδρίας συναντήθηκε με την Πρέσβη του Ισραήλ

Ο Επίτροπος Προεδρίας συναντήθηκε
με την Πρέσβη του Ισραήλ

Ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου συναντήθηκε σήμερα, στο γραφείο του, με τη νέα Πρέσβη του Κράτους του Ισραήλ στην Κύπρο κα Yael R α via - Zadok .
Κατά τη συνάντηση, έγινε αναφορά στις μακροχρόνιες διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς, οι οποίες, όπως τόνισε ο Επίτροπος Προεδρίας, βασίζονται στην κοινή κατανόηση και τον αμοιβαίο σεβασμό.
Στη συνάντηση αντηλλάγησαν επίσης απόψεις για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με ιδιαίτερη έμφαση στην περαιτέρω προώθηση και ενδυνάμωση της συνεργασίας σε θέματα διασποράς και ιδιαίτερα στην προώθηση των εθνικών μας συμφερόντων, μέσω ενίσχυσης της πολυεπίπεδης συνεργασίας με το εβραϊκό λόμπυ, στα σημαντικά κέντρα λήψης αποφάσεων ανά τον κόσμο.
Επιπρόσθετα, έγινε αναφορά στην αξιόλογη παρουσία των αποδήμων και των δύο χωρών στο κοινωνικό, επιστημονικό, οικονομικό και πολιτικό γίγνεσθαι των χωρών διαμονής τους και υπογραμμίστηκε ότι οι απόδημοι, μεταξύ άλλων, διαθέτουν δυνατότητες ρυθμιστικών παρεμβάσεων και επιρροής στο πολιτικό πεδίο των χωρών αυτών.
Αξιοποιώντας την πλούσια εμπειρία που διαθέτει η διασπορά του Κράτους του Ισραήλ και για τον καλύτερο συντονισμό και την ανάδειξη των δυνατοτήτων που υπάρχουν για συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ στο πεδίο αυτό, συμφωνήθηκε να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την ενδυνάμωση της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας.
Τέλος, ο Επίτροπος Προεδρίας ενημέρωσε την κα Ravia - Zadok για το θέμα των αγνοουμένων και τόνισε ότι θα πρέπει η Τουρκία να συνεργαστεί στην παροχή στοιχείων και πληροφοριών για την τύχη τους, ώστε να επιλυθεί το τραγικό αυτό ανθρωπιστικό πρόβλημα, τις συνέπειες του οποίου βιώνουν για 41 χρόνια χιλιάδες συγγενείς.