24/10/13

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κυριάκου Κενεβέζου για την 24η Οκτωβρίου, επέτειο της ίδρυσης του ΟΗΕ

Η 24η Οκτωβρίου είναι μια παγκόσμια γιορτή αφιερωμένη στα Ηνωμένα Έθνη. Στις 24 Οκτωβρίου 1945 τέθηκε σε εφαρμογή ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών και έτσι πήρε μορφή και υπόσταση ο παγκόσμιος αυτός οργανισμός.

Η Κοινωνία των Εθνών αποτέλεσε τον πρόδρομο του ΟΗΕ και συστάθηκε μετά το τέλος του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Το μέγεθος των τραυματικών εμπειριών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και η επιθυμία της ανθρωπότητας να μην επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, οδήγησε στη σύσταση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με τη μορφή που τον γνωρίζουμε σήμερα.

Ο Καταστατικός Χάρτης του Οργανισμού εκφράζει τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών για διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας, για καλλιέργεια φιλικών σχέσεων μεταξύ των Εθνών και τη λύση των διεθνών προβλημάτων με απώτερο στόχο την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών του ανθρώπου.

Σήμερα ο ΟΗΕ έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από θεμελιώδη ζητήματα που αφορούν το σύνολο της ανθρωπότητας: ανάμεσα σε αυτά την καταπολέμηση της πείνας, της φτώχειας, του αναλφαβητισμού, της μάστιγας των εξαρτησιογόνων ουσιών, τη συνεχή μόλυνση του περιβάλλοντος, τη χρήση πυρηνικής ενέργειας, τις επαπειλούμενες φυσικές καταστροφές.

Ο εορτασμός της μέρας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έχει ιδιαίτερη σημασία για την πατρίδα μας. Στο πλαίσιο του ΟΗΕ προασπίζουμε την κρατική μας οντότητα και επιδιώκουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το εθνικό μας πρόβλημα. Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης αποτελούν τα πιο βασικά εφόδια του αγώνα μας για τη διεκδίκηση των δικαίων μας. Την ίδια ώρα επιθυμούμε και υποστηρίζουμε τη διαμόρφωση εκείνων των συνθηκών που θα καταστήσουν τον ΟΗΕ πιο λειτουργικό και ευέλικτο στη λήψη αποφάσεων, αποφάσεων οι οποίες θα τυγχάνουν εφαρμογής και καθολικού σεβασμού.

Προσβλέπουμε και αναμένουμε αυτή την εξέλιξη, ευελπιστώντας ότι θα διασφαλίζει στο μέλλον την οικουμενική προσήλωση στις αρχές του Οργανισμού. Αρχές πάνω στις οποίες στηρίζουμε κι εμείς την επιβίωση και τη δικαίωση του λαού μας. Αρχές που οφείλουμε να σας κληροδοτήσουμε εμείς οι μεγαλύτεροι. Αρχές που θέλουμε να καλλιεργήσουμε στα πλαίσια του σχολείου που ονειρευόμαστε.