22/8/13

O Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μίλησε στις εργασίες του 17ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων 22/08/2013


Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, όπως και η ανάδειξη της Ανατολικής Μεσογείου ως ενεργειακού κόμβου, δημιουργούν προϋποθέσεις ώστε η Κύπρος να αποκτήσει νέο γεωστρατηγικό ρόλο και έτσι να δημιουργηθούν οι ευκαιρίες για μια νέα αρχή, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης.



Πρόσθεσε ότι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου στον γεωστρατηγικό τομέα, αλλά και ως ένα χρηματο-οικονομικό κέντρο, είναι σημαντικά, αν και δεν πρέπει να παραγνωρίζονται οι δυσκολίες που βρίσκονται μπροστά μας, καθώς και η ανάγκη για ενότητα και συλλογική προσπάθεια.

Σε ομιλία του το απόγευμα, στο 17ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κύπρου, ο κ. Στυλιανίδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «περάσαμε μια περίοδο που ζούσαμε μια ψευδαίσθηση ευημερίας και αναλωνόμασταν σε συνθήματα και σε μεγάλα λόγια. Η κρίση απέδειξε ότι πρέπει να βρούμε άλλο τρόπο συνεννόησης μεταξύ μας. Το λέγω και με αυτοκριτική διάθεση διότι όλοι μας, Κύπρος και Ελλάδα, πρέπει να έχουμε μια αυτογνωσία για το πώς καταλήξαμε εδώ. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να κάνουμε τον Ελληνισμό μεγάλο.

Αν δεν ακουμπήσουμε στο πραγματικό πρόβλημα που μας έφερε εδώ θα είναι δύσκολο να ξεκινήσουμε σωστά. Είναι η ώρα να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους».

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν οι απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα που τίθενται προς την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και σε διάφορα ερωτήματα που προκύπτουν από ξένους και που αφορούν κυρίως στο πού βρίσκεται η Κύπρος σήμερα, ως πολιτική, γεωπολιτική και χρηματο-οικονομική οντότητα, και αυτές οι απαντήσεις είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου ως χρηματο-οικονομικό κέντρο.

Τα επιχειρήματα μας πρέπει να είναι σοβαρά και μετρημένα και να βασίζονται σε γεγονότα, σημείωσε.

Αναφερόμενος στη θετική αξιολόγηση που έτυχε η Κύπρος από την Τρόικα, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι ήταν πολύ σημαντική, διότι μας έδωσε μια μεγάλη ώθηση και διαφοροποίησε την εικόνα μας στο εξωτερικό.

«Αυτή η πρώτη αξιολόγηση δεν προήλθε μόνο από τις κυβερνητικές ενέργειες, αλλά και από την ωριμότητα που επέδειξε το πολιτικό σύστημα και τη στάση των εργαζομένων και των κοινωνικών εταίρων, κάτι που αναγνωρίζεται και στο εξωτερικό».

Ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε την απουσία κοινωνικής αναταραχής στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση στις ευρωπαϊκές χώρες, όπως έχουν διαπιστώσει και οι Βρυξέλλες.

«Μας κατατάσσουν κοντά στην Ιρλανδία, που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, και όχι κοντά σε άλλες χώρες που μπήκαν σε Μνημόνιο», είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Αναφερόμενος στις τελευταίες αξιολογήσεις από τη MoneyVal, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «δείχνουν πως το επίπεδο της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος που αντιμετωπίζει το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος δεν ήταν χειρότερο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αποτελούν μεγάλα χρηματοπιστωτικά κέντρα», υπερτονίζοντας, ωστόσο, ότι η κατάσταση παραμένει δύσκολη και χρειάζεται συλλογική προσπάθεια και πειθαρχημένη εφαρμογή της δανειακής σύμβασης για να ξεπεραστεί η κρίση.

Σημείωσε ότι η Κύπρος έχει αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και άλλα πλεονεκτήματα που μπορούν να κρατήσουν τη χώρα ψηλά ως χρηματοπιστωτικό κέντρο με αξιοπιστία, με εξαιρετικούς επαγγελματίες και στο ελεγκτικό και δικηγορικό επάγγελμα.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επισήμανε ότι «ενώ είχαμε μεγάλη εκροή κεφαλαίων, δεν έχουν φύγει οι ξένες εταιρείες που εδρεύουν στην Κύπρο. Και αυτό εκλαμβάνεται, ορθώς, ότι οι επαγγελματίες μπορούν να διατηρήσουν τον ρόλο της Κύπρου ως χρηματοοικονομικό κέντρο».

Σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό τομέα, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «έχει γίνει στο Συνεργατισμό ανακεφαλαιοποίηση με 1,5 εκ. ευρώ. Αποδεικνύεται ότι με αυτή την ανακεφαλαιοποίηση δημιουργούνται συνθήκες καλύτερης προοπτικής». Πρόσθεσε ότι «ο υπόλοιπος τραπεζικός τομέας φαίνεται ότι άρχισε να ομαλοποιείται ως κατάσταση πραγμάτων. Από τη στιγμή που η Τράπεζα Κύπρου βγήκε από το καθεστώς εξυγίανσης, βαίνει προς το να ορθοποδήσει. Και αυτό δείχνει τάσεις σταθεροποίησης, κάτι που οδηγεί σε μια νέα αρχή».

Σημείωσε, εξάλλου, ότι η Κύπρος απέφυγε την άτακτη χρεοκοπία και συνεχίζει να είναι μέλος της ευρωζώνης και αυτό αποτελεί ένα εξαιρετικά θετικό γεγονός για την οικονομία και την επιβίωση του τόπου. Και αυτό, πρόσθεσε, αποτελεί ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα το οποίο οφείλουμε να αξιοποιήσουμε.

Ανέφερε, ωστόσο, ότι «είμαστε στα δύσκολα. Η οικονομική κρίση είναι ακόμη μπροστά μας. Έχουμε την επανέναρξη διαλόγου για το Κυπριακό. Πιστεύω πως αν μας έχει διδάξει κάτι η κρίση είναι να λέμε τις αλήθειες και να μην επαναλαμβάνουμε λάθη του παρελθόντος. Έχουμε και τη δύναμη και το πείσμα και το ανθρώπινο δυναμικό, όχι απλώς για να ξαναξεκινήσουμε, αλλά για να πετύχουμε ακόμη περισσότερα».

Σημείωσε ότι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, «με την αραβική άνοιξη που εξελίσσεται σε αραβικό χειμώνα, όπως και η ανάδειξη της Ανατολικής Μεσογείου, ως ενεργειακού κόμβου, δημιουργούν προϋποθέσεις ώστε η Κύπρος να αποκτήσει νέο γεωστρατηγικό ρόλο. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι ακόμη και μέσα από την κρίση υπάρχουν δυνατότητες και ευκαιρίες για μια νέα αρχή», επισήμανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.