22/8/13

Απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου στον Πρόεδρο του Κ.Σ. ΕΔΕΚ 22/08/2013

Σε απάντηση σημερινής ανακοίνωσης του Προέδρου του Κ.Σ. ΕΔΕΚ κ. Γιαννάκη Ομήρου σχετικά με το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος, αναφέρει τα ακόλουθα:



«Προωθείται αναπροσαρμογή των φορολογικών συντελεστών, ως αποτέλεσμα της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερ. 20.8.2013, η οποία λήφθηκε μετά τη συμπλήρωση της διαδικασίας επανεκτίμησης και δόθηκε αυθημερόν στη δημοσιότητα από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.

Η αύξηση της φορολογούμενης αξίας ολόκληρης της ακίνητης ιδιοκτησίας θα οδηγούσε σε αύξηση των εσόδων του κράτους κατά €10 εκατ. Το ποσό αυτό, ισοδυναμεί με τη μείωση του φόρου που επέρχεται με την κατάργηση του ελάχιστου ποσού φόρου, που είναι €75, και την απαλλαγή από τη φορολογία ιδιοκτητών με ακίνητη ιδιοκτησία με αγοραία αξία, σε τιμές 1.1.1980, κάτω των €5.000. Δηλαδή, η επικαιροποίηση θα λειτουργήσει προς όφελος ιδιοκτητών με μικρής αξίας ιδιοκτησία και όχι προς όφελος του κράτους.

Η επικαιροποίηση είναι σε πίστη της Κυβέρνησης, αφού ιδιοκτήτες με οικοδομές (αυτή την περίπτωση κάλυψε η επανεκτίμηση), που για χρόνια έχουν ανεγείρει την οικοδομή τους, διαφεύγουν της φορολογίας, σε αντίθεση με την πάγια αποδεκτή αρχή της ίσης φορολογικής μεταχείρισης των πολιτών.

Είναι γεγονός ότι στην επιστολή του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων (ΤΕΠ), δεν καταγράφεται η αναλυτική περιουσία του κάθε φορολογούμενου, αλλά μόνο η συνολική αξία της ιδιοκτησίας του. Η επιλογή αυτή προτιμήθηκε λόγω χρόνου. Το αρχείο ιδιοκτησιών του Τμήματος Κτηματολογίου είναι στη διάθεση του ΤΕΠ, οι λειτουργοί του οποίου δίδουν οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί το κοινό. Το Τμήμα Κτηματολογίου, επίσης, είναι στη διάθεση του κοινού και καμιά χρέωση δεν γίνεται όταν πρόκειται για πληροφόρηση. Πληρωμή απαιτείται, μόνο, όταν ο πολίτης αιτηθεί από το Κτηματολόγιο την έκδοση Πιστοποιητικού Έρευνας για την ιδιοκτησία του και χρεώνεται με €20, για έρευνα σε κάθε επαρχία και €50 για παγκύπρια έρευνα.

Η εισήγηση του κ. Ομήρου «να δημοσιευτεί ο τρόπος υπολογισμού των αξιών και η αξία κάθε μονάδας ανά περιοχή ώστε να εντοπιστούν τυχόν λάθη και υπερεκτιμήσεις», δεν θα επιλύσει κανένα πρόβλημα. Αντίθετα, θα δημιουργήσει σύγχυση και άσκοπη ταλαιπωρία στο κοινό, αφού ολόκληρη η ελεύθερη Κύπρος έχει διαχωριστεί σε εκατοντάδες επιμέρους περιοχές με διαφορετικές τιμές μονάδας για τη γη, που καθορίζεται από την πολεοδομική ζώνη, (οικιστική, εμπορική, τουριστική, βιομηχανική κ.ά.) και τη γεωγραφική περιοχή κάθε τεμαχίου γης και δεκάδες ομάδες, για τα κτήρια ανάλογα με τη χρήση, την περιοχή, τη φυσική κατάσταση και την κατηγορία κάθε κτηρίου.

Ο ισχυρισμός ο οποίος εμπεριέχεται στην 6η παράγραφο της ανακοίνωσης του κ. Ομήρου, βασίζεται προφανώς σε λανθασμένη πληροφόρηση. Τα δεδομένα που λαμβάνονται από τις αδειοδοτικές αρχές, δηλαδή η άδεια οικοδομής και τα αρχιτεκτονικά σχέδια, επιβεβαιώνονται από επιτόπια επίσκεψη. Συνεπώς, αδειοδοτηθείσα οικοδομή που δεν έχει ανεγερθεί, δεν εκτιμάται, ή εκτιμάται μόνο αυτοτελές τμήμα της (π.χ. η μία από τις δύο αδειοδοτηθείσες οικοδομές). Σημειώνεται ότι δεν έχουν εντοπιστεί τέτοια προβλήματα μέχρι στιγμής.

Εν κατακλείδι, επισημαίνεται ότι η φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας σε τέτοια εμβέλεια, έχει εφαρμοστεί για πρώτη φορά και τα οποιαδήποτε λάθη, αν και όχι δικαιολογημένα, είναι αναμενόμενα. Τα δύο συναρμόδια Τμήματα (Κτηματολόγιο και ΤΕΠ) είναι πρόθυμα να εξετάσουν και επιλύσουν κάθε πρόβλημα του κοινού, στο οποίο εκφράζουμε την απολογία μας για την ταλαιπωρία που πιθανό να υποστεί και επικαλούμαστε την κατανόησή του».