23/8/13

Απάντηση του Υπουργείου Γεωργίας σε ανακοίνωση της ΕΔΕΚ για την πυρκαγιά στον Κάτω Πύργο Τηλλυρίας 23/08/2013


Σχετικά με χθεσινή ανακοίνωση της ΕΔΕΚ, εκ μέρους της Βουλευτού κας Ρούλας Μαυρονικόλα, για απουσία πυροσβεστικών οχημάτων κατά την πυρκαγιά που ξέσπασε στον Κάτω Πύργο Τηλλυρίας το περασμένο Σάββατο και την αναφορά για μη καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες, το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος αναφέρει τα ακόλουθα:



Ολόκληρη η περιοχή βρίσκεται μέσα στα όρια της αρμοδιότητας του Τμήματος Δασών σε ό,τι αφορά δασικές πυρκαγιές και υπαίθρου (ακτίνα 2 χλμ από το κρατικό δάσος), με εξαίρεση τις οικιστικές περιοχές. Στον Δασικό Σταθμό Πύργου σταθμεύουν τρία μεγάλα πυροσβεστικά οχήματα (4 και 5 τόνων) και άλλα δύο μικρά πυροσβεστικά οχήματα του ενός τόνου. Λίγοι Δασικοί Σταθμοί στην Κύπρο έχουν τόσα πυροσβεστικά οχήματα. Ο σταθμός στελεχώνεται με τέσσερις δασικούς υπαλλήλους και 18 δασοπυροσβέστες (εννέα σε κάθε βάρδια). Φέτος, στην περιοχή Πύργου είχαμε μέχρι σήμερα επτά περιστατικά πυρκαγιάς, κάτι πρωτόγνωρο αφού ο μέσος όρος της δεκαετίας, σύμφωνα με τα ακριβή στοιχεία που τηρεί το Τμήμα Δασών, είναι ένα περιστατικό κάθε δύο έτη.

Για αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις πυρκαγιές στις γεωργικές καλλιέργειες, το Τμήμα Γεωργίας του Υπουργείου εφαρμόζει σχέδιο παραχώρησης ενισχύσεων για επαναδραστηριοποίηση των πληγέντων εφόσον πληρούνται ορισμένα κριτήρια, όπως προβλέπεται στις Κοινοτικές Κατευθυντήριες Γραμμές 2007-2013. Το σχέδιο συνιστά την εθνική πολιτική διαχείρισης των ζημιών στη γεωργική παραγωγή ή στα μέσα παραγωγής από τις πυρκαγιές. Καθορίζει, επίσης, τους όρους χορήγησης ενισχύσεων από κρατικούς πόρους, με σκοπό την επανόρθωση των ζημιών στα περιουσιακά στοιχεία των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και την επαναφορά του περιβάλλοντος στις περιοχές που πλήττονται από πυρκαγιές και κηρύσσονται ως πληγείσες.

Για να κηρυχθεί μια περιοχή ως πληγείσα από πυρκαγιά θα πρέπει να ικανοποιούνται σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια:
(α) Η επηρεασθείσα περιοχή να είναι συνεχής και να καλύπτει έκταση 50 εκταρίων τουλάχιστον στα όρια μιας ή περισσοτέρων κοινοτήτων.
(β) Το ποσοστό ζημιάς στις γεωργικές καλλιέργειες και τα περιουσιακά στοιχεία των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων να είναι τουλάχιστον 50%.
(γ) Το κατώτατο ποσόν της εκτιμηθείσας ζημιάς στις εκμεταλλεύσεις να είναι 200.000 ευρώ.
(δ) Ο αριθμός των εκμεταλλεύσεων που επηρεάζονται να είναι τουλάχιστον πέντε.

Αρμόδιοι Λειτουργοί του Τμήματος Γεωργίας επισκέφθηκαν την πληγείσα περιοχή στις 19/8/2013 και εκτίμησαν και κατέγραψαν τις ζημιές που προκλήθηκαν στις γεωργο-κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.