23/8/13

Απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου στο ΑΚΕΛ για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας 23/08/2013

Η χθεσινή εκτενής και διευκρινιστική ανακοίνωση για το θέμα της φορολογίας επί της ακίνητης περιουσίας απαντά αφ’ εαυτής στις καθημερινές και επαναλαμβανόμενες δηλώσεις και τοποθετήσεις εκπροσώπων του ΑΚΕΛ.
Υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά πολιτικής φιλοσοφίας μεταξύ της Κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη και της προηγούμενης Κυβέρνησης του ΑΚΕΛ: Με την αύξηση της φορολογικής βάσης, η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη στοχεύει στην κατανομή της φορολογίας επί της ακίνητης περιουσίας με τον δικαιότερο δυνατό τρόπο. Μέσα από την καταγραφή και επικαιροποίηση της ακίνητης ιδιοκτησίας, η οποία, ας σημειωθεί, έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού από την προηγούμενη Κυβέρνηση, έχει ήδη εξοικονομηθεί ένα ποσόν της τάξης των €10 εκ. το οποίο θα επιστραφεί στους οικονομικά ασθενέστερους φορολογούμενους πολίτες, τους οποίους αντιμετωπίζουμε πάντοτε με τον δέοντα σεβασμό.

Θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες ότι με την ολοκλήρωση της γενικής επανεκτίμησης αξιών γης μέχρι τα μέσα του 2014, και αντίθετα με τη φημολογία που κάποιοι σκοπίμως διαχέουν, δεν πρόκειται να υπάρξει στο μέλλον καμία απολύτως αύξηση της φορολογίας την οποία έχουν ήδη κληθεί να καταβάλουν για το τρέχον έτος. Είναι ξεκάθαρο ότι η επανεκτίμηση θα λειτουργήσει προς όφελος των ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας και όχι εις βάρος τους.
Ως γνωστόν, η παρούσα Κυβέρνηση κλήθηκε να διαχειριστεί μια πρωτοφανή για τα κυπριακά δεδομένα οικονομική κρίση, με τα δημόσια ταμεία άδεια, που άλλοι της κληροδότησαν. Στόχος της Κυβέρνησης είναι να διαχειριστεί την κρίση με σύνεση, σοβαρότητα και υπευθυνότητα και με συγκεκριμένους στόχους, σε αντίθεση με τη φοβική στάση και αναποφασιστικότητα της Κυβέρνησης Χριστόφια – ΑΚΕΛ η οποία, με την ανευθυνότητα και αναλγησία της, οδήγησε την πατρίδα μας στο χείλος της καταστροφής.