23/8/13

Συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του 17ου Παγκόσμιου Συνεδρίου των Αποδήμων 23/08/2013


Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», στη Λευκωσία, συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης των εργασιών του 17ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κύπρου (ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ) και της Συνόδου του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΝΕΠΟΜΑΚ.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν ο απερχόμενος Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) κ. Χάρης Σοφοκλείδης, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Ανδρέας Παπαευριπίδης, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) κ. Φίλιπ Κρίστοφερ και ο Πρόεδρος της Νεολαίας της ΠΟΜΑΚ (ΝΕΠΟΜΑΚ) κ. Χρίστος Καραολής. Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Διευθυντή της Υπηρεσίας Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων κ. Μάριου Ιερωνυμίδη.
Στην ομιλία του ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ κ. Σοφοκλείδης, είπε, μεταξύ άλλων, ότι κατά το Συνέδριο έγινε εκτενής ενημέρωση για πολλά θέματα που αφορούν την Κύπρο, τόσο για το κυπριακό πρόβλημα όσο και για την οικονομία. Είπε επίσης ότι συζητήθηκαν τρόποι ανάπτυξης προγραμμάτων μέσω των οποίων θα μπορούν οι απόδημοι να παρέχουν βοήθεια προς την Κύπρο.
Παίρνοντας τον λόγο στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ κ. Κρίστοφερ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην αναγκαιότητα ύπαρξης κοινών συμφερόντων μεταξύ Κύπρου, ΗΠΑ και Ισραήλ, καθώς και στην ιδιαίτερη σημασία και τα αποτελέσματα των στενών δεσμών και συμμαχιών που αναπτύχθηκαν μεταξύ των ελληνικών και κυπριακών οργανώσεων και του εβραϊκού λόμπι. Αναφέρθηκε, συγκεκριμένα, στις εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και στις διεθνείς συγκυρίες που ενισχύουν τις σχέσεις της Κύπρου με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Όλες οι δεξαμενές σκέψεις και οι οργανώσεις στην Αμερική που έχουν σχέση με τον Ελληνισμό, τόνισε, προβάλλουν την αναγκαιότητα αλλαγής πολιτικής στις ΗΠΑ όσον αφορά την Τουρκία. «Αυτή είναι μια ευκαιρία. Αν θέλουμε να την εκμεταλλευθούμε για να κάνουμε κάποια βήματα μπροστά, αυτή είναι η ώρα να το πράξουμε», υπογράμμισε.
Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ κ. Παπαευριπίδης τόνισε, με τη σειρά του, τα εξής: «Ως απόδημοι Κύπριοι είμαστε εδώ όχι για να διεκδικήσουμε, ό,τι κάναμε παραδοσιακά τις προηγούμενες δεκαετίες, δεν έχουμε τίποτα να διεκδικήσουμε εκτός από εκπαιδευτικά θέματα για τα οποία θα εξαρτώμαστε αιώνια από τις Κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τον Κυπριακό Ελληνισμό να ξαναβρεί τον δρόμο του». Σε αυτή την πρωτόγνωρη οικονομική κατάσταση που βιώνει η Κύπρος, πρόσθεσε, οι οργανώσεις αποδήμων είναι εδώ για να δώσουν μήνυμα αισιοδοξίας ότι, από τις χώρες δραστηριοποίησής τους, είναι όλες στρατευμένες σ’ αυτήν την προσπάθεια η οποία αποτελεί την πρώτη τους προτεραιότητα. Ο κ. Παπαευριπίδης αναφέρθηκε, επίσης, στο εθνικό θέμα, τονίζοντας ότι οι Κύπριοι απόδημοι θα αγωνίζονται μέχρι την τελική δικαίωση.
Αναφορικά με τις σχέσεις με το εβραϊκό λόμπι, ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ επισήμανε ότι και στη Μεγάλη Βρετανία αναπτύσσεται συνεργασία μεταξύ των κυπριακών οργανώσεων και του λόμπι. «Μας βοηθούν ένθερμα και θα αποδώσει αυτή η συνεργασία πολύ σύντομα», είπε.
Σημείωσε, επίσης, ότι σε συνάντηση που είχε η Ομοσπονδία με τον Υπουργό Εμπορίου της Μεγάλης Βρετανίας, αυτός εισηγήθηκε τη διεξαγωγή συνεδρίου στη Μεγάλη Βρετανία, τον προσεχή Ιανουάριο, με σκοπό την προώθηση επενδύσεων στην Κύπρο.
Ο Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ κ. Καραολής αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε δύο προγράμματα που δρομολογήθηκαν στο συνέδριο για τη νεολαία. Το πρώτο αφορά μια συνεργασία της ΝΕΠΟΜΑΚ με τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου που στοχεύει στην παροχή βοήθειας σε νέους που φεύγουν από την Κύπρο ή που δεν επιστρέφουν μετά τις σπουδές τους ώστε να βρουν δουλειά, κατοικία και να ξεκινήσουν μια νέα ζωή στο εξωτερικό. Το δεύτερο θέμα, είπε, αφορά την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας για τη βελτίωση και αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην Κύπρο.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ κ. Κρίστοφερ αναφέρθηκε στο πρόσφατο ψήφισμα που εγκρίθηκε από το Αμερικανικό Κοινοβούλιο και αφορά την εργοδότηση Κυπρίων στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, είπε: «Όποιος Έλληνας ή Κύπριος επιθυμεί να βρει εργασία στις ΗΠΑ, το μόνο που έχει να κάνει είναι να βρει έναν εργοδότη και αμέσως παίρνει βίζα για δύο χρόνια για να εργαστεί στη χώρα. Αυτό είναι πρωτοφανές και αγωνιστήκαμε πάρα πολύ για να περάσει αυτό το ψήφισμα, που αναμένεται να εγκριθεί και από τη Γερουσία τον Σεπτέμβριο.»