23/4/13

Ομιλία του βουλευτή κ. Γ. Λουκαΐδη στην ολομέλεια της ΚΣΣΕ

Ο βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαΐδης σε ομιλία του που κατατέθηκε σήμερα στην ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΚΣΕ) για το θέμα της διαδικασίας τήρησης των υποχρεώσεων και δεσμεύσεων της Τουρκίας ως χώρας μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι παρά τις πρόσφατες θετικές προσπάθειες εκδημοκρατικοποίησης της χώρας παραμένουν πολλά ζητήματα που εκκρεμούν τα οποία εξακολουθούν να πλήττουν καίρια το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα, ο κ. Λουκαΐδης τόνισε πως η Τουρκία δυστυχώς δεν έχει αλλάξει στάση, προωθώντας λύση δυο χωριστών κρατών και, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τη «βελούδινη διχοτόμηση». Η προσέγγιση αυτή, υπογράμμισε, αντιβαίνει τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τα ψηφίσματα της ΚΣΣΕ τα οποία προβλέπουν λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Συνεπώς, επισήμανε, η Τουρκία θα πρέπει να επιδείξει σεβασμό στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και να απεγκλωβιστεί από ψυχροπολεμικές αντιλήψεις για τη γεωστρατηγική σημασία της Κύπρου, τερματίζοντας τη στρατιωτική κατοχή του 37% των εδαφών της χώρας.

Ο κ. Λουκαΐδης τόνισε επίσης πως η Τουρκία θα πρέπει να εγκαταλείψει πολιτικές μετασχηματισμού των κατεχόμενων περιοχών της Κύπρου μέσω οικονομικών πρωτοκόλλων και αυστηρών μέτρων λιτότητας που αυξάνουν τον εποικισμό και την περιθωριοποίηση της τουρκοκυπριακής κοινότητας και προωθούν την πλήρη οικονομική, πολιτική και κοινωνική ενσωμάτωση των κατεχόμενων περιοχών στην Τουρκία. Οι μαζικές κινητοποιήσεις των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας στις αρχές του 2011 με σύνθημα την προστασία της κοινοτικής ύπαρξης τους υπογραμμίζουν τον κίνδυνο εξαφάνισης της κυπριακής πολιτικής και πολιτιστικής τους ταυτότητας, συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στον περιορισμό της επιρροής και της παρέμβασης του στρατού στην πολιτική ζωή της χώρας, ο κ. Λουκαΐδης επισήμανε ότι η διακυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης συνεχίζει να εκδηλώνει έντονα δείγματα αυταρχισμού και να προάγει την ενίσχυση της θρησκείας στη δημόσια ζωή, με αποτέλεσμα να παρατηρείται περαιτέρω συντηρητικοποίηση της κοινωνίας, υπονόμευση των δημοκρατικών αρχών στη χώρα και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μιλώντας τέλος, για το κουρδικό ζήτημα, ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε πως η έναρξη εκ του σύνεγγυς συνομιλιών μεταξύ του Κούρδου ηγέτη κ. Abdullah Ocalan και του τουρκικού κράτους αποτελεί θετική εξέλιξη. Παραμένουν όμως πολλά να γίνουν, πρόσθεσε, για την πλήρη αποκατάσταση των πολιτικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων των Κούρδων. Η υιοθέτηση ενός νέου δημοκρατικότερου Συντάγματος, συμπλήρωσε, θα πρέπει απαραίτητα να συμπεριλάβει ρήτρες και προς την κατεύθυνση επίλυσης του κουρδικού προβλήματος.