23/4/13

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου εκπροσώπησε την Κύπρο στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου εκπροσώπησε την Κύπρο στη συνάντηση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, σε σύνθεση Υπουργών Άμυνας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο στις 22-23 Απριλίου, καθώς, επίσης, και στη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (ΕΟΑ).

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, οι Υπουργοί Άμυνας της ΕΕ ενημερώθηκαν και συζήτησαν σειρά θεμάτων που αφορούν την κατάσταση στο Μάλι και την ευρύτερη περιοχή του Σάχελ, την ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ και την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας και αγοράς, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη και τις περικοπές λόγω των οικονομικών περιορισμών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα θέματα που θα απασχολήσουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου 2013 για την Ασφάλεια και την Άμυνα στην ΕΕ.

Σε παρέμβαση του ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι, λαμβάνοντας υπόψη το οικονομικό κλίμα και τους μειωμένους αμυντικούς προϋπολογισμούς, το Συμβούλιο του Δεκεμβρίου θα αποτελέσει κομβικό ορόσημο προκειμένου να εξεταστούν οι στρατηγικές πολιτικές της Ένωσης, οι απειλές για την ασφάλεια και οι δημοσιονομικές προκλήσεις και να διανοιχθεί η οδός για επίτευξη απτών αποτελεσμάτων. Οι συλλογικές μας υποχρεώσεις, ο διεθνής ρόλος και οι ευθύνες της ΕΕ ως παροχέας ασφάλειας και υποστηρικτής της ειρήνης δεν έχουν συρρικνωθεί. Στο πλαίσιο αυτό, τα κράτη μέλη δεν θα πρέπει μόνο να διαθέτουν και να μοιράζονται τις δυνατότητες, τις υποδομές και τις εγκαταστάσεις τους, αλλά θα πρέπει να μοιράζονται τις ανησυχίες τους για την ασφάλεια, πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο της παραμονής του στο Λουξεμβούργο ο κ. Υπουργός είχε συναντήσεις με τους ομολόγους του της Ιταλίας Ναύαρχο Giampaolo Di Paola, της Ισπανίας κ. D. Pedro Morenes Eulate και της Λιθουανίας κ. Juozas Olekas καθώς επίσης και με την Εκτελεστική Διευθύντρια του ΕΟΑ κα Claude France Arnould και τον Αν. Γενικό Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης κ. Maciej Popowski.

Στις συναντήσεις του ο κ. Φωτίου αντάλλαξε απόψεις σε διάφορα θέματα γενικού ενδιαφέροντος, ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις καθημερινές προκλήσεις και απειλές της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και συζήτησε μαζί τους τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Φωτίου τους ενημέρωσε, επίσης, για την πρόθεση της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας να υποβάλει αίτηση για σύνδεση με το πρόγραμμα «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη».

Ο κ. Υπουργός επιστρέφει στην Κύπρο σήμερα το βράδυ.