24/11/12

Δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλή Συλικιώτη 23/11/2012

Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλής Συλικιώτης απάντησε σήμερα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για θέματα της επικαιρότητας, στο περιθώριο εκδήλωσης της Πρεσβείας της Ελλάδας με θέμα «Ενεργειακή συνεργασία και προοπτικές της στην ελληνική και κυπριακή οικονομία».

Κληθείς να τοποθετηθεί για τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, ο κ. Συλικιώτης τόνισε ότι όσον αφορά το φυσικό αέριο είναι σημαντικό ότι διασφαλίζεται το κυριότερο, που είναι να μπορεί η Κύπρος να προχωρήσει αυτόνομα το επόμενο χρονικό διάστημα να διαμορφώσει τις αναγκαίες υποδομές, και ιδιαίτερα το Τερματικό Υγροποίησης Φυσικού Αερίου, και πρόσθεσε: «Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό είναι και εμείς να προχωρούμε γρήγορα, πρώτιστα με το να μπορέσει να λειτουργήσει επιτέλους η Κρατική Εταιρεία Υδρογονανθράκων. Η Κρατική Εταιρεία είναι ο σημαντικός εκείνος φορέας, που σε συνεργασία με εταιρείες και μέσα από ανοικτούς διαγωνισμούς, θα υλοποιήσει αυτόν τον στρατηγικό σχεδιασμό που απαιτεί η αξιοποίηση του φυσικού αερίου».

Ο Υπουργός Εμπορίου επισήμανε, επίσης, ότι η Κύπρος προωθεί την εφαρμογή και υλοποίηση ενός νορβηγικού μοντέλου σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες. Αυτό, εξήγησε, προνοεί ότι όλα τα έσοδα κατατίθενται σε ένα ταμείο, από όπου ένα μέρος πηγαίνει στον κρατικό προϋπολογισμό, ένα άλλο στη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών για την αξιοποίηση και εμπορική εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και ένα τρίτο μέρος ως επενδύσεις για τις επόμενες γενιές. Παράλληλα, επισήμανε: «Αυτήν την περίοδο συζητούμε την πρόταση που έδωσα και στα κόμματα, ζητώντας τους να καταθέσουν και τις δικές τους εισηγήσεις για τη δημιουργία του Εθνικού Ταμείου Υδρογονανθράκων. Για τον σκοπό αυτό ήδη η Νομική Υπηρεσία ετοιμάζει σχετικό νομοσχέδιο το οποίο σύντομα θα προωθηθεί στη Βουλή για έγκριση».

Σε ερώτηση κατά πόσον με τη συμβιβαστική φόρμουλα που συμφωνήθηκε στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για τα έσοδα από το φυσικό αέριο, η Τρόικα δεν θα μπορεί να μπλοκάρει οποιαδήποτε χρηματοδότηση για υποδομές, ο κ. Συλικιώτης ξεκαθάρισε, πρώτον, ότι η πλευρά μας δεν έχει αποδεχθεί και διαγράφηκε από την πρόταση η αναφορά ότι και το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά το Ταμείο Υδρογονανθράκων και ο στρατηγικός σχεδιασμός διάθεσης των πόρων του θα είναι αποτέλεσμα συμφωνίας. Όπως σημείωσε, το μόνο που πλέον δεσμευόμαστε να κάνουμε είναι να ενημερώσουμε την Τρόικα γι’ αυτό το νομικό πλαίσιο που διαμορφώνουμε.

Δεύτερον, είπε, «δίνεται η δυνατότητα να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του σχεδιασμού μας, και αυτή ήταν και η δική μου επιμονή, να υπάρχει σαφής πρόνοια ότι η Κύπρος προχωρά στη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων». Όπως επισήμανε, αυτό είναι άλλωστε απαραίτητο στοιχείο και για ολοκλήρωση της συμφωνίας που συζητείται αυτήν την περίοδο με την Noble Energy International Ltd ως προς το πώς θα αξιοποιήσει τα κοιτάσματα στο Οικόπεδο 12.

Ερωτηθείς κατά πόσον τα έσοδα ή τα έξοδα από το φυσικό αέριο θα ελέγχονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο από την Τρόικα, ο Υπουργός Εμπορίου ξεκαθάρισε, αρχικά, ότι σήμερα μιλάμε για κοιτάσματα από τα οποία θα προκύψουν μελλοντικά έσοδα. Παράλληλα, τόνισε ότι παρά τα όσα δημοσιοποιούνται στα ΜΜΕ, ουδέποτε έφθασε στο γραφείο του οποιαδήποτε πρόταση ή ιδέα για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων.

Για να μπορούν τα κοιτάσματα να αξιοποιηθούν με οποιονδήποτε τρόπο, είπε, είτε ως ομόλογα είτε ακόμα και όπως κάποιοι υποστηρίζουν να πουληθούν, θα πρέπει πρώτα να προχωρήσει η Noble Energy με την επιβεβαιωτική γεώτρηση που προγραμματίζεται στο πρώτο τρίμηνο του 2013 και στη συνέχεια να γίνει η αξιολόγηση των ευρημάτων της που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του έτους. Εκείνο που θέλαμε να αποφύγουμε εμείς, είπε ο κ. Υπουργός, είναι να μην ερμηνευθεί ότι και τα κοιτάσματα είναι έσοδα αφού, όπως είναι και η διεθνής πρακτική, για να γίνουν οι ενεργειακές υποδομές, και κυρίως το Τερματικό Υγροποίησης, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση βάζοντας με κάποιο τρόπο ως εγγύηση τα δικαιώματά μας στα κοιτάσματα.

Κληθείς να διευκρινίσει περαιτέρω τις πρόνοιες της πρότασης προς την Τρόικα για τα έσοδα του φυσικού αερίου, ο κ. Συλικιώτης επανέλαβε ότι αυτό που επετεύχθη ήταν η διαγραφή της αναφοράς σε συμφωνία για το νομοθετικό πλαίσιο. «Εμείς αυτό που θέλαμε να εξασφαλίσουμε είναι ότι, πρώτον, ο σχεδιασμός μας και η νομοθεσία μας δεν θα είναι αποτέλεσμα συμφωνίας με την Τρόικα και, δεύτερον, ότι θα μπορούμε να προχωρήσουμε αυτόνομα να υλοποιήσουμε τον σχεδιασμό μας για τις υποδομές», τόνισε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός Εμπορίου τόνισε: «Νομίζω όλος ο κόσμος γνωρίζει τι γινόταν τους τελευταίους μήνες. Ποιοι έλεγαν να υπογραφεί μνημόνιο άρον άρον και ποιοι έλεγαν ότι παρόλες τις δυσκολίες μπορείς να διαπραγματευθείς και μπορείς σε πολλά ζητήματα να διεκδικήσεις αυτό που είναι το καλύτερο για τον κυπριακό λαό. Από εκεί και πέρα όλους θα μας κρίνουν εκ του αποτελέσματος».

Κληθείς να αναφερθεί στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων για τον 2ο γύρο αδειοδοτήσεων, ο κ. Συλικιώτης σημείωσε ότι αυτές τις μέρες διεξάγονται πολύ εντατικά οι διαβουλεύσεις με την κοινοπραξία ENI/KOGAS για τα Οικόπεδα 2 και 3 και ότι από εβδομάδας θα συνεχιστεί ο διάλογος με την γαλλική TOTAL για το Οικόπεδο 11. «Άρα θεωρώ ότι προχωρούμε και σε αυτό το σημείο πολύ εντατικά και, επαναλαμβάνω, η προσπάθειά μας είναι πρώτιστα να έχουμε το συντομότερο ολοκλήρωση των συμβολαίων για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση και των κοιτασμάτων που ενδεχομένως να υπάρχουν στα άλλα Οικόπεδα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς, τέλος, αν έχουν τεθεί συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τις εταιρείες, ο Υπουργός Εμπορίου τόνισε ότι στις συνομιλίες με τους εκπροσώπους των εταιρειών διακρίνει την ύπαρξη επιθυμίας για σύντομη κατάληξη. «Αυτό είναι σημαντικό γιατί οι συνέργειες είναι μεγάλες – από τη στιγμή που θα ξεκινήσουμε την αξιοποίηση των κοιτασμάτων στο Οικόπεδο 12 και μόλις ξεκινήσουν και οι ερευνητικές γεωτρήσεις στα γειτονικά οικόπεδα, τότε θα μπορούμε να πούμε ότι ναι, και οι υποδομές μας, και αναφέρομαι στο Τερματικό Υγροποίησης Φυσικού Αερίου, είναι βιώσιμες και αναγκαίες για να μπορεί να μεταφερθεί το φυσικό αέριο στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές», κατέληξε.