24/11/12

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Συνεδρίου «Προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στη Μεσόγειο» 23/11/2012

Ολοκληρώθηκαν σήμερα στη Λεμεσό οι εργασίες του Συνεδρίου με θέμα "Προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στη Μεσόγειο» το οποίο διοργανώθηκε από το Τάγμα των Ιπποτών της Μάλτας σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, την UNESCO και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο συνέδριο, το οποίο τελούσε υπό την αιγίδα της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, συμμετείχαν υψηλοί αξιωματούχοι του Τάγματος των Ιπποτών της Μάλτας, της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκπρόσωποι των Εκκλησιών της Κύπρου και της Ρωσίας, της Αγίας Έδρας, Πρέσβεις, ακαδημαϊκοί και εμπειρογνώμονες από πανεπιστήμια και πολιτιστικά ιδρύματα της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου.

Στην τελετή λήξης του Συνεδρίου απηύθυνε χαιρετισμό η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου- Μαρκουλλή και ο Μέγας Καγκελάριος του Τάγματος των Ιπποτών της Μάλτας κ. Jean-Pierre Mazery.

Η Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τις ευχαριστίες της για τη δυνατότητα που δόθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία να συνδιοργανώσει και να φιλοξενήσει αυτό το σημαντικό Συνέδριο και τόνισε τη ζωτική σημασία της προστασίας της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς για την Κύπρο, η οποία εξακολουθεί να βιώνει τη συνεχιζόμενη λεηλασία της θρησκευτικής και πολιτιστικής της κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιοχές.

Η δρ Μαρκουλλή επισήμανε, επίσης, την ανάγκη διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιοχή της Μεσογείου, ιδιαίτερα κάτω από τις σημερινές αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή. Ανέδειξε, παράλληλα, το πρόβλημα της καταστροφής της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου συνεπεία της τουρκικής εισβολής και κατοχής και απηύθυνε από το βήμα του Συνεδρίου έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να συμπαρασταθεί στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας να περισώσει μια κληρονομιά η οποία αποτελεί κτήμα ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Τέλος, η δρ Μαρκουλλή αναφέρθηκε στην ανάγκη λήψης αποτελεσματικών μέτρων και πλήρους εφαρμογής των υφιστάμενων συμβάσεων και αποφάσεων.