23/11/12

Η Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της 19ης Νοεμβρίου 23/11/2012

Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή ενημέρωσε χθες την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της 19ης Νοεμβρίου. Η δρ Μαρκουλλή έλαβε μέρος στη συνάντηση της Επιτροπής εκ μέρους της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Βαρόνης Catherine Ashton.

Η Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι το Συμβούλιο απασχόλησαν ιδιαίτερα τα γεγονότα της επικαιρότητας και συγκεκριμένα η κλιμάκωση της βίας μεταξύ του Ισραήλ και της Γάζας καθώς και στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Η δρ Μαρκουλλή ανέφερε ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν, μεταξύ άλλων, τα πρόσφατα γεγονότα στη Νότια Γειτονία της ΕΕ, την πολιτική κατάσταση μετά τις εκλογές στην Ουκρανία και την πορεία των διμερών σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και της Κούβας.

Αναφορικά με τη Γάζα, η δρ Μαρκουλλή ανέφερε στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι το Συμβούλιο συζήτησε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να συμβάλει η ΕΕ στην αποκλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή, και πιο συγκεκριμένα στη Γάζα. «Είμαστε όλοι ενωμένοι στον τελικό στόχο μιας συμφωνημένης λύσης των δύο κρατών καθώς και στην επείγουσα ανάγκη τα δύο μέρη να αποκλιμακώσουν τη βία και να ξεκινήσουν εκ νέου ουσιαστικές συνομιλίες», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα εντείνει τις επαφές της με τους εταίρους της, τις ΗΠΑ και άλλους παράγοντες κλειδιά στην περιοχή για να διερευνήσουν όλες τις επιλογές για νέες πρωτοβουλίες στην Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Η κα Υπουργός καλωσόρισε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που επετεύχθη προχθές, σημειώνοντας ότι «τα γεγονότα των τελευταίων ημερών υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για μια μακρόχρονη λύση όχι μόνο στη Γάζα αλλά και για το σύνολο της ειρηνευτικής διαδικασίας».

Η δρ Μαρκουλλή τόνισε ότι η ανάγκη για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή ήταν ο βασικός στόχος της συζήτησης των Υπουργών σχετικά με το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να ανταποκριθεί η ΕΕ στο σχέδιο ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ως προς το καθεστώς των Παλαιστινίων στα Ηνωμένα Έθνη. Τα κράτη μέλη της ΕΕ παραμένουν ενωμένα στον τελικό στόχο μιας συμφωνημένης λύσης των δύο κρατών και την επείγουσα ανάγκη όπως τα μέρη αποκλιμακώσουν τη βία και ξεκινήσουν εκ νέου ουσιαστικές συνομιλίες. Στο πλαίσιο αυτό, το ΣΕΥ συζήτησε στη βάση μια ενιαίας θέσης αναφορικά με την ψηφοφορία για το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Αν και οι συζητήσεις δεν κατέληξαν σε οριστικό συμπέρασμα, οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κρατών μελών θα συνεχιστούν.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στη Νότια Γειτονία της ΕΕ, η Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε ότι η συνάντηση μεταξύ της ΕΕ και του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών και η σύγκληση της Ομάδας Δράσης της Αιγύπτου στις 13 και 14 Νοεμβρίου ήταν επιτυχημένες και σημαντικές για όλη την περιοχή. Ιδιαίτερα για τη Συρία, η δρ Μαρκουλλή είπε ότι οι Υπουργοί έχουν υιοθετήσει Συμπεράσματα του Συμβουλίου, χαιρετίζοντας τη συμφωνία στη Ντόχα των συριακών ομάδων αντιπολίτευσης και τη διαμόρφωση του Εθνικού Συνασπισμού των Συριακών Επαναστατικών και Αντιπολιτευόμενων Δυνάμεων, θεωρώντας τους ως νόμιμους εκπροσώπους των προσδοκιών του συριακού λαού.

Η κα Υπουργός ανέφερε ότι το Συμβούλιο χαιρέτισε τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη Λιβύη, προσθέτοντας ότι πρόκειται να αναπτυχθεί μια διερευνητική αποστολή της ΕΕ στη χώρα, η οποία θα εργαστεί προς την κατεύθυνση ανάπτυξης μιας πιθανής αποστολής Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας (ΚΠΑΑ) για την ασφάλεια των συνόρων. Αναφέρθηκε επίσης και στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου για την Υεμένη και τον Λίβανο. Ενημέρωσε την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων (AFET) ότι στα Συμπεράσματα για την Υεμένη χαιρετίζεται η πρόοδος που έχει επιτευχθεί κατά το πρώτο έτος μετάβασης προς τη δημοκρατία, τονίζεται η επείγουσα ανάγκη για πρόοδο στον πολιτικό, οικονομικό, ανθρωπιστικό τομέα και τομέα ασφάλειας και επαναλαμβάνεται η ετοιμότητα της ΕΕ να βοηθήσει. Στα Συμπεράσματα για τον Λίβανο υπογραμμίζεται η σημασία της ενότητας και σταθερότητας του Λιβάνου, συμπεριλαμβανομένης και της αποφυγής διάχυσης της κρίσης από τη γειτονική Συρία.

Η δρ Μαρκουλλή αναφέρθηκε επίσης και στην εκτεταμένη συζήτηση για τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ουκρανία και τις πολιτικές προοπτικές στη χώρα, τονίζοντας πως, αν και το Συμβούλιο συμφώνησε να προχωρήσει με τις προετοιμασίες για την πιθανή υπογραφή Συμφωνίας Σύνδεσης/Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου, τα γεγονότα θα παρακολουθούνται και η Ουκρανία αναμένεται να σημειώσει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις της εσωτερικά πριν να ληφθεί η τελική απόφαση υπογραφής.

Η Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε επίσης για τη συζήτηση στο ΣΕΥ αναφορικά με την επιδεινούμενη κατάσταση στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπου η ανθρωπιστική κρίση έχει χειροτερεύσει. «Η ΕΕ θα συνεχίσει να εργάζεται με όλους τους εταίρους της στην περιοχή για να σταματήσει η βία και να δοθεί τέλος στην εξέγερση», επισήμανε, προσθέτοντας ότι το Συμβούλιο εξέφρασε τη θερμή στήριξή του στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινότητας για να αντιμετωπιστεί η κρίση.

Αναφορικά με την Κούβα, η Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε για τις δυνατότητες που συζητήθηκαν στο ΣΕΥ για να προωθηθούν οι σχέσεις ΕΕ-Κούβας. Συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν εργασίες για την ετοιμασία οδηγιών διαπραγμάτευσης με την προοπτική μιας νέας διμερούς συμφωνίας, τονίζοντας ότι αυτή είναι μια διαδικασία την οποία η ΕΕ μπορεί να επιταχύνει, να επιβραδύνει ή να αναστείλει ανάλογα με τα γεγονότα στο έδαφος. Διευκρίνισε, επίσης, ότι η κοινή θέση θα παραμείνει ως βάση για τις σχέσεις της ΕΕ με την Κούβα έως ότου μια νέα συμφωνία τεθεί σε ισχύ.

Η δρ Μαρκουλλή έκανε επίσης αναφορά στο κοινό γεύμα που είχαν οι Υπουργοί Εξωτερικών και οι Υπουργοί Άμυνας, κατά το οποίο εξέτασαν την προγραμματισμένη αποστολή της ΚΠΑΑ στο Μάλι την εκπαίδευση των δυνάμεων ασφαλείας του Μάλι και πώς να βελτιωθεί η γενική κατάσταση ασφάλειας. Πρόσθεσε, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια του γεύματος υπήρξε μια προκαταρκτική ανταλλαγή απόψεων για την προετοιμασία της συζήτησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2013, το οποίο θα επικεντρωθεί σε θέματα άμυνας.

Τέλος, η Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε στην Επιτροπή και άλλα συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τη Στρατηγική για την Κοινή Εταιρική Σχέση ΕΕ-Καραϊβικής, την εγκαθίδρυση ενός διαλόγου για τα ανθρώπινα δικαιώματα με τη Νότια Αφρική και το Σχέδιο Δράσης για τη φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων με τη Μολδαβία.