29/6/12

Συμφωνία για την κατασκευή σταθμού επεξεργασίας οικιακών βοθρολυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων στην περιοχή Βατί


Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ) του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και το Γραφείο Προγραμματισμού υπέγραψαν στις 26 Ιουνίου συμφωνία για την υλοποίηση του έργου κατασκευής σταθμού επεξεργασίας οικιακών βοθρολυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων στην περιοχή Βατί.


Η συμφωνία υλοποίησης του έργου υπογράφηκε από τον Γενικό Διευθυντή του Γραφείου Προγραμματισμού κ. Γιώργο Γεωργίου και τον Διευθυντή του ΤΑΥ δρα Κυριάκο Κύρου.
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος συνεργασίας μεταξύ της Ελβετικής Συνομοσπονδίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εθνική Συντονιστική Μονάδα για το έργο είναι το Γραφείο Προγραμματισμού. Στόχος της συνεργασίας αυτής είναι η συμβολή στη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων μεταξύ της Κύπρου και των πιο ανεπτυγμένων χωρών της διευρυμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και στην αειφόρο περιβαλλοντική και κοινωνική ανάπτυξη της Κύπρου.
Ο γενικός στόχος του έργου είναι να συμβάλει στην εφαρμογή της Οδηγίας Πλαίσιο περί Υδάτων με τη βελτίωση της κατάστασης των υδάτων – η οποία έχει αξιολογηθεί ως κακή - στο φράγμα Πολεμιδιών, που βρίσκεται κοντά στο Βατί, μέχρι το τέλος του 2015. Αυτό αναμένεται να επιτευχθεί με τον τερματισμό της λειτουργίας των υφιστάμενων χωμάτινων δεξαμενών παραλαβής βοθρολυμάτων στην περιοχή Βατί και την κατασκευή ενός κατάλληλου σταθμού επεξεργασίας οικιακών βοθρολυμάτων, βιομηχανικών αποβλήτων, στραγγισμάτων προερχόμενων από τη μελλοντική αποκατάσταση του σκυβαλότοπου στο Βατί και υγρής περίσσειας λάσπης από σταθμούς επεξεργασίας λυμάτων μικρών κοινοτήτων.
Τα οφέλη από την υλοποίηση αυτού του έργου είναι πολλαπλά και περιλαμβάνουν:
- Βελτίωση του περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή του Βατί.
- Βελτίωση της ποιότητας του νερού στο φράγμα Πολεμιδιών.
- Παραγωγή καλής ποιότητας επεξεργασμένου νερού για άρδευση.
Η υλοποίηση του έργου θα έχει, επίσης, θετικές κοινωνικές επιπτώσεις που σχετίζονται με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, τη διασφάλιση ασφαλέστερου περιβάλλοντος διαβίωσης για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και τη βελτίωση της ποιότητας των υδάτων στην υδρολογική λεκάνη Πολεμιδιών.
Το έργο έχει προϋπολογισμό CHF 4,629,235. Το ελβετικό κράτος συγχρηματοδοτεί το έργο σε ποσοστό 85% των συνολικών επιλέξιμων δαπανών του έργου (CHF 3,935,150), ενώ το κυπριακό κράτος συνεισφέρει με ποσοστό 15 % (CHF 694,085) στην υλοποίησή του.
Η συνολική διάρκεια του έργου υπολογίζεται στους πενήντα τέσσερις μήνες με χρονικό πλαίσιο εφαρμογής από τον Ιούλιο του 2012 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016.