29/6/12

Σχόλιο της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους σε ανακοίνωση της ΔΕΟΚ για την ανεργία 29/06/2012


Η κατάσταση στην απασχόληση είναι δύσκολη. Η ανεργία, δυστυχώς, παρουσιάζει μια κατάσταση ανησυχητική, που είναι το αποτέλεσμα των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της ύφεσης στην οποία έχει εισέλθει η κυπριακή οικονομία.


Όλα τα προγράμματα και τα σχέδια που το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων εφαρμόζει για στήριξη της απασχόλησης και άμβλυνση της ανεργίας γίνονται κατόπιν διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους κατά τις συνεδρίες της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης.
Για την εφαρμογή των σχεδίων αυτών σημαντική είναι η συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, του οποίου η Κυβέρνηση αξιοποιεί τα κονδύλια και υλοποιεί έργα και σχέδια στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Απασχόληση, Ανθρώπινο Κεφάλαιο και Κοινωνική Συνοχή". Για την υλοποίηση των σχεδίων αυτών έχουν μέχρι σήμερα πραγματοποιηθεί δαπάνες ύψους €50.000.000, εκ των οποίων €40.000.000 προέρχονται από κοινοτικούς πόρους. Να σημειωθεί ότι τα ποσά που έχουν αξιοποιηθεί είναι πολύ πέραν των αρχικών στόχων που τέθηκαν.
Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα συνεχίσει, πάντα σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, να παραμένει επικεντρωμένο στις δράσεις και στις πολιτικές που στόχο έχουν την στήριξη της απασχόλησης, την ενθάρρυνση πρόσληψης ανέργων και την καταπολέμηση της αδήλωτης και της παράνομης εργασίας.