23/6/12

Χαιρετισμός του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω κ. Τίτου Χριστοφίδη στα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας για τη Λάπηθο, στη Θεσσαλονίκη 22/06/2012

Είναι με βαθιά συγκίνηση που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας σ’ αυτή την τόσο ζεστή ατμόσφαιρα μεταξύ φίλων από τον ελλαδικό χώρο, για να εγκαινιάσουμε μαζί την έκθεση φωτογραφίας για τη Λάπηθο στην καρδιά της Θεσσαλονίκης.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον φίλο Δήμαρχο Λαπήθου κ. Νεοπτόλεμο Κότσαπα και την πολυμελή αντιπροσωπεία των φίλων Λαπηθιοτών που μου έδωσαν αυτή την ευκαιρία και να τους συγχαρώ που συντηρούν ζωντανές τις μνήμες των κατεχόμενων περιοχών και Δήμων μας.
Η αντιπροσωπεία από τη Λάπηθο βρίσκεται εδώ στο πλαίσιο της διαφωτιστικής εκστρατείας που διεξάγει για την προβολή του κυπριακού προβλήματος και των προσπαθειών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του, ώστε να πραγματοποιηθεί ο πόθος για επιστροφή των Λαπηθιοτών πίσω στην αγκαλιά της όμορφης Λαπήθου. Σε αυτόν τον αγώνα και μέχρι τη δικαίωση των στόχων μας, είναι σημαντικό να μεταφέρουμε τις εικόνες από την καταστροφή που συντελούν οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις στα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε μια προσπάθεια να διαγράψουν την ιστορία του τόπου μας.
Παρόμοιες πρωτοβουλίες όπως τη σημερινή, αποτελούν ισχυρή απόδειξη ότι το πέρασμα του χρόνου δεν κατόρθωσε και δεν θα κατορθώσει ποτέ να αλλοιώσει και να ξεθωριάσει τη μνήμη των χιλιάδων προσφύγων, που εξακολουθούν να προσβλέπουν στην επιστροφή και αρνούνται να συμβιβαστούν με τα τετελεσμένα της τουρκικής κατοχής.
Είναι πάγια πολιτική μας θέση ότι δεν συμβιβαζόμαστε με τη διχοτόμηση ή με οποιαδήποτε μορφή διχοτομικής λύσης. Βρισκόμενος σε αυτή την εκδήλωση, η μνήμη μου στρέφεται στη Λάπηθο, στην παραδεισένια ομορφιά της, στις αρετές των κατοίκων της και στην πολύτιμη προσφορά τους σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής και της παράδοσης του τόπου μας. Η Λάπηθος προβάλλει ως σύμβολο εμμονής στις πανανθρώπινες αξίες, ως σύμβολο αντίστασης στις πολιτικές σκοπιμότητες και ως σύμβολο του αγώνα για δικαίωση.
Με υπομονή κι επιμονή, αλλά και με αποφασιστικότητα, οι Λαπηθιώτες, όπως και ολόκληρος ο προσφυγικός μας κόσμος, στέκει σταθερά στις επάλξεις. Αγωνίζεται, ελπίζει και προσδοκά τον ερχομό της πολυπόθητης εκείνης μέρας που δεν θα πηγαίνουμε στη Λάπηθο, στη Μόρφου, στην Κερύνεια, στην Αμμόχωστο και σε όλα τα κατεχόμενα χωριά μας ως απλοί επισκέπτες, αλλά θα ζούμε εκεί, μόνιμα ριζωμένοι στους τόπους των πατεράδων και παππούδων μας.
Επαναλαμβάνουμε, εμείς δεν συμβιβαζόμαστε με τη διχοτόμηση, ούτε με τη λογική της ύπαρξης δύο κρατών στο νησί. Κανείς δεν έχει το ηθικό δικαίωμα για παρόμοιους συμβιβασμούς. Πολύ περισσότερο, δεν έχουμε δικαίωμα έναντι των επόμενων γενεών, το μέλλον των οποίων δεν μπορούμε να υποθηκεύουμε με τη συνέχιση της παρουσίας χιλιάδων κατοχικών στρατευμάτων και δεκάδων χιλιάδων εποίκων.
Παραμένουμε σταθεροί στις αρχές μας. Παραμένουμε σταθεροί σε λύση που θα καταργεί την κατοχή, θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του λαού μας, περιλαμβανομένου και του δικαιώματος επιστροφής των προσφύγων στα σπίτια και τις περιουσίες τους. Μιας λύσης όπου ο κάθε πολίτης θα μπορεί να απολαμβάνει την περιουσία του και να επιλέγει πως θα την αξιοποιήσει.
Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για λύση ειρηνική που θα στηρίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ. Για λύση που θα προνοεί την απομάκρυνση των εποίκων, καθώς και την αποστρατικοποίηση της Ενωμένης Ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας. Με μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια και πολιτική ισότητα, όπως αυτή προνοείται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Και βέβαια, λύση που να είναι σύμφωνη με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ.

Λύση, που θα επανενώνει τον τόπο μας, τον λαό μας, τους θεσμούς και την οικονομία, στο πλαίσιο μιας διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως προνοούν οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979, χωρίς να δίδει δικαιώματα μονομερούς επέμβασης σε οποιαδήποτε ξένη χώρα.
Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Εδώ στην Ελλάδα το περιβάλλον είναι οικείο, αδελφικό, έχουμε φίλους πολλούς και καλούς. Συμπαραστάτες στον αγώνα που διεξάγει εδώ και 38 χρόνια ο κυπριακός λαός. Στον αγώνα αυτό νιώθουμε με θέρμη την αγάπη και τη συμπαράσταση που απλόχερα μας προσφέρει δεκαετίες τώρα ο ελληνικός λαός στον οποίο, μέσα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες της δικής του οικονομικής και όχι μόνο οδύσσειας, του δίνουμε την υπόσχεση μας για συνέχιση του αγώνα για απελευθέρωση της Κύπρου. Η συμπαράσταση σας μας δίνει κουράγιο να συνεχίζουμε τον αγώνα μας για δικαίωση.
Με τις σκέψεις αυτές εγκαινιάζω σήμερα τη σημαντική πρωτοβουλία του Δήμου Λαπήθου να αναδείξει τις μνήμες του κατεχόμενου Δήμου με φωτογραφίες ντοκουμέντα της πόλης.