23/6/12

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε αντιπροσωπία της Επιτροπής Βιομηχανίας, ΄Ερευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 22/06/2012

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα
αντιπροσωπία της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο στα πλαίσια των καθιερωμένων επισκέψεων εργασίας των Επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα κράτη μέλη που αναλαμβάνουν την επόμενη Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Επικεφαλής της αντιπροσωπίας ήταν ο κ. Robert Goebbels, ενώ σ’αυτήν συμμετείχαν οι κ.κ. Ιωάννης Τσουκαλάς, Andrej Grzyb, Vladko Todorov Panayotov, Béla Kovács και κυρίες Kathleen Van Brempt και Jolanta Emilia Hibner. Στη συνάντηση παρέστη και ο Κύπριος Ευρωβουλευτής κ. Τάκης Χατζηγεωργίου.
Κατά τη συνάντηση ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη επικέντρωσης στην ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ευρωπαίων πολιτών, μεταξύ άλλων, μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας, που θα προκύψουν από τη στροφή προς την πράσινη ανάπτυξη, την εκπαίδευση, την κατάρτιση, την έρευνα και την καινοτομία. Σημείωσε, εξάλλου, την ετοιμότητα και δυνατότητα της Κύπρου, λόγω και της γεωστρατηγικής της θέσης, να συμβάλει στην προώθηση των δημοκρατικών θεσμών και την επικράτηση της σταθερότητας, της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή της Μεσογείου.
Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Βουλής υπενθύμισε τη συνεχιζόμενη για 38 χρόνια κατοχή εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, η οποία ενώ είναι υποψήφια για ένταξη χώρα, αρνείται να αναγνωρίσει ένα κράτος μέλος της ΕΕ και δηλώνει ότι δεν θα συνεργαστεί με την Κυπριακή Προεδρία.

Ο κ. Goebbels σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, αν και νέο και μικρό κράτος μέλος, είναι πλήρως ικανή να διεκπεραιώσει το έργο που σχετίζεται με την Προεδρία της ΕΕ. Σημείωσε, εξάλλου, ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για την Προεδρία θα είναι η διαπραγμάτευση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, αφού η ΕΕ, όπως είπε, που είναι σημαντικός οικονομικός παράγοντας παγκόσμια, θα χρειαστεί αυξημένους πόρους για να μπορέσει να αντιμετωπίσει προκλήσεις και να εφαρμόσει πολιτικές. Συναφώς, ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε την ανάγκη προώθησης της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, καθώς και της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας, ώστε, πέρα από το οικονομικό εκτόπισμα που διαθέτει παγκοσμίως η ΕΕ, να αποκτήσει και ανάλογο πολιτικό βάρος.