23/6/12

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για την Οικονομία 22/06/2012

Προσπαθούμε να αποφύγουμε (τον μηχανισμό στήριξης) είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας σημειώνοντας ότι αν χρειαστεί κάτι τέτοιο, θα το ανακοινώσουμε επίσημα και θα τεκμηριώσουμε γιατί και πως και τι σημαίνει αυτό το πράγμα.


Σε δηλώσεις του το απόγευμα στο περιθώριο της αποφοίτησης του ΤΕΠΑΚ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας διερωτήθηκε «γιατί κατάντησε να είναι ο μηχανισμός στήριξης ένα φόβητρο που δημιουργεί πανικό. Και δεν πρέπει να δημιουργούμε πανικό στην αγορά της Κύπρου, για την οικονομία μας.

Η οικονομία μας πάει καλά. Οι προσπάθειες μας να αντιμετωπίσουμε το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος πάνε καλά. Έχουμε θετικά αποτελέσματα. Δυστυχώς, έχουμε το πρόβλημα των τραπεζών ή αν θέλετε, μιας εκ των τραπεζών, το οποίο προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε με διάφορους τρόπους. Κάνει ενέργειες η Κυβέρνηση και εκείνο που χρειάζεται είναι η αντιπολίτευση, διαφόρων ειδών αντιπολίτευση, από διάφορες πλευρές, να καταλαγιάσει λίγο τα πράγματα, να χαμηλώσει τους τόνους και στο τέλος, αφού δούμε τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας και αφού θα ενημερωθεί και η αντιπολίτευση - γιατί άκουσα σήμερα δήλωση ότι παίρνει μέτρα χωρίς να μας πει τίποτα η Κυβέρνηση.

Δεν έχει αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο ακόμα κανένα μέτρο. Θα ενημερωθούν και θα συζητήσουμε και με τα κόμματα και με τους κοινωνικούς εταίρους τα μέτρα. Ετοιμάζουμε μέτρα, αυτό είναι αλήθεια και θα κάνουμε διάλογο. Από εκεί και πέρα, δεν πρέπει να αμφισβητείται το καθήκον της Κυβέρνησης, της όποιας Κυβέρνησης, να καταρτίζει μέτρα, σχέδια και άλλα. Γιατί εμείς καταντήσαμε σε αυτόν τον τόπο, να κυβερνά η Κυβέρνηση τυπικά διότι πρέπει όχι μόνο να λογοδοτούμε, αλλά να αποφασίζουν άλλοι πριν να πάμε οπουδήποτε. Υπάρχουν διαδικασίες, υπάρχει Σύνταγμα και πρέπει να σεβαστούμε τις διαδικασίες και να σεβαστούμε και τους ανθρώπους. Εγώ ξέρετε καταπίνω πάρα πολλά, μα πάρα πολλά, αλλά δεν θα παρασυρθώ σε μια στείρα συζήτηση και αντιπαράθεση. Ο τόπος χρειάζεται ηρεμία, χρειάζεται ενότητα στόχων και ενότητα δράσης. Αυτή είναι η δική μου η έκκληση που είναι ύστατη. Και δεν μπορεί πλέον κανένας να λέει ότι ο Χριστόφιας κάνει κινήσεις διότι θέλει αν επανεκλεγεί στην Προεδρία. Αυτά τέλειωσαν. Να βρεθούν άλλα επιχειρήματα επιτέλους. Εγώ έντιμα καλώ να σοβαρευτούμε και το λέω ενσυνείδητα αυτό και να δούμε πώς όλοι μαζί βοηθούμε τον τόπο μας. Αυτή είναι η έκκληση μου».

Ερωτηθείς τι γίνεται με το ρωσικό δάνειο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «θα σας πούμε τα αποτελέσματα σύντομα, θετικά ή αρνητικά δεν ξέρουμε ακόμα. Εν πάση περιπτώσει, ο Πρόεδρος προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις, όσο γίνεται πιο θετικά να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα. Αν υπάρξει αποτέλεσμα, το αποτέλεσμα θα το μάθετε, αλλά εγώ δεν μπορώ να εξαγγέλλω εκ των προτέρων και να δημιουργώ φούσκες σε καμία απολύτως περίπτωση».