18/6/12

Χαιρετισμός της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας κας Έλσης Χριστόφια στην αιμοδοσία εις μνήμην των θυμάτων των οδικών δυστυχημάτων και της Σώτηας Ιωάννου, στη Λευκωσία 18/06/2012

Αγαπητοί Κυρίες και Κύριοι
Φίλες και Φίλοι

Με αισθήματα χαράς σας καλωσορίζω στο Προεδρικό Μέγαρο για την πραγματοποίηση αυτής της ξεχωριστής εκδήλωσης που έχει καταστεί θεσμός. Συγχαίρω θερμά το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας και τον Οργανισμό REACTION - Youth for the Prevention - για την καθιέρωση της Παγκύπριας Αιμοδοσίας Νέων για την οδική ασφάλεια που είναι αφιερωμένη στα θύματα των τροχαίων δυστυχημάτων και στην Σώτηα Ιωάννου. Θερμά συγχαρητήρια και στους εθελοντές αιμοδότες, 


οι οποίοι στηρίζοντας αυτή την προσπάθεια για ενίσχυση της Τράπεζας Αίματος συμβάλλουν στην καλλιέργεια του πνεύματος αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο που υποφέρει.

Τα οδικά δυστυχήματα αποτελούν ένα μεγάλο, πολύπλοκο και πολυδιάστατο κοινωνικό πρόβλημα της εποχής μας. Σαν πρόβλημα, αφορά την ποιότητα των δρόμων και των οχημάτων, την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών άμεσης περίθαλψης, αλλά περισσότερο αφορά την ποιότητα της οδικής μας συμπεριφοράς. Η πατρίδα μας κάθε χρόνο θρηνεί ανθρώπους που χάνουν τη ζωή τους στην άσφαλτο. Στην πλειοψηφία τους νέοι άνθρωποι που παρασυρόμενοι από τη νεανική επιπολαιότητα πεθαίνουν πριν ακόμη χαρούν τη ζωή.
Για τη βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας των δρόμων καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στους αυτοκινητοδρόμους, τους υπεραστικούς δρόμους και το κύριο οδικό δίκτυο στις πόλεις και σε κοινότητες. Στόχος μας είναι όλοι οι δρόμοι της Κύπρου να έχουν όλα τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά που να παρέχουν ασφάλεια στους οδηγούς.
Λαμβάνοντας όμως υπόψη ότι τον καθοριστικό ρόλο για την αποφυγή των τραγικών ατυχημάτων διαδραματίζει η ανθρώπινη οδική συμπεριφορά, πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στα μέτρα που στοχεύουν στη βελτίωση της. Σε αυτή την προσπάθεια είναι που πρέπει να συμβάλουμε όλοι μας.
Υπάρχουν μερικά απλά πράγματα που μπορούμε όλοι να κάνουμε για να διατηρούμε τους δρόμους μας ασφαλείς. Εκτιμάται ότι αν όλοι έβαζαν τη ζώνη ασφαλείας, τηρούσαν τα όρια ταχύτητας και δεν οδηγούσαν υπό την επήρεια αλκοόλ, θα μπορούσαν να σωθούν περισσότερες από 12.000 ζωές κάθε χρόνο στους ευρωπαϊκούς δρόμους.
Οι οδηγοί πρέπει να έχουν διαρκώς συγκεντρωμένη την προσοχή τους στο δρόμο. Όχι μόνον για τη δική τους ασφάλεια, αλλά και για την ασφάλεια των επιβατών τους και των άλλων χρηστών του οδικού δικτύου.
Η επιβολή της τήρησης του κώδικα οδικής κυκλοφορίας είναι απαραίτητη όχι μόνον για να τιμωρούνται οι παραβάσεις και για να αποτρέπεται η παραβατική συμπεριφορά, αλλά και για να ενθαρρύνεται η υπεύθυνη οδήγηση. Η υπερβολική ταχύτητα, που αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα στον τομέα της οδικής ασφάλειας, θεωρείται ως καθοριστικός συντελεστής του 30% περίπου των τροχαίων ατυχημάτων. Η χρήση της ζώνης ασφαλείας είναι ο ευκολότερος τρόπος για την αποφυγή τραυματισμού σε περίπτωση σύγκρουσης. Οι ζώνες ασφαλείας δεν απαιτούν ειδική τεχνολογία και τοποθετούνται σε όλα τα αυτοκίνητα. Οι γονείς έχουν τεράστια ευθύνη στο να αποκτήσουν τα παιδιά τους οδική συνείδηση. Πρέπει οι ίδιοι να δίνουν το καλό παράδειγμα. Πρέπει πάντοτε να βάζουν τη ζώνη ασφαλείας τους και να μεριμνούν τα παιδιά τους να κάνουν το ίδιο.
Θα ήθελα να κάνω ιδιαίτερη αναφορά στους φίλους μοτοσικλετιστές. Επειδή συγκρινόμενα με τα αυτοκίνητα, τα μηχανοκίνητα δίκυκλα είναι λιγότερο σταθερά, λιγότερο ευδιάκριτα και παρέχουν μικρότερη προστασία στους οδηγούς, επιβάλλεται όπως φέρουν πάντοτε το κράνος ασφαλείας κατά τις μετακινήσεις τους και αποφεύγουν να αναπτύσσουν υπερβολική ταχύτητα. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι μοτοσικλέτες εμπλέκονται σ' ένα δυσανάλογα υψηλό ποσοστό θανατηφόρων ή σοβαρών ατυχημάτων τα περισσότερα από τα οποία συμβαίνουν στις πόλεις και οφείλονται σε ανθρώπινο λάθος.
Αναμφίβολα, η ενίσχυση της αστυνόμευσης και η επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων όταν εντοπίζεται παραβατική οδική συμπεριφορά, η πιο τακτή ενημέρωση που ευαισθητοποιεί το κοινό, η ενίσχυση της κυκλοφοριακής αγωγής στα σχολεία και η περαιτέρω εκπαίδευση των υποψηφίων οδηγών είναι παράγοντες που μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση. Προς την κατεύθυνση αυτή έχει εργαστεί το αρμόδιο Υπουργείο Συγκοινωνιών. Ωστόσο φίλες και φίλοι, η ζωή μας βρίσκεται κύρια στα δικά μας χέρια. Για να την προστατεύσουμε πρέπει να μάθουμε να τηρούμε τους κανόνες κυκλοφορίας στους δρόμους. Ακόμη και αν εξασφαλίσουμε τους πιο ασφαλείς δρόμους και οχήματα, τις πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες άμεσης περίθαλψης, την ευαισθητοποίηση των πολιτών, αν δεν συνειδητοποιήσουμε ότι την τελική ευθύνη για τη δική μας ασφάλεια και των γύρω μας φέρουμε εμείς οι οδηγοί δεν θα επιτύχουμε στην προσπάθεια για εξάλειψη του φαινομένου.