18/6/12

Ομιλία της Υπουργού Εσωτερικών κας Ελένης Μαύρου στα εγκαίνια της Παλαιστινιακής έκθεσης ζωγραφικής, στην Αίθουσα «Ειρήνη» στο τέρμα της οδού Λήδρας 18/06/2012

Να μη μεταδοθεί πριν τις 7.30 μ.μ.

Αρχικά θα ήθελα να πω ότι είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι απόψε στα εγκαίνια της Παλαιστινιακής έκθεσης ζωγραφικής και θα ήθελα να ευχαριστήσω τους διοργανωτές για την πρόσκληση.


Η έκθεση ζωγραφικής που διοργανώνει το Αραβικό Πολιτιστικό Κέντρο μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα την κουλτούρα ενός λαού που ιστορικά βρέθηκε πολύ κοντά στον κυπριακό λαό. Μέσα από τα έργα που εκτίθενται στην έκθεση, δίνεται η ευκαιρία στους επισκέπτες να έρθουν σε επαφή με την παλαιστινιακή πραγματικότητα όπως αυτή παρουσιάζεται από τους καλλιτέχνες.
Οι στενοί δεσμοί μεταξύ Κυπρίων και Παλαιστινίων ίσως και να αποτυπώνονται μέσα από την εικαστική παράθεση των Παλαιστινίων καλλιτεχνών. Μέσα από τα έργα όλοι οι Κύπριοι μπορούν να εντοπίσουν κάτι δικό τους, μπορούν να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα των Παλαιστινίων καλλιτεχνών ευκολότερα και αυτό γιατί οι δύο λαοί μας έχουν μια κοινή ιστορικά πορεία.
Κύπριοι και Παλαιστίνιοι έχουν υποφέρει τα δεινά του πολέμου και έχουν γνωρίσει την κατοχή. Και οι δύο λαοί συνεχίζουν να παλεύουν για την ελευθερία, το δίκαιο και την αξιοπρέπεια τους. Αυτός ο αγώνας για την δικαίωση και η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον έχουν αφήσει ένα κοινό σημάδι στην ψυχοσύνθεση του Παλαιστινιακού και του Κυπριακού λαού.
Στους πόλεμους που κάνουν οι μεγάλοι, κάτω από διάφορα προσχήματα, το τίμημα πληρώνουν συνήθως πολύ πιο ακριβά οι αδύνατοι. Και δυστυχώς αυτό το θλιβερό φαινόμενο συνεχίζει να αμαυρώνει την ιστορία του ανθρώπινου γένους, παρόλες τις επίσημες διακηρύξεις και δεσμεύσεις.
Με τη σκέψη μας στραμμένη λοιπόν σε όσους υποφέρουν από την παραφροσύνη των μεγάλων και των εξτρεμιστικών και ρατσιστικών νοοτροπιών που καλλιεργούν γα να δικαιολογούν τους πολέμους τους, ας επαναβεβαιώσουμε τη δέσμευση μας στην ειρήνη και την αδελφοσύνη μεταξύ των ανθρώπων.
Άλλωστε, η αποψινή εκδήλωση, πέρα από την εικαστική της σημασία, έχει και ένα ακόμη σημαντικότερο ίσως σκοπό. Μέσα από την έκθεση γίνεται η προσπάθεια συλλογής χρημάτων τα οποία θα δοθούν σε φοιτήτριες στα πανεπιστήμια της Γάζας. Το αγαθό της παιδείας είναι από τα βασικότερα δικαιώματα για τον άνθρωπο και για αυτό τον λόγο όλοι μας πρέπει να στεκόμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες σε αυτές τις πρωτοβουλίες. Ο καθένας από εμάς θα πρέπει να εργάζεται και να συμβάλλει για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας.
Εύχομαι όπως η έκθεση επιτύχει στον ευγενικό σκοπό τον οποίο έχει θέσει και ελπίζω να ανοίξει ένα ακόμη δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των λαών των δύο χωρών μας.