23/6/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη, στο 16ο Φεστιβάλ Πορτοκαλιού του Δήμου Μόρφου, στη Λευκωσία 22/06/2012

Αγαπητοί φίλοι,
Αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα η πρόσκληση σας να παρευρεθώ και να απευθύνω σήμερα χαιρετισμό στο 16ο Φεστιβάλ Πορτοκαλιού, που διοργανώνει ο Δήμος Μόρφου. Διακατέχομαι από αισθήματα χαράς γιατί βρίσκομαι ανάμεσα σε αγρότες, ανάμεσα στο πιο αγνό ίσως κομμάτι της κυπριακής κοινωνίας. Ωστόσο, ομολογώ ότι παράλληλα με διακατέχουν και αισθήματα μελαγχολίας, γιατί πραγματικά πιστεύω, όπως και όλοι μας εξάλλου, ότι η γιορτή αυτή δεν πραγματοποιείται στον φυσικό της χώρο, την πανέμορφη Μόρφου, όπως αυτό συνέβαινε πριν τα τραγικά γεγονότα του 1974.
Εκδηλώσεις σαν και αυτή, συμβάλλουν στη διατήρηση της μνήμης των κατεχόμενων πόλεων και χωριών μας και για τον λόγο αυτό αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στο Δημοτικό Συμβούλιο Μόρφου, που και φέτος με την αναβίωση του Φεστιβάλ Πορτοκαλιού, μας μεταφέρει στην όμορφη Μόρφου με τους καταπράσινους πορτοκαλεώνες της.
Η Μόρφου ήταν και είναι από τις πιο εύφορες περιοχές της Κύπρου. Πριν την εισβολή κατείχε την πρώτη θέση στην παραγωγή και εξαγωγή εσπεριδοειδών, τα οποία, εκτός από κύρια πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους της, μάγευαν με το απέραντο πράσινο και μεθούσαν τους περαστικούς με την ευωδία τους.
Σήμερα, η εσπεριδοκαλλιέργεια της Κύπρου αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Η έλλειψη αρδευτικού νερού, το υψηλό κόστος παραγωγής, καθώς και τα διάφορα προβλήματα εμπορίας λόγω του έντονου ανταγωνισμού, έχουν συντείνει στην υποβάθμιση της εσπεριδοκαλλιέργειας της Κύπρου. Δυστυχώς, οι εσπεριδοκαλλιεργητές της περιοχής της ελεύθερης Μόρφου έχουν να αντιμετωπίσουν και επιπρόσθετα προβλήματα, αφού τα περιβόλια των περισσοτέρων είναι κοντά στη γραμμή αντιπαράταξης.
Η πολιτεία, στο πλαίσιο των οικονομικών της δυνατοτήτων, αλλά και των προνοιών του κοινοτικού κεκτημένου, στηρίζει με διάφορους τρόπους τους εσπεριδοκαλλιεργητές, ώστε να συνεχίσουν να καλλιεργούν τα εσπεριδοειδή και να κρατηθεί ο αγροτικός πληθυσμός στην ύπαιθρο. Έτσι, μέσα από συγκεκριμένα Μέτρα τόσο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2007 - 2013, όσο και της Κοινής Οργάνωσης των Γεωργικών Αγορών στον τομέα των Οπωροκηπευτικών, οι εσπεριδοκαλλιεργητές μπορούν να τύχουν στήριξης και ενίσχυσης του εισοδήματος τους. Επιπρόσθετα, μέσω των Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών, παρέχεται η δυνατότητα στους εσπεριδοκαλλιεργητές να βελτιώσουν τις εκμεταλλεύσεις τους ώστε να αντεπεξέλθουν καλύτερα στις δύσκολες εμπορικές συνθήκες που δημιουργεί σήμερα ο έντονος ανταγωνισμός. Ας μην αγνοούμε όμως και το βασικό πλεονέκτημα της κυπριακής εσπεριδοκαλλιέργειας και γεωργίας γενικότερα, τις εδαφοκλιματικές μας συνθήκες, οι οποίες επιτρέπουν την παραγωγή εσπεριδοειδών άριστης ποιότητας, η οποία αποτελούσε και αποτελεί το μεγαλύτερο όπλο των κυπριακών εσπεριδοειδών στις ξένες αγορές.
Η διοργάνωση του Φεστιβάλ Πορτοκαλιού από τον Δήμο Μόρφου για 16η συνεχή χρονιά στην προσφυγιά, μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο και ζωντανεύει αναμφίβολα τις όμορφες στιγμές του παρελθόντος. Είναι παράλληλα όμως μια αγωνιστική, αντικατοχική εκδήλωση, που στέλνει παντού το μήνυμα ότι οι Μορφίτες, αλλά και ολόκληρος ο κυπριακός λαός, δεν ξεχνά τα σκλαβωμένα χωριά και τις πόλεις του, αλλά αγωνίζεται καρτερικά και προσμένει την ώρα της λύτρωσης και της δικαίωσης.
Ας μην ξεχνάμε ακόμη ότι τέτοιες εκδηλώσεις φέρουν μαζί τους έντονο το συναίσθημα της νοσταλγίας, αλλά ταυτόχρονα προβάλλουν τη λαϊκή και πολιτιστική μας παράδοση.
Θα ήταν ευχής έργο, αν το σημερινό Φεστιβάλ διοργανωνόταν στη γενέτειρα του, τη Μόρφου. Η σημερινή συνάντηση μας θα ήταν απόλυτα ολοκληρωμένη αν ήμασταν εκεί και περικυκλωνόμασταν από τις πορτοκαλιές της. Θα μιλούσαμε για τη Μόρφου περιτριγυρισμένοι από τις ομορφιές της και όχι προσπαθώντας να φέρουμε εικόνες μνήμης στο μυαλό μας.
Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζω το 16ο Φεστιβάλ Πορτοκαλιού και εύχομαι ολόψυχα αυτή να είναι η τελευταία χρονιά που διοργανώνεται στην προσφυγιά. Εύχομαι πολύ σύντομα να γιορτάσουμε την ώρα της επιστροφής στην κατεχόμενη Μόρφου.
Για μια ακόμη φορά θα ήθελα να συγχαρώ θερμά το Δημοτικό Συμβούλιο Μόρφου και όλους όσους έχουν συμβάλει στη διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής, διότι μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις καλλιεργείται και ενδυναμώνεται με τον καλύτερο τρόπο η μνήμη της κατεχόμενης πατρίδας μας, ιδιαίτερα στα παιδιά και τους νέους μας. Και να είστε βέβαιοι ότι δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις ούτως ώστε η νέα γενιά να έχει στο σύντομο μέλλον τη δυνατότητα να ζήσει ένα τέτοιο Φεστιβάλ στη γενέτειρα του, στην πανέμορφη Μόρφου, χωρίς να περιορίζονται στα δικά μας λόγια και περιγραφές.
Σημ.: Τον χαιρετισμό θα διαβάσει εκ μέρους του Υπουργού Γεωργίας η Διευθύντρια του Τμήματος Γεωργίας κα Ανδρούλα Γεωργίου.